belki ilginizi çeker
  1. · aşere i mübeşşere
  2. · ömer adaleti
  3. · dört büyükler
  4. · dövme sildirmek
  5. · zülkela
  6. · kadisiye savaşı
  7. · 14 nisan 2007 konya aksaray yolundaki kaza
  8. · cahiliye
  9. · camide adam öldürmek
  10. · halid bin velid
gündem
  1. · aşk
  2. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  3. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  4. · 15 kasım 2009 galatasaray fenerbahçe basket maçı
  5. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  6. · tunceli alevileri dinsizdir
  7. · erkekte ses tonu
  8. · msn de online olup iletiye yokum yazan insan
  9. · lonely day

hz ömer  

1. ömer bin hattab;
    eshâb-ı kirâmın en büyüklerinden ve peygamberimizin ikinci halîfesi. hulefâ-i râşidînden ve aşere-i mübeşşereden yâni cennetle müjdelenen on kişiden biridir. hicretten kırk sene önce mekke'de doğdu. dokuzuncu dedesi olan ka'b'da soyu peygamberimizin (sav) soyu ile birleşir. babası hattâb kureyş kabîlesinin ileri gelenlerinden, annesi hanteme binti hişam ebû cehl'in kızkardeşiydi. dâimâ re'yi isâbet ettiği, doğru söylediği veya hakkı bâtıldan ayırdığı için "fârûk" ismi verildi. künyesi ebû hafs'tır.
    peygamber efendimiz bir gün hazret-i ömer ile ebû cehl'in bir yerde oturup, gizli gizli bir şeyler konuştuklarını gördü. o gece duâ edip; "yâ rabbî! bu islâm dînini ömer ile yâhut ebû cehl ile kuvvetlendir." dedi. peygamber efendimizin duâsı üzerine hazret-i ömer müslüman olmakla şereflendi.
    hazret-i ömer, 645 (h.23) yılının son ayında ebû lü'lü fîruz adında yahûdî bir köle tarafından namaz kılarken şehit edildi.
    (metuss, 02.05.2004 23:38 ~ 23:43)
  2. 2. halife
    (vinsanity, 03.05.2004 02:32)
  3. adaleti ile tanınan büyük hükümdar.
    (bkz: ömer adaleti)
    (atlantis, 07.02.2005 23:07)
  4. ölmeden önce nefsini sorguya çekmiş ve de kendi adaletinden şüphe ettiği için amcası oğlu abbas'tan kıyamet günü kendisi için şahadet etmesini istemiştir. öldüğü gün bütün mekke ve medinede kadınlar ah ömerim vah ömerim şeklinde ağıtlar yakmıştır. büyük kahramandır. ebu bekr ölürken yerine halife olarak ömeri tavsiye ettiğinde halk ömerin hiddetli olmasından ötürü ebu bekre, "allah ahiret günü, halkı böyle hiddetli bir adama nasıl teslim ettin de geldin diye sorunca ne cevap vereceksin" demiş, ebu bekr de cevap olarak "halkı içlerinde en hayırlı olana teslim ettim derim" demiştir. ayrıca eğer cebrail, mikail, israfil ve azrail gökte bir hükümet kuracak olsalardı, bu ömerin hükümeti olurdu dendiği rivayet edilir.
    (lightblue, 20.07.2005 02:23 ~ 11.01.2009 19:35)
  5. hz. muhammed devrinde, islamın ilk filizlendiği çağda yaşamış, her biri sahip oldukları özelliklerde birer zirve olan dört halifeden ikincisi. adaleti konusunda şüphe götürmeyen.
    (kuzudis, 20.04.2006 14:32 ~ 14:37)
  6. ömer bin el-hattab, seyyidina ömer faruk olarak da anılan hz ömer, islam kaynaklarına göre dört raşit halife arasında sayılmaktadır. kureyş'in adiy boyuna mensuptur. babası hattabb nüfeyl ve annesi ise ebu cehil'in kardeşi veya amcasının kızı olan hanteme'dir.
    (çeyrek asır, 07.02.2007 16:13)
  7. islam halifelerinin ikincisidir.. adaleti ve bu konudaki sertliği ile meşhurdur.. hazreti muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) vefatının ardından 2 sene halifelik yapan hazreti ebubekir, vefatına yakın hazreti ömer'i halifeliğe layık gördüğünü bildirmiştir.. ashab-ı kiram da seve seve hazreti ömer'i halife kabul etmiştir.. 10 senelik halifeliği sırasında islam devleti'ne büyük fetihler yaşatmış, memleketini adaletle yönetmiştir.. 63 yaşında iken, bir yahudi köle olan ebu lülü tarafından sabah namazına giderken bıçakla yaralanmış ve sonrasında vefat etmiş, hazreti muhammed'e komşu olmuştur.. derler ki; hazreti ömer vefat ettiği zaman, ortalık kararmış.. çocuklar annelerine "kıyamet mi kopuyor?" diye sormuş.. dağda kurtlar koyunlara saldırmış ki, dağın başındaki çoban hazreti ömer'in şehadetini bu şekilde anlamış..

hazreti ali hazreti ömer'in kabrini ziyaret ettiğinde şunları gördüğünü anlatır: münker ve nekir melekleri heybetle gelip, hazreti ömer'i hesaba çekecekleri zaman..
    - rabbin kim? dinin nedir? peygamberin kimdir?
    + yedinci gökten buraya kadar, ne kadar yol geldiniz?
    - yedibin yıllık yoldur..
    + ya siz yedibin yıllık yoldan gelinceye kadar allah'ı unutmadınız, bugün evimden çıkıp kabre gelince rabbimi, dinimi ve peygamberimi nasıl unuturum?
    (nastura, 19.02.2007 18:50)
  8. hilafeti zamanında bir elçi göndererek rumları islama davet eder.. cevaben, kıymetli hediyelerle ile elçi gönderilir.. elçi medine'ye vardığı zaman, ashab-ı kiram hazreti ömer'in (radıyallahü anh) yanında oturuyorlardı.. hazreti ömer, dokuz yerinden yamanmış bir gömlek giyiyordu.. ashab'ın "acaba, sultanım, mübarek arkanıza bir kaftan alsanız, caiz olmaz mı?" ricasına hazreti ömer öfkelenip şu cevabı verir:
    "daha bu itibar görme arzusundan kurtulmadınız mı? din-i islam'da kudreti böyle mi anladınız? bize din-i islam'ın şerefi yetmez mi? din-i islam'dan efdal* ve eşref* bir nesne var mıdırki, ona itibar edersiniz? bu saadet ve bu devlet* ki, allah-u teala hazretleri bize ihsan etmiştir.. kime müyesser* olmuştur ki, din-i islam tacını başımıza koydu; şer’ı şerifi muhammedi elbisesini arkamıza giydirdi; kalbimizi kelimeyi şahadet ile münevver* eyledi? allah, allah! din-i islam kadrini bilmemişsiniz! ancak kendinizi halka libas* ile mi göstermek istersiniz?"
    (nastura, 19.02.2007 20:01 ~ 20:06)
  9. halifelik döneminde, bir yahudi hazreti ömer'in (radıyallahü anh) adaletini ölçmek için plan yaptı.. hazreti ömer'in zayıf bir oğlu vardı.. yehudi, kendisini hekim tanıtıp hazreti ömer'in oğlunun yanına gitti.. halini ve hatrını sorunca çocuğun zayıflığından biraz şikayet ettiğini gördü.. yahudi, çocuğu kandırarak bir sürahi şarabı ilaç niyetine içirdi.. şarabın ne olduğunu dahi bilmeyen çocuk, şarabı içince şarhoş oldu.. yahudi, fırsattan istifade ederek kızını çocuğun bulunduğu odaya soktu ve çocuk, sarhoşluğun etkisiyle kızla ilişkide bulundu.. ayılıp, aklı başına gelince, yaptığı işlere pişman oldu ve tövbe etti.. o kız hamile olup, çocuk doğurdu.. yehudi, çocuğu da yanına alarak arkasına topladığı kalabalıkla hazreti ömer'in yanına geldi; "ya halife! senin oğlun, bizim kızımıza zorlayarak sahip olup, bu çocuk hasıl oldu.. biz bunu beslemeğe mecbur değiliz!" dedi.. hazreti ömer bunu görünce perişan oldu, hemen oğlunu çağırdı ve bu durumu sordu.. oğlu da meydana gelen olayı anlattı.. hazreti ömer doğan çocuğa beytül mal'dan nafaka tayin etti.. sonra oğluna sopa cezası verdi.. sopa sayısı kırk olduğu zaman, ashab-ı kiram ömer hazretlerine, rica etdiler; "ya halife, oğlunuz hastadır.. bu şekldeki sopaya tehammül edemez.. bunun suçunu bize bağışla.." dediler.. hazreti ömer, "allahü teala'nın hakkında hatır olmaz.. ahıretde çekmektense, dünyada cezasını bulması daha iyidir.." cevabını verdi.. atmış sopa vurulunca çocuk annesinden helallik dilemek için babasından izin istedi.. yetmiş sopa olunca babasını çağırıp, "ya baba, işte ben ölüyorum.. mübarek yüzünü bana göster de, hasret gitmiyeyim.." dedi.. hazreti ömer, mubarek yüzünü çevirip gösterdi.. seksen sopaya varınca vefat etti.. hazreti ömer'e öldüğünü bildirdiler.. "ölüsüne yirmi sopa vurun ki, hak emri yerini bulsun.." buyurdu.. yirmi sopa daha vurdular ve sopa sayısı yüze tamamlanmış oldu.. definden sonra, hazreti ömer "acaba babalık hakkını yerine getirip, seni kurtardım mı? allahü teala'nın huzurunda halin nasıl oldu?" diye göz yaşı döktü..
    (nastura, 19.02.2007 20:46)
  10. kapitalist heveslere köle olmuş dünya düzeninin yakından tanıması gereken, müslümanlığı en güzel şekilde temsil ederek insanlara örnek olan, adaletiyle ün salmış islamiyetin 2.halifesi.
    bugün ülkemizde banka hortumlamış, yetim-öksüz hakkı düşünmeden en ufak menfaate köle olmuş, çıkarları uğruna milletini, dinini, soydaşını, geçmişini satan insanlara vermiştir dersini 14 asır önce.
    devrin halifesi aynı zamanda 1 numaralı sorumlusu çalışma yerinde devlet işleriyle uğraşırken bir vatandaş gelir ve selamün aleyküm der, fakat halifeden hiç ses çıkmaz tekrar selam verir ses yok. derken halife önündeki mumu söndürür ve yeni bir mum yakar ve, ve aleyküm selam der. vatandaş olanlara bir anlam veremez. ve sorar ya halife yanına geldim selam verdim, sen farz olan selamımı almadın mumu söndürdün yeni bir mum yaktın nedir bunun sebebi der. halife vatandaşa döner ve evet selamını almadım, beklettim çünkü kullandığım mum devlet mumudur, devlet malı mumu söndürdüm şahsım olan mumu yaktım ve selamını aldım der.
    acaba hz.ömerin adaletindeki hassasiyet bugün ben müslümanım diyen kaç kişi tarafından uygulanıyor...
    (sobanın kenarına kıvrılıp uyuyan kedi, 20.02.2007 01:15)
  11. bir gün bir yere bir adamı vali atayacaktır emrini tebliğ için adamı çağırtır..o sırada küçük bir çocuk getirirler..hz ömer(ra) çocuğu kucağına alır ve büyük bir şefkatle onunla oynamaya başlar..
    az sonra vali adayı gelir, hz ömer efendimizin çocuk sevdiğini görünce şöyle bir diyaloğa girişir:

-efendim çocuk seviyorsunuz
    -olamaz mı?
    -ama efendim ya bu sevgiden ötürü şımarırsa? bu söze çok kızar hz ömer(ra) ve adama:
    -bir çocuğa sevgi göstermeyi bilmeyen bir beldeye nasıl faydalı olabilir? seni vali tatmaktan vazgeçtim gidebilirsin. der

vefatında ilginç bir hadise yaşanmıştır:
    herkes hüzünlüyken hz ali(ra) gülmektedir merhumun cenazesi defnedildikten sonra..sorarlar ve o da anlatır:

iki melek (münker-nekir) kabir suali sormak üzere hz ömer(ra) efendimize gelmiştir. hz ömer onlara:

-sizin buraya gelişiniz ne kadar zaman alır?
    -ellibin sene alır ya ömer
    -siz buraya gelene kadar allahı unuttunuz mu?
    -unutmadık tabii ki ey ömer
    -ben bir metre yukarıdan geldim buraya sizin ellibin yılda unutmadığınız allah'ı ben şurdan şuraya mı unutacağım? gidin başımdan

allah şefaatlerinden ayırmasın
    (gölgeningücü, 16.03.2007 17:51)
  12. kendisi aşere-i mübeşşeredendir.
    (ugokhan, 16.03.2007 23:12 ~ 23:28)
  13. hicreti enteresandır:

hz.ömer, dostu ibn-i rebîa ve hişam ibn-i as'la hicret edecektir. mekke'den on mil uzaklıkta belli bir yerde buluşmağı kararlaştırırlar.

hz.ömer, mekke'den ayrılacağı sırada kılıncını kuşanır..
    yayını, oklarını, mızrağını alır..
    kâbe'ye gider..
    kureyş öncülerinin gözleri önünde, kâbe'yi, yedi defa tavaf eder..
    sonra iki rek'at namaz kılar..

ve şöyle der:

"anasını ağlatmak, çocuklarını yetim, karısını dul bırakmak isteyen varsa, şu vâdinin arkasında bana gelip kavuşsun".

hiçbir kimse, onun ardına düşmek cesâretini gösteremez
    (gölgeningücü, 16.04.2007 17:41)
  14. buhari de yazılanlara göre, hz.muhammed gadiri hum da hz. ali yi vasi ilan ettikten sonra ömer ibn hattab, hz.ali yi tebrik etmiştir. fakat, hz. muhammed öldüğü zaman ömer, hz. ali' nin halifeliğini tanımamış, peygamberin cenaze törenine bile icabet etmemiş, şurada halife seçimine katılmıştır.
    (banker bilo, 27.10.2007 19:47 ~ 19:50)
  15. halife iken mühründe * "kefa bi'l-mevti vaizan ya ömer (ölüm sana vaiz olarak yeter ya ömer)" yazan yüce zat.
    (damned, 24.03.2009 21:48 ~ 21:49)
  16. adaletin simgesi olan 2. halifedir
    (bskdyg, 24.03.2009 21:50)
  17. (bkz: hz eomer)*
    (yubermis, 30.07.2009 16:27)
  18. gerçek islam denince her daim aklıma gelen.

7. yüzyılda müslümanların mısır'ı işgal etmelerinin ardından, romalılar döneminden başlayarak başına gelmedik kalmamış iskenderiye kütüphanesindeki el yazmalarının akibetinin ne olacağı sorunu gündeme gelir. dönemin halifesi ömer "yakın" emrini verir.

nedenini de şu sözlerle açıklar: "bu yazmaların içeriği, kuran'ın içeriği ile ters düşüyorsa küfür sayılır. yok eğer, kuran'a uygunsa zaten fuzulidir."

defalarca tahrip edilmiş; romalı barbarların, bağnaz hıristiyanların saldırılarına rağmen yüzlerce yıl ayakta kalabilmeyi başarmış dünyanın en geniş el yazması koleksiyonu, şehrin hamamlarını ısıtmak için yakıt olarak kullanılır. söylenceye göre, bu yakıt altı ayda ancak bitirilmiştir.
    (fantaghiro, 30.07.2009 17:35 ~ 18:02)
  19. iskenderiye kütüphanesini yaktığı iddia edilen 2. halife.fakat bu tarihçilerin büyük çoğunluğu tarafından yalanlanmış bir iddiadır.zaten bu iddia'yı ortaya atan tarihçide islam düşmanı bir kiliseye mensup bir tarihçidir.günümüzde ki genel kanı kütüphanenin antik pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında hıristiyanlar tarafından yakıldığı yönündedir.
    (tristins, 30.07.2009 17:46)
  20. hz. ömer'in iskenderiye kütüphanesini yaktırdığı iddiasıyla ilgili olarak taha akyol'un şu yazısını okuyunuz.
    http://www.milliyet.com.tr/...
    (voiceofloneliness, 30.07.2009 18:25)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil