belki ilginizi çeker
  1. · benimle dans eder misin yaz ateşi
  2. · hayat
  3. · yoklamadaki nicklerden hip hop şarkı yazmak
  4. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  5. · fondü
  6. · tatile çıkarken götürülmesi gerekenler
  7. · kofti bilgisayarcı
  8. · istanbul
  9. · zamansız erkek dürüstlüğü
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · thierry henry
  3. · onur öymen
  4. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  5. · yaran diyaloglar
  6. · 100 opera
  7. · author
  8. · borderline kişilik bozukluğu
  9. · yapılmış en aptalca dalgınlık

huysuz  

1. tdk'ya göre "huyu iyi olmayan, geçimsiz, şirret" anlamında bir sıfattır.

lakin uyarmak istediğim bir konu var; o da şu: "huylu" kelimesi ile zıt anlamlı değildir. yani "tatsız-tatlı" gibi bir olay yok aralarında. tdk'yı geçip gerçek hayattan örnekleyelim:

x isimli köpeğe yanaşıyorsun. sahibi "bu köpek huysuzdur" diyor. hemen geri çekiliyorsun. paça gitmesin tabi.

y isimli köpeğe yanaşıyorsun. sahibi "hocam huylu hayvandır" diyor. "aman iyi, huysuz olmasın da" diyorsun, cici köpeği bi yol okşamak için elini uzatıyorsun. netice: elinde 4 adet diş deliği; bir de sahibinin sinir bozucu "hocam ben sana huylu demiştim" cümlesi.

sonra tdk sözlüğü'nü açıyorsun. "huylu" kelimesinin 3. tanımı nedir? şudur: "ürkek, sinirli (binek hayvanı)". 2. tanımı ne? "işkilli"

yani köpek sahipleri de, köpeği sevenler de türkçemizi iyi öğrensin, güzel bellesin.
    (eksiksizuyum, 11.06.2008 17:47)
  2. tdk sözlüğüne bakarsak huy kelimesinin iki anlamıyla karşılaşıyoruz. farsça kökenli olan bu kelime:

1. insanın yaradılış ve ruh özelliklerinin bütünü, mizaç, tabiat

2. alışkanlık.

anlamlarına gelmekte.
    burdan yola çıkarak bir çıkarımda bulunalım:
    - suz eki kelimeye yoksun anlamı ve olumsuz bir nitelik yüklediğine göre huy, özünde güzel bir şey olmalı.
    huy da- anlamı gereği- insanın yaradılış özelliğiolduğuna göre, sözkonusu yaradılış özelliğinin iyi, onaylanan olarak algılanıyor olması gerek.
    demem o ki, huysuz kelimesinin ortaya çıkışında bir hümanistik bakışaçısısezdim ben.

(bkz: çok mu kastım ki n'aptım ben)
    (amaranth, 11.06.2008 17:56 ~ 15.06.2008 08:14)
  3. pek bi hoşgelmiş 6. nesil yazar, pek bi çekingen henüz ama açılıcak, rahat etsin diye elimden geleni yaptım zirvede, umarım eğlenmiştir ama zirve o kadar kalabalık olmasaydı pek bi daha kaynaşır eğlenirdi.

tatlı, şekercik bi sesi var, okuldaşım ama farkımız onun okuyor olması anladığım kadarıyla*. daha zirvelerler falan görüşmek üzere, sözlüğe de yazar umarım sık sık, henüz pek az yazdıkları.
    (yaşlı çocuk, 30.03.2009 20:26 ~ 04.06.2009 22:09)
  4. nicki ile acaip derecede tezat olan yazar. huysuzmuş peeh * al bunu biblo niyetine koy bi köşeye dursun hacı. arada tozunu al falan,oh ne ala mis mis *
    (vela, 30.03.2009 20:28)
  5. yanımda oturduğu süre boyunca hareketlerime azami dikkat etmeme sebep olan yazardır. sesi ince kendisi de ufak tefek, hafif iri yapımla ezerim diye oldukça korktum. nick tip uyumsuzluğunun bildiğin heykelidir efendim bu arkadaş. hele nickini bir söyleyişi var insanı öldürür. gayet sakin kedi formunda bişi, ha bi de uğraşma kaldırabiliyor ki zirve boyunca, benim huysuz diyip diyip gülmeme herhangi bir huysuzluk göstermedi.
    (kurremkamerruk, 30.03.2009 23:59)
  6. hoş gelmiş yazar kişidir kendisi. altıncı nesildir, muhabbeti iyi ama birazcık inatçı sanırım. böyle yani.
    (özellikle nick konusunda çok hassas olan yazar, 14.05.2009 23:44)
  7. şu saatte işi gücü bırakıp, suyun viskozitesini araştıran, bana da viskozite başlığındaki girimi değiştirttiren yazardır..

ayrıca nesildaşımmış, bi de hoşgelmiş..
    (bacanga, 28.05.2009 23:36)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil