hz ayşe ilk feministtir   

adana çık aradan

1. ataerkil ve köleci bir toplumda, aristokrat bir geçmişi olan ve toplumdaki konumunu yapmış olduğu evlilik ile pekiştiren bir kadının, kimi özellikleri sebebiyle feminist sanılması sonucu ortaya çıkan yanılgı yargısı.

(bkz: karıncalar ilk komünistlerdir)
    (bkz: ilk feminist olarak hz havva)
    (bkz: ilk ibne kim lan çıksın ortaya)

edit: başlık başıma kalmış
    (syntaxerror, 14.05.2008 10:19 ~ 04.07.2008 19:44)
  2. şiir, tarih ve tıp konularındaki uzmanlığı, bizleri dokuz yaşında yaptığı evliliği öncesinde bu konularda uzmanlaştığı sonucuna götüren kişiye ilişkin tespittir. otuzlu yaşlarına kadar okuyup da ancak tıbbın bir dalında uzmanlaşabilen günümüz doktorları hiç havalara girmesin yani.

komutanlık, hitabet, tenkit, siyaset konularına ise hiç girmiyorum, gülme krizindeyim şu an.
    (arapbebek, 14.05.2008 10:28)
  3. şimdi bu övgü mü, sövgü mü? neden bütün olumluluklarınızı batı kavramlarıyla ifade ediyorsunuz? yok en iyi demokrat peygamberdi, yok hz. aişe feministti, yok medine vesikası çoğulcu demokrasinin iyi bir örneğiydi... bütün bunlar aşağılık psikolojisinin ürünü olan zoraki benzetmeler! eğer müslümanların elinde bir kıymet varsa bu islam'ın kendisindendir. onların ölçülerine uymak zorunda değiliz zira elimizdeki hayat menbaı insanlığın bütün meselelerini onlarınkiyle kıysalanamayacak bir kalite ve dakiklikle çözmektedir!
    (neazadem, 14.05.2008 10:42 ~ 12:21)
  4. feminizmin binlerce tanımı olmakla birlikte ana teması kadının geri planda olduğu bir durumun normal olduğu algısını yıkmaktır. bu yüzden hz. aişe bir feministti demek anakronik olacaktır. o dönem için güçlü ve kişilikli bir kadındı muhakkak ki. bu anlamda geri planda olmamasıyla feminist ütopyaya uygun düşmüş olabilir. ama o gün onun bulunduğu şartlarda bu anormal karşılanmamıştır ve/veya hz. aişe bu ön planda oluşunu kadın kimliğini güçlendirmek gibi bir misyon veya ideolojik altyapı için yapmamıştır. itü eski rektörü gülsün sağlamer veya güler sabancı da güçlü kadınlardır, feministlerin amaçları da böyle güçlü kadınların istisna değil normal olduğu bir dünyadır, ama bu sözkonusu başarılı kadınların bizzat kendilerinin de feminist olduğu anlamına gelmez. serbest piyasayı ve rekabeti savunan liberal bir ekonomist/akademisyen olmakla zengin para babası olmak arasında nasıl bir ilişki varsa bu da böyledir. hatta zengin para babalarının arasında da herkesin arasında ne kadar varsa o kadar sosyal demokrat bulunur pekala.
    (earendill, 14.05.2008 11:09)
  5. deve üzerinde komutanlık ile feminist olunuyorsa çağrı filmini bile izleyen her kişi bilir ki ebü süfyan'ın zevcesi hint hz muhammad'e karşı kendi ordularının başında birçok savaşa girmiştir. o zaman en feminist hint.
    yine ayşe'ye gelene kadar hz hatice ticaret ile uğraşan çok zengin bir kadındı. para onda erk onda. hz muhammed kendisi ölene kadar çok eşliliğe geçmemiştir. en feminist hz hatice o zaman. bu arada islamiyetten önce kadınların durumu kötü değil miydi yahu? bir komutan, biri zengin tüccar? dur bi düşüneyi ben...
    (4815162342, 14.05.2008 11:49)
  6. tarihsel doğruluğu olan bir iddaa. hz muhammed de ilk anarşistti mesela. hatta emma goldman "dans edemeyeceksem devriminiz sizin olsun" sözünü hz. aişe den çalmıştır. sözün ilk hali hz. aişe nin ağzından " dans edemeyeceksem dininiz sizin olsun" şeklinde dökülmüştür. bu batılılar her şeyi bizden çaldılar zaten. biz derken doğudan bahsediyorum. yoksa arap değiliz biz.
    (ahmak ı hayal, 14.05.2008 12:02)
  7. (bkz: hz adem ilk hümanisttir)
    (dark elven, 14.05.2008 12:14)
  8. (bkz: lilith)
    (bad bad whiskey, 14.05.2008 12:15)
  9. ''bakın aslında islam'da kadın da özgür olabiliyor'' demenin popülist yolu. gerekçelere yakından bakalım:

1-cemel savaşı'nda devesinin üzerinde komutanlık yapması.

hmm. islamiyet öncesi arap ve ortadoğu tarihinde kadınların komutanlık yaptığı sayısız savaş var. haydi onu bırak kadın hükümdarlar, tüccarlar, valiler gırla. tanrılar bile kadın tanrıça olarak tasvir edilmiş.

2-hitabet sanatında usta olması.

neye göre kime göre. iyi hitap feministlikse, erkekler iyi hitap edince ne diyeceğiz? maço mu? polat mı? hitler de bu konuda ustaydı, hatırlatırım.

3-şiir, tarih ve tıp konusunda uzman olması.

7. yüzyıl ortadoğusundaki en ünlü şairleri, tarihçileri, hekimleri bir sırasak bakalım, aralarında ayşe var mı? uzmanmış. kimi ameliyatla ayağa kaldırmış?

4-2210 hadis derlemiş olması.

hadis denen şey, peygamberin ölümünden sonra dediği/demediği laflar. bunları derlemek feministlikmiş. oldu canım.

5-aktif siyasetin içinde yer alması.

dünya tarihinde o zamana kadar aktif siyaset içinde yeralan kadın yok sanki.

6-zeki, hiperaktif, kıskanç ve mücadeleci bir ruha sahip olması.

farazi düşünceler. feministlik bunlarla tanımlanıyor, ilginç.

7-çok eşliliğe karşı peygamberi sorgulayarak, eleştirmiş olması.

hah işte olayın kilit noktası. aslında diğer bütün maddeler sadece bu maddede söylenene süs olması için konulduğu burada belli oldu. şimdi islamda çok eşlilik yoksa zaten peygamberi eleştiremezsin, çünkü yok öyle birşey. demek ki islamda çok eşlilik var bunu anlıyoruz buradan ve ayşe bunu eleştiriyor. şimdi allahın gönderdiği bir ayeti bir insan 620'li yıllarda eleştirirse ne olur? müşrik, kafir olur öyle değil mi? anında cezası verilir. bunu örneklerle de göstermiş bu din. ayşe'nin burada böyle bir şey yaptığı yok. bir üst maddede belirtilmiş kıskançlığın tezahürü ile bu genç kızın başka kadınlarla da birliktelik yaşayan peygamberi eleştirmesi. yani 9 yaşındayken 51 yaşındaki bir adam tarafından alınıp karı edilmişsiniz. eş olmuşsunuz. o yaştaki kız etrafındaki onca kadını görüp mutlaka kıskanacaktır, bu feministlik değil ki, insanlığın ta kendisi.

8-islam düşüncesine " tenkit" i getiren kişi olması.

yani peygamberin getirdiği sistemde tenkit yoktu, bu kız mı onca sene sonra yeni bir boyut kazandırdı. peki bu tenkitlerin bir sonucu oldu mu? hayır. ayrıca yine feministlik ile alaka çözülebilmiş değil.

9-yaygın görüşün aksine evlendiğinde dokuz yaşında değil 18 yaşında olması.

hadis: resulullah (sav), ben altı yaşında iken benimle evlendi. medine'ye geldik. beni'l-haris ibnu'l-hazrec kabilesine indik. ben hummaya yakalandım. saçlarım döküldü, (iyileşince) saçım yine uzadı. annem ümmü ruman, ben arkadaşlarımla salıncakta oynarken, bana geldi, benden ne istediğini bilmeksizin yanına gittim. elimden tuttu. evin kapısında beni durdurdu. evimizde, ensardan bir grup kadın vardı. "hayırlı, bereketli olsun!", "uğurlu mübarek olsun!" diye dualar, tebrikler ettiler. annem beni onlara teslim etti. onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. beni, [kuşluk vakti aniden] resulullah (sav)('ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. annem beni o'na teslim etti. o gün ben dokuz yaşında idim.

kız yalan söylemiş öyle mi? 9 yaşında evlenmek yerine 18 yaşında evlenmek nasıl bir feminist düşüncenin ürünüdür? ''ben feministim, 9 yaşında gerdeğe girmeyeceğim, 18 yaşına gelip reşit olmadan girmem, feministim ben.'' mi demiş?
    (lamentable belaborment, 14.05.2008 12:41 ~ 12:46)
  10. (bkz: yok artık)
    (wykka, 14.05.2008 13:36)
  11. eğer öyle ise ki ben zannetmiyorum an itibari ile islam toplumlarında kadınlara uygulanan eziyeti esefle izleyen insandır,feministten öte.

dünya toplumlarında çok basit bir kural vardır,toplumlar kadınlarının eğitim seviyesine göre belirli medeniyet seviyelerine ulaşır veya ulaşamaz,keza bireyler ilk eğitimleri annelerinden alır,piyano virtüözü bir kadından olan kapıcı bir cocuk var mıdır araştırmak lazımdır ama şu sırada kurulduğu yıldan itibaren 400 sene bilimde sanatta bu kadar ileriye giden islami toplulukların 21 yuzyılda bu kadar geriye gitmesinin sebebide ortadadır.
    (haşhaşin, 14.05.2008 13:49)
  12. "ataerkil yunan toplumlarına korku salan amazonlar da neyin nesiymiş, bodrumlu kraliçe-amiral artemissia da kimmiş, kadınların hıristiyan taassubundan muzdarip, eve hapsedildiği yıllarda agoralarda çatır çatır ders veren iskenderiyeli bilgin hypatia da kim oluyormuş!" dememe, "ayşe sen bizim herşeyimizmişsin" diye höykürmeme neden olan, bir anda tarihsel olarak aydınlanmamı sağlamış, müthiş bir yazının müthiş anafikri.

yazının gülünçlüğü ve saçmalığı, gerçekleri eğip bükmesi bir yana da, islam öncesi tarihi yok sayma küstahlığını yapan bu nevi sakat popülist zihniyet fena halde midemi kaldırıyor.
    (fantaghiro, 14.05.2008 14:06 ~ 15.05.2008 19:04)
  13. herşeyi dini temellere oturtup kendi dünyalarında legal hale getirmeye çalışan bir kesimin önergesi...açıkca ben femisnistim diyemeyip biliyor musunuz dinde de yeri var hz ayşe de feministmiş diyerek rahatlıycaklar hatta sonra feminizm sünnettir diyebileceklerdir..
    (imnogood, 14.05.2008 14:08)
  14. (bkz: paralel evrende olup bitenler)
    (zaknafein, 14.05.2008 14:08)