anavatanları olan kutuplarla ve alaska ile özdeşleşmiş, doğa harikası, mükemmel sadıklıktaki,her koşula uyum sağlayan, kutubun bir ucunda sahipleri çadırlarının içinde kıçlarını ısıtırlarken dışarıda paşa paşa oturmasını bilen, bununla kalmayıp sıcacık çadırından taze ısıttığı kıçı ile çıkan sahibinin 'hade oğlum aslansın, kaplansın; şu kızağı bi çekiver hayrına' gibi sözleriyle gaza gelip koca kızağı çekebilen köpek türü.
tropikal ve türevi iklimlerde besleyip güzelim hayvanların genetik yapılarında farklılaşmaya mahal veren şahıslar (mallar) şiddetle kınanmaktadır.
alakalı olur, faydası dokunur diye (bkz.
sibirya kurdu)
(r feynman, 11.06.2004 20:16 ~ 16.05.2007 18:11)
sabah maçka parkında gördüğüm ,bembeyaz tüyleri ve masmavi gözleriyle benden güzel diye düşündürten köpek
internette bol bol fotoğraflarının bulunabileceği, muhteşem ötesi varlıklar. bir sitede yazan 'the eyes are the mirrors of the soul' sözüyle gerçi biraz
ümit besen tarzı bir yaklaşım olmuş ama olsun; n'abalım.
(bkz:
gözler kalbin aynasıdır)
çektikleri acıyı azaltmak için girişimci hayvan severler klimalı köpek kulübeleri satmaktadır , ama , bülbülü altın kafese koymuşlar, ah vatanım demiş
university of washington'un simgesi. bizdeki 75.yıl ayarındaki binalarının adı da husky union building dir...
oldukça sevimli olan bu köpeklerin en güzel özelliği görünüşlerindedir. kızak köpeği olarak ün yapan bu tür ülkemizde de sıkça görülür. beyazdan, griye, kırmızıdan, siyah beyaz renke kadar her rengi bulunmaktadır. [benimki bembeyaz mesela]
yavruyken alındığında sıkı bir disiplinle oldukça iyi birer dost olurlar. başına buyruk davranmayı sevdiklerinden ilk zamanlar komutlarınıza uymama gibi sinir bozucu özellikleri olur. örneğin "gel" komutunu tınlamayıp, yere uzanabilir ve gözlerini size diker.
çok oyun oynamazlar ama gündüzleri azarlar. oyundan çabuk sıkılır ve köşesine çekilir. evin en serin yerinde onu şekerleme yaparken görebilirsiniz. sizi gördü mü gelip boynunuza atlayacağını sanıyorsanız yanılırsınız çünkü alacağınız en güzel tepki kuyruklarını deli gibi sallamasıdır. diş dökme mevsiminde evde bulunan her türlü eşyayı ki özellikle de peçeteleri kemirmeye hatta yutmaya varan huyları oluşur.
bu türün karnının doyduğunu gören henüz çıkmamıştır.
aç köpek lafı tam bu ırk için söylenmiştir. siz yemek yerken gelir dibinize oturur ve en sevimli haliyle size bakar. başı ortalama 5 derece sağa ya da sola yatırır ki siz acıyıp ona yemek veresiniz. önünde kendi maması olduğu halde önce sizin dibinizde dört dönerler.
sizi gördüğünde en fazla kuyruk sallayıp patilerini uzatırlar. öteki türlü üstünüze atlayacağınızı sanıyorsanız aldanmayın yapmıyorlar (çok nadir yapıyorlar tamam). en sevdikleri şey ise karınlarının sevilmesidir. zaten elinizi uzattığınız anda bacaklarını açıp size yol göstermesi de bunu gösteriyor.
bir özellikleri de bunların süpürge gibi yerde ne bulurlarsa ağızlarına almak gibi pis huyları olmasıdır. ne kadar kafasını yukarda tutarsanız tutun kaşla göz arasında mutlaka birşey alıyorlar. özellikle peçete ve naylon poşetler favori eğlenceleridir.
http://www.youtube.com/... (benimdir)
bir süre beslemişliğim olan hayvandır kendileri daha önce beslediğim kurt köpeklerine göre daha çocuksa davranışlara sahip sürekli hoplayıp zıplayan ve karnı doysa gözü doymayan bir havvandır bu ama yanında belli bir süre kalınca diğer hayvanlarıma göre arkadaşlığını ve varlığını daha çok belli eden bir hayvandır. anladığım kadarıyla kişinin maddi durumu varsa bunları tek değil çift olarak beslemelidir çünkü özellikle ilk 18 ay ki enerjilerine yetişmek mümkün değil
insanların kendisine dokunmasından hoşlanmadığını acı bir şekilde öğrendiğim köpek ırkı. bir evin bekçiliğini yapmakta olan mavi gözleriyle dikkat çene bu köpeğe parmaklılar altından elim uzattım, tam başına dokunacakken parmaklarımda bir sıcaklık hissettim. evet, ısırılmıştım. ısırılıkdıktan sonra öğrendim ki, bu cins köpeklere öncelikle elinizi yumruk şeklinde sıkıp uzatarak kendimizi tanıtmamız gerekiyormuş. köpek alacağı kokuya göre tavrını belirliyormış.
bu cins köpekler ellerin açık bir şekilde yaklaşılması son derecede tehlikelidir, tavsiye olunmaz.
(bkz:
ben kendimden biliyorum)
sizi illet ettiricek bir cinstir. çünkü çok özgürlüğüne düşkündür. hiç bir komutu veya kızmanızı sallamaz aynı şeyi tekrar tekrar yapar. sizin bağırmanız ona oyun gibi gelir. hiç masraf yapıp eğitimede yollamayın paranıza yazık,bir ay sonra unutur bütün komutları.
yolda karşılaştığım zaman kesişmeye çalıştığım hayvanlardır.
alıngan bir hayvan. bağırdığınızda asla unutmaz, kırılır, ezilir, büzülür, asla eskisi gibi yaklaşmaz. çok sıcak davranırsanız da aşırı şımarır, söz dinlemez.
daha önce
k-9 da bakmış olmama rağmen bu cins gibisini görmedim.
bi gözü kahverengi bi gözü mavi olanları da mevcuttur
yabancı olmanıza rağmen ilk gördüğü an üstünüze atlar "tanışıyor muyuz" diyesiniz gelir o kadar sıcak, yenesi varlıklardır.
diğer evcil köpek ırklarına göre daha az zeki oldukları söylenir.eğitimlerinin zor olmasından dolayı sanırım...
her daim çatık kaşlı bakan köpek cinsi.
6 haftalık iken 8 aylığa kadar olan fotoğrafları için:
(bkz:
http://www.youtube.com/...)
her ne kadar haskilere ,sibirya kurdu denilerek beni deli etse de genelde öyle bilinirler.
çok zor eğitilirler. hiç iyi bir bekçi köğeği değillerdir. bahçeniz insanların görebileceği bir yerde ise kesinlikle beslemeyin. insanlar hayatlarında ilk defa köpek görüyormuş gibi bir tepki verip sevmeye kalkıyorlar.bu köpeklerde herkesin kendisini sevmesine alışıyor ve "seni cici köpek" diyen herkese "beni sev" edasıyla yaklaşıyor.
pek havlamazlar. genelde senden bir şeyler beklediklerinde havlıyorlar.
ayrıca çok kemirgendirler.yalnız bırakmaya gelmezler. ya canı istediği zaman onunla oynayacaksınız ya da onun oynayabileceği bir köpek daha alacaksınız. yoksa evinizde çiçek, böcek ne varsa bozar.
ayrıca kuzenimin beslediği haski kedilerden korkuyor.hatta bir keresinde korkusundan yemeğini kediye vermişti. bu da çok ilginçtir!
havlamaktan çok ulumayı severler.
vatanlarından koparıldıkları doğrudur; kışın kar görünce kalıtımsal olarak sanıyorum karların üstüne deli gibi atlarlar.
çok usludur,iyi bir dosttur bakınız dost benim sibiryalı husky köpeğimin adıdır..
çiftleşme döneminde deli gibi uluyarak koca sokağı ayağa kaldıran bir köpek cinsidir. ne uyur ne uyutur, bu yüzden dağ başlarında ki evlerde bakılması tavsiye edilir.
sevimli görünüşlerini rağmen en aptal köpek türlerinden biridir. sahiplenme ve koruma duygusu çok azdır, sahibini her an terk edebilir yani kandırması kolaydır. zeka seviyesinden dolayı eğitimi de zordur. kızak çekme olayı ise eğtimden dolayı değildir, arkadakiler kızağı çeken öndeki ikiliye yetişmeye çalışırlar bu şeklide kızağı çekerler.
soğuk görüntülerinin altında çok sıcak ve yumuşaklık saklarlar. saldırgan olanına denk gelmedim.
çok yakışıklı oluyolar be. sessizdirler...
dünyada görülebilecek en yavşak köpektir.
aynı zamanda çok duygusaldır, 1 yaşına kadar yalnızca kuru mama ile beslemek gerekmekte, aksi takdirde çabuk kilo alıyor ve kemik büyümesi sekteye uğrayabiliyor.
mümkünse üç tekerlekli çocuk bisikletlerinden bi tane alıp arkasına 20-30 kilo yük koyup önüne bu iti koyarsanız yanında da siz kendi bisikletinizle giderseniz aman aman deymeyin keyfine.
kesinlikle kucakta taşınmaması gereken köpektir, bi süre sonra alışıyor canı istediğinde kucağınızda yürümek istiyor, it dediğin yolda yürür.
günün 3 saati hapşıran, suyu tastan değil de akan çeşmeden içmeye bayılan, sürekli uluyan ve havlayan, doymak bilmediği gibi koca terası bir gecede bok fabrikasının emtiya deposuna çeviren, her gördüğünün arkasına patisini atan, sürekli kapı tırmalayıp ayakkabı kemiren ve sopa yemeden aklı başına gelmeyen sevgili itim alex'in mensubu olduğu köpek familyası.
bu cinsler hakkında bilinen bir yanlış da gerizekalı olduklarıdır. gerizekalı olup sadece kas gücünden faydalanılan cins husky değil malamuttur. huskylerin ideal iklimlerinde ve ortamlarında yaşamadıkları için biraz mallaştıkları doğrudur ama kafası çalışan hayvanlardır.