görseller
hz musahz musa

belki ilginizi çeker
  1. · kelimullah
  2. · yaran peygamberler
  3. · creeping death
  4. · şarbon
  5. · ölünce değeri anlaşılan insanlar
  6. · musa
  7. · mısır piramitleri
  8. · yaran peygamberler
  9. · dekalog
  10. · bir peygamber seni yok edecek diyen kahin
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · insanın hayatına sıçan şeyler
  2. · banu güven
  3. · uykusu olup da uyumayan insan
  4. · izmirli altıncı nesiller buluşuyor sevişiyor
  5. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  6. · aylin aslım
  7. · thierry henry
  8. · yasaklanması gereken şeyler
  9. · sözlükteki izmirliler

hz musa  

1. musevilerin peygamberi
    (dreamy, 12.03.2004 11:47)
  2. kendisine tevrat indirilen peygamber...
    (where is my mind, 10.05.2004 21:16)
  3. kendisinin bi asası vardır bi yere koydumu yılanlar çıkar hatta,kızıldeniz yarılır.keramet asadamı musadamı peki.ama neyse tartışmayalım çarpılmayalım.metallica'nın creeping death parçasındaki sözler musa nın firavuna sözleridir.
    (2mi3, 18.09.2004 23:11)
  4. (bkz: kanun dağı büker)
    (mavio, 20.11.2004 15:40)
  5. (bkz: hazret i musa)
    (lord andurien, 29.05.2005 14:35)
  6. inanmayanların "hani peygamberler günah işlemezdi abim. al musa nasıl da adam öldürmüş. buna ne diycen?" şekilde bir argümanla gelmesine neden olan peygamber. ben isteyerek öldürdüğüne inanmıyorum. bence sadece itti, yada sert vurdu. adam düştü ve öldü. bence budur.
    (hepten aykırı, 13.05.2006 00:36)
  7. kızıldenizi ikiye ayırdığı asası topkapı sarayı kutsal emanetler bölümünde olan peygamber.
    (bulenthus, 18.06.2006 08:55)
  8. kuran'da şu sözlerle bahsedilir kendisinden:

http://diyanet7.diyanet.gov.tr/...
    (azwepsa, 23.10.2006 16:39 ~ 19.09.2007 10:20)
  9. asabi, hırslı, gözüpek, gözükara ve çilekeş peygamber. kendisine en fazla mucize bahşedilmiş peygamber olması, kavminin huyu yüzündendir (bkz: israiloğulları) ancak bütün yaptıklarına rağmen kendi bildiğini okuyan kavmine en sonunda lanet ettiği rivayet edilir. peygamberlerin günahsız olması kuralını bozduğu konuları hakkında söyleyebileceğim tek şey, kaza sonucu katil olması peygamber oluşundan önceki hayatına denk gelir. zira hayatı peygamber oluşundan sonra tümüyle değişmiş, eşi ve çocuklarını bile bu uğurda terketmek zorunda kalmıştır.
    (cupid, 13.12.2006 15:25)
  10. kardeşi hz harun dan önce peygamberlik yapmış,firavunun onu denemek için daha bebekken önüne bir tas altın ve bir tas kor getirmesiyle kordan bir parça alıp agzına götürmesiyle dilinde kalan pelteklikten dolayı insanlara musevilik dinini anlatmak için kardeşi harun dan yardım almıştır.ona indirilen kitap tevrattır,kızıldeniz mucizesiyle koskoca mısır firavunu 2.ramsesi suların derinliklerine göndermiştir.
    (sezerciğin eşeğini satın almaya çalışan çocuk, 08.10.2007 12:49)
  11. (bkz: yaran peygamberler)

(ara: yaran)
    (cybi, 17.07.2008 20:58)
  12. allah ile konuştuğu için kelimullahsıfatı olan peygamber.
    (gramadevate, 23.10.2008 00:17)
  13. hollywoodun musevi çoğunluk olması sebebiyle hakkında en çok film çekilmiş peygamber. çocuklar için çizgi filmlerini bile çektiler
    '
    bazıları şunlardır:
    on emir (: the ten commandments)', (1923)
    'on emir ( the ten commandments)', (1956)
    'the bible', (1966)
    'moses', (tv, 1995) ben kingsley
    'the prince of egypt', (anime, 1998)
    'the ten commandments' (anime, 2007)
    (freyjaa, 23.10.2008 00:30 ~ 00:31)
  14. (bkz: @2755327)
    (ahmak ı hayal, 23.10.2008 00:48)
  15. gerçekten yaşamış olduğunu düşünen pek çok tarihçi vardır.
    (recai pengül, 24.10.2008 16:05)
  16. kuran ı kerim'de en çok bahsedilen peygamber. sebep olarak islam'ın ortaya çıkış döneminde ve coğrafyasında yahudi'lerin büyük bir güç olması ve ortaya çıkan yeni inanca katılmalarının sağlanmasının önemli olması gösterilebilir.
    (kan kırmızı, 15.02.2009 10:22)
  17. “rabbim! bana göndereceğin her hayra muhtacım” diye dua eder. (kasas suresi,24.ayet)
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 26.06.2009 11:18)
  18. kuran'daki musa kıssasına göre firavun'un büyücülerinin iman edip etmediği tam bir muammadır. bakalım:

hikayeyi biliyoruz. kısaca özetlemek gerekirse, musa, firavunun karşısına çıkar ve mucize gösterir. firavun da bunun basit bir sihir olduğunu söyleyip kendi büyücülerini çağırır ve musa'ya üstün gelmelerini ister. ne var ki musa'nın asası diğer büyücülerinkileri yutar.

ve devamında "sihirbazlar ise secdeye kapandılar. "âlemlerin rabbine iman ettik" dediler. "musa'nın ve harun'un rabb'ine " dediler. firavun dedi ki: "ben size izin vermeden ona iman mı ettiniz? bu, hiç şüphesiz şehirde, halkını oradan çıkarmak için kurduğunuz bir tuzaktır. ama yakında (başınıza gelecekleri) göreceksiniz! mutlaka ellerinizi ve ayaklarınızı çaprazlama keseceğim, sonra da hepinizi asacağım!" onlar da : ''biz zaten rabbimize döneceğiz" dediler. (araf suresi 120 - 126)

yani büyücüler yenilir ve iman ederler.

oysa yunus 83 başka bir şey söylemektedir:

"sonunda musa'ya kendi kavminin bir zürriyetinden (gençlerinden) başka -firavun ve önde gelen çevresinin kendilerini belalara çarptırmaları korkusuyla- iman eden olmadı. çünkü firavun, gerçekten yeryüzünde büyüklenen bir zorba ve gerçekten ölçüyü taşıranlardandı." (yunus suresi 83) http://www.kuranmeali.org/...

yani, musa'ya kendi kavminin gençlerinden bir grup dışında iman eden olmamış.

peki o zaman büyücüler iman etmiş midir etmemiş midir? bir ayete göre etmiştir, diğerine göre etmemiştir.

ha bir de firavun'un karısı meselesi var, yine bu yunus 83'le çelişen. şöyle ki:

"allah, iman etmekte olanlara da firavun'un karısını örnek olarak verdi. hani demişti ki; «rabbim bana kendi katında, cennette bir ev yap; beni firavun'dan ve onun yaptıklarından kurtar ve beni o zalimler topluluğundan da kurtar.»" (tahrim suresi 11) http://www.kuranmeali.org/...

ve yine mümin 28'de firavun ailesinden birinin daha iman ettiği yazar. http://www.kuranmeali.org/...

ayrıca musa hikayesi ile ilgili
    (bkz: haman/@3833611) (bkz: firavun/@3830691)
    (est non, 18.08.2009 13:26 ~ 17:06)
  19. kuran'daki musa hikayesinde, malumunuz, firavun erkek çocukları öldürme emri verdiği için adamlarına, annesi bebek musa'yı bir sandıkla, sepetle suya bırakır. şu ayetlerde de açıkça belirtiliyor:

"hani, annene vahyolunan şeyi vahyetmiştik, (şöyle ki) onu sandığın içine koy, suya bırak, böylece su onu sahile bıraksın; onu benim de düşmanım, onun da düşmanı olan biri alacaktır..." (taha suresi38 - 39)

"musa'nın annesine: "onu emzir, şayet onun için korkacak olursan, onu suya bırak, korkma ve üzülme; çünkü onu biz sana tekrar geri vereceğiz ve onu gönderilen (elçilerden) kılacağız" diye vahyettik (bildirdik)." (kasas suresi 7)

ancak mümin suresi'nde şöyle bir anlatım mevcut:

"andolsun, biz musa'yı ayetlerimizle ve apaçık ispatlı bir delille gönderdik. firavun'a, hâmân'a ve kârun'a. ama onlar: «(bu,) yalan söylemekte olan bir büyücüdür» dediler. böylece o, katımızdan kendilerine bir hak ile geldiği zaman, dediler ki: «onunla birlikte iman etmekte olanların erkek çocuklarını öldürün; kadınlarını ise sağ bırakın.» ancak kâfirlerin hileli düzeni boşa çıkmakta olandan başkası değildir." (mü'min suresi 23 - 25)

şimdi, bu erkek çocukları öldürme olayı, musa'nın bebekliğine ait bir olaydı. ve elbette boşa çıkmıştı. oysa bu ayetlerde, bu olayın musa'nın peygamber olarak geri geldiği ve firavun'a, haman'a ve karun'a hitap ettiği dönemde olduğunu görüyoruz.

ya bu iş bir kez daha oluyor ya da yine bir karışıklık olmuş...
    (est non, 18.08.2009 17:30)
  20. heykelini yapmanın rönesans döneminde ustalık olarak sayıldığı peygamber.
    (omfarka, 18.08.2009 20:46)
  21. yahudiler tarafından ''onlar yine dediler ki: 'ey musa! onlar orada olduğu sürece biz oraya asla girmeyiz. sen ve rabbin gidip onlarla savaşın; biz burada oturacağız.'(maide 24) denerek yanlız bırakılmış peygamber.
    (sade bir sessizlik, 02.09.2009 15:54)
  22. 21. yüzyılda, yani insanların ne dediklerinin değil nasıl dediklerinin önemli olduğu bu çağda gelmiş olsaydı korkarım ki tek bir ümmeti olmazdı.
    konuşma özrü vardı çünkü. bir rivayete göre peltek, bir başka rivayete göreyse kekemeydi.
    eğer şimdi gelmiş olsaydı; güzellik, karizma, etkili iletişim, güçlü hitabet v.s. çağında dikkate alınmayacaktı sözleri. hakikati apaçık ortaya koyuyor olsa da...
    (acibadem, 03.10.2009 03:07)
  23. (bkz: http://www.spass-digga.de/...)
    (charlienin dorduncu melegi, 17.10.2009 22:19)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil