hotaru no haka   

adana çık aradan

1. 1988 yapımı,insanın ağlatabilcek düzeyde dram olan bir animedir
    http://www.animenfo.com/...
    (yüzen mantar, 05.05.2004 22:27)

2. şimdiye kadar izlediğim filmler içinde en çok etkilendiğim, gaza geldiğim, körleştiğimi anladığım anime. insanlık, paylaşma, yardımlaşma...bu kavramların 3 gündür kafamda dönüp durmasına yol açan, beni yeniden bencil olmayan bir insan yapan, her aklıma geldiğinde gözlerimi doldurma potansiyeline sahip olan anime.
    (pandora, 25.04.2005 23:19)
  3. böyle acıklı anime olmaz , olamaz imkansız... (bkz: setsuka)
    (istemyorke, 29.01.2006 13:09 ~ 13:10)
  4. ikinci dünya savaşı sırasında bir abi kardeş dramı anlatan, vurucu, depresif animasyon film. çizimleri 88 yılı standartlarına göre oldukça iyidir, hikayesi ve dramatizasyonu aşmış etki altında bırakır insanı. hüzün doludur, animasyon film tarihinin en güzel filmlerinden biridir, izlenesidir, öpülesi, yenilesidir.
    (theone, 01.03.2006 04:29)
  5. (bkz: grave of the fireflies)
    (theone, 20.05.2006 19:08)
  6. yapımından yaklaşık 20 yıl sonra izlememe rağmen beni benden almış, vurucu japon anime filmi....izledikten sonra hayatı ve insanlığı derin bir biçimde sorgulatan, elindekiyle yetinmeyen günümüz insanına bir tokat niteliği taşıyan filmdir...
    (joker, 02.07.2007 21:28)
  7. ikinci dünya savaşı sırasında cephe gerisindeki halkın acılarını ve korkularını anlatan seita ile setsuko adında iki kardeşin öyküsünü anlatan ve ağlamayan kişinin ammına koyim dediğim animedir.götü siker bu anime.
    (genius kusagami, 22.07.2007 15:58)
  8. ikinci dünya savşı sırasında, bir abi ile bir kardeşin hayatta kalma mücadelesini anlatan dramatik anime.herkes içinde ağlamak istemiyorsanız tek başınıza seyretmelisiniz. gerçekten tekrar seyretmeye yürek isteyen filmlerden biri.
    (tasslehoff, 29.03.2008 10:44)
  9. hiçbir şey anlamadım. istatistiklere +2 olarak geçecek bir çift var, abi kardeş şeklinde. başka da bir şey yok. evet çok açız, çok sususuz, anamız babamız yok, yerimiz yurdumuz yok da ne bileyim ağlatmıyor yahu. işlenen konuya bakınca göz yaşlarının sel olup çağlaması, göl olup cümle cemalimizi boğması lazımdı amma japonca orjinalinden izlememe rağmen etkilenmedim arkadaşım. filmle ilgili yorumlar da bence çoook abartılmış. over-repped. yani sömür sömür sömür nereye kadar. ya 2 dakka durun dinlenin bi sömürmeyin duygularımızı. diyorum ki dengeli verselerdi ağlatıcı ögeleri, arada doğru zamanlama ile serpiştirebilselerdi belki daha iyi olurdu.

siper alın spoiler geliyor, izlemeyenler bu kısımdan itibaren okumasın:
    <spoiler>
    çocuk pilajda yüzücek eğlenicek, açlık geliyor akla hemen anası geliyor flash back ile gözlerimiz önüne, veya üstünü çıkaracak göz göz olmuş sırtı derisi geliyor ekrana. ama olmaz ki, yalama olduk artık vurmuyor bu ağlak ögeler malesef... bir de şu hala'nın yanında ikamet edilen zaman dilimi için aklımdan geçen ilk şey akraba yanında kalmak oldu. bunlar normal şeyler, doğal şeyler. herkes ekmeğinin peşinde canım yapma etme, tabi ki sana öz evlat muamelesi çekmeyecekti halan, ne bekliyorsun anan olmasını mı? ha eleman bir işin ucundan tutayım dese yine gam yemeyeceğim billahi. hırsızlığa ayırdığı vakitte "abi bana yemek ver ben de tarlanı süreyim, öküzün olayım" demedi bir kişiye bile. niye kolayı seçiyorsun it herif. kolay yaşarsan beleşe getirirsen her şeyi, yaşamın zorluklarından kaçmak için en kolay yol olan ölümü de kabullenmişsindir demektir. ama senin dinin imanın para, borç hatta hırsızlık vs. olmuş yau siktir seitakun, adam ol öyle gel bana. doğal seleksiyona iman eden birisi olmasam da, malesef bu bacı-abi ikilisinin itlafını gerekli görüyorum. en zayıf halka seçtim onları, ölsünler pls.
    </spoiler>

kızdım animeye de, işini iyi yapamıyor. hani ağlayacaktık benjamin, hani kızımız olacaktı? on üzerinden 3 veriyorum. kurgusu, konusuna göre zayıf kalmış bir buçuk saatlik israfa başka animeden kaç bölüm izlerdim allah bilir. neys' bu uyarı notumu da düşeyim, insanlar dikkatli ve bilinçli izlesinler.

çizgi filme bu kadar sövdüm ama artısı yok mu, evet var. hotaru'nun ateşböcüsü demek olduğunu öğrendim. başka da aklıma gelmiyor olumlu eleştiri. o derece tiskindim be.
    (azureel, 06.04.2008 08:33 ~ 08:38)
  10. hollywood'un sürekli amerika tarafından anlattığı ikinci dünya savasini japonya tarafından anlatan bir animedir. daha önce izlediğim hiçbir filmde bu kadar duygulanmamış bu kadar ağlamaklı olmamıştım dedirtir izleyene.
    (funfighter, 13.08.2008 20:09)