|
|
- olayın başlangıcı
- (bkz: adem)
- kendisine vadedilen cenneti, güzellikleri yasaklanmış bir elma ağacı uğruna maalesef terketmiş kişidir. yasak olması taa en başta onu çekmiştir. böylece insanın içine nefs ya da başka bir deyişle ikilik girmiştir. "her iyide bir kötü vardır veya her kötüde bir iyilik vardır." gerçekliği buradan çıkmadır kanımca. eğer ki adem, kendine ikilik getirmeseydi, yasak elmadan yemeseydi, sonuna kadar cennette kalacaktı. ama o zamanda bu dünya olmayacaktı. diğer bir deyişle dünya nefs üstüne kuruludur ve adem insanın bu mücadeleye başlamasına sebeptir. bu da iyi ile kötünün ayrımına, değerinin bilinmesine sebeptir. insanın kendisini bilmesine, haktan gelip hakka döndüğünü bilmesine sebeptir. herşey güllük gülistanlık olsaydı hayatın ya da dünyanın ne anlamı kalırdı? isteyeceğimiz, hevesle bekleyeceğimiz ne kalırdı? çok mu baydım?
(sebze, 17.10.2007 04:23)
- adem'in kovulduğu cennet semavi dinlerin vaad ettiği cennet değildir. vaad edilen cennette günah işlemek diye bir eylemin olamayacağını göz önüne alırsak bu savımız oldukça güçleniyor. muhtemeln adem'in kovulduğu cennet dünya üzerinde türlü nimetlerin bulunduğu cennetin bir prototipiydi. prototipler her zmaan özeldirler ve kıymetlidir; bu yüzden bu prototip cennet içinde yasak bir eylemi gerçekleştirmek adem'in uzaklaştırmasına yol açılmış olmasını ihtimalini güçlendiriyor. sürekli sorun çıkaran bir kulun varlığı olmadan tanrı prototip'i mükemmelleştirip insan nesline vaad ettiği cenneti daha çabuk ve "ayağına dolanmayan bir kulun varlığı olmadan" rahatça yapabilmiştir heralde. tanrı da denilen müthiş mükemmel genetik dehanın bir genetik bahçesiydi muhtemelen bu prototip cennet, ve tanrı en mükkemmel deneylerinin ürünlerini gerek saklıyor, gerekse yaratımı olan adem ve havva çiftine sunuyordu. adem mükemmel genetikçinin, yine aynı mükkemllikte olan genetik başarısını mideye götürmüş, böylece deneyi daha sonuçlandırmadan sonlandırmış olabilir. havvaya ve ademe meyvayı yemelerini söyleyen yılanın tanrının rakibi olan başka bir genetikçinin evcil hayvanı olma olasılığı da oldukça yüksek. belki de dünyada ki bu makus kaderimizin tek müsebbibi o kıskanç genetikçi ve konuşmayı öğrettiği evcil hayvanı yılandır. kim bilebilir ki?
- büyük ihtimalle (hatta kesinlikle) o yasak elmayı o şartlar altındaki bütün ademoğulları (belki özel olan biri hariç -ki özel olması belki bundan kaynaklanır-) yiyecekti. önceleri -elmayı yediği- için üzüntü vermiş olsa da bunu ben de, sen de, o da eninde sonunda yapacaktı ki torununa bak dedesini al.
karşında tüm cazibesiyle bütün cennet ve hemen karşında da o elma; hangisini seçerdiniz?(anka, 17.10.2007 08:54 ~ 09:03)
- insansı döneminin bitip "insan"ın başladığını bildiren ilk örnektir. islam tasavvufunda yokken birdenbire oluşan "ilk insan" olarak değil; "ilk halife" olarak adı geçer. insan ırkının diğer hayvan ve insansılara karşı devamının sağlanması adına kendi özünden yaratılan havva ile eşleşmesi sağlanmıştır. ancak literatürde havva haricinde başka bir eşi daha olduğu ve bu eşin insansılardan geldiği ifade edilir. (kabil'in habil'i öldürme sebeplerinden biri de ayrı annelerden olmaları olarak gösterilir.)
- allah tarafından yer yüzüne indirilmiş ilk iki insandan bir tanesidir.
- havva: adeeeğğmm. bana bi elma kopartsana şurdan.
adem : olmaz valla havva. o elma yasakhh. kesin emir var.
havva: yaa öylemi. sen artık beni sevmiyorsun. eskiden ne istesem aldırış etmeden yapardın.
adem: bakkhh bi denem. bu başka şiylere benzemiyoo. vallaha bu sefer boku tutarık
şeytan: hişşt adem abi. iki dakka baksna bi abi.
adem : ne var la şeytan?
şeytan: abi bak aranıza girmek gibi olmasın ama, kadınlar kendileri için zorlukları göze alan erkekleri severler.
adem: siktir mınakoyim. sıkıyosa sevmesin. koca evrende benden başka erkek yokki.
şeytan: sen öyle san abi. bu iş bi "ol" demeye bakar.
adem : he lan. ben onu unuttum. ama oğlum bak kaçtır sabrını zorluyoruz yukardakinin. bu seferde bok yersek yandığımızın resmidir.
şeytan: sen dert etme abi. yukarda tanıdıklarım var .ağır cezada melekleriylede aram iyi. hallederim ben. maksat senin iş olsun abicim.
adem : yaşa ulan şeytan. melek gibi adamsın şerefsizim.
şeytan: eyvallah abi saolasın. hadi sen elmayı kopar ver. bekletme yengeyi.
adem: havva al bi tanem. çok istediğin pırlanta taşsız elmayı kopradım senin için.
havva : (ademe sarılarak) bi tanesin sen adem.
ahiret anonsu: adeeeemmm. yukarı gel lan çabuk.
adem : vay mınakoyim. şimdi sıçtık.
- cennetten kovulması insanın meleklerden de üstün olabileceğini ispatlayabilmesi açısından gerekli olduğundan bir günah olarak görülmemesi gerekir.
bazıları gırgır olsun diye "o elmayı yemeseydi cennetteydik" dese de insanın insan olabilmesi açısından gerekli olanın kabulü daha makbuldür. zaten aslını koruyabildiğinde tekrar cennete gidebiliyorsan burda kıllık yapanın amacı bellidir.
hal böyleyken hz adem işlediği günahtan ötürü öyle üzülmüş, öyle üzülmüştür ki 40 yıl dua ederken göğe bakamamış, unatmıştır. onun bu hali has kulluğunun göstergesi olmuş ve (bkz: safiyyullah) olmuştur.
kibirden uzak ve bilge bir insandır.
(bkz: hz havva)
- yer yüzünde ki ilk insan ve peygamberdir.bütün insanlığın babasıdır. hz. adem 40 yaşında cennet'in firdevs katına götürülmüştür.allah'ın ona nikah ettiği hz.havva annemiz sol kaburga kemiğinden yaratılmıştır.yasak edilen ağaçın meyvesini unutarak ve iblis'in oyununa gelerek önce havva, sonra adem aleyhisselam yedikleri için cennetten çıkarılmışlardır.hz. adem hindistan'da bir adaya,hz.havva ise cidde'ye indirilmiştir. 200 sene ağlayıp yalvardıktan sonra , allah tövbesini kabul edip arafat denilen yerde hz.havva ile buluşturulmuş ve burda kabe'yi inşa etmiştir.. 1500 yaşında iken çocuklarına peygamber olmuştur ve neslinden 40.000 kişiyi görmüştür.2000 yaşında iken cuma günü öldüğü rivayet edilmiştir.
|