belki ilginizi çeker
  1. · bruce willis ölüymüş
  2. · r a b
  3. · harry potter and the deathly hallows
  4. · ruhları bıçaklanmış çocuklar
  5. · hortkuluk
gündem
  1. · galatasaray
  2. · annenin gençlik fotoğrafları
  3. · rasim ozan kütahyalı
  4. · marjinal isim meraklısı aile
  5. · disko kralı
  6. · sözlük yazarlarının hayalleri
  7. · itü sözlük yazarlarından şiirler
  8. · bekaret hapı
  9. · google mars

horcrux  

1. ------bruce willis ölüymüş-------
    bir büyücü, eğer isterse, ruhunu parçalara bölüp dünyadaki bazı objelere saklayabilir. fakat bir horcrux için büyücünün bir cinayet işlemesi gerekmektedir. bu yöntemle bir büyücü ölümsüzlüğe çok yaklaşabilir, fakat yaşadığı hayat kimsenin tercih etmeyeceği bir hayata dönüşür. işte horcrux, ruhun parçalarının saklandığı objelere verilen addır. lord voldemort ruhunu 7 parçaya bölmüş ve ölümsüzlüğe en çok yaklaşan büyücü unvanını kendine yakıştırmıştır.
    ------bruce willis ölüymüş-------
    (snitch, 01.07.2006 15:12 ~ 15:13)
  2. tom riddle'ın günlüğü bunlardan birisidir.
    (sükun, 01.07.2006 15:33)
  3. karanlık büyünün en uç noktalarından nadide bir örnek.
    (yavaş gel saçın başın dağılmasın, 26.03.2008 13:16)
  4. harry potter'daki terimlerin ingilizce halleri arasında herhalde en karizmatik olanı.
    tanım tarifi yukarda yeterince zahirdir
    (ntcik, 27.05.2008 23:41)
  5. ölümsüzlüğe erişmek adına bir kara büyücü veya cadının ruhunun bir kısmını hapsettiği depodur. hortkuluk durdukça, hortkulukta ruhunun ve gücünün bir parçasını saklayan kişi ölümsüz hale gelir. bu yüzden güvenli yerlerde saklanmışlardır. büyücünün bedeni hasar görse dahi, ruhunun bir kısmı hortkuluk içerisinde güvende durabilir. ancak ruhu parçalara bölmek o büyücü veya cadıyı gerçek maddesel formundan uzaklaştırarak yarı-canlı bir hale dönüştürür. hortkuluk yaratmayı sağlayan kara büyüler oldukça adi, kirli büyülerdir ve karanlık sanatlar* kitaplarında dahi oldukça seyrek basılmışlardır. yaşayan organizmalar dahil, bir hortkuluk herhangi bir objeden oluşabilir. hortkuluğu imha etmek, içerisindeki -koruması kırılmış olan- ruhu da imha etmiş olmak demektir. eğer büyücü birden fazla hortkuluk yaratmışsa bunların tümü imha edilene dek ölümsüz kalacaktır. her bir hortkuluk imha edilmişse, normal yollarla, herhangi bir ölümcül darbe ile yaralanan büyücü ölür.

hortkuluk içerisine hapsedilmiş ruh parçası, diğer insanların ruhsal varlıklarını kontrol altına alma yetisine sahiptir. bu yeti, hortkuluğa manevi anlamda bağlanan kişilerle sınırlıdır. bir kez hortkuluğun etkisi altına giren kişi, kendisi kesinlikle farkında olmaksızın, tüm eymelleri hortkuluk tarafından belirlenir. hortkuluğun etkisi altına aldığı kişinin yaşam gücünü emerek, kara büyücü cismani varlığına yaklaşabilir. bu bağlar, diğer hortkuluklara yansımaz. ayrıca ruh parçaları, tehlike durumlarını sezebilir, ve hortkuluk kendini korumaya çalışabilir. lord voldemort, birden fazla hortkuluk yaratan tek kişidir.

---

hortkuluk yaratmak

bir hortkuluk yaratmak için cinayet işlemek gerekir. bu boyuttaki kötülüğün etkisi ruhu parçalar. cinayetten sonra, bir büyü ile çürümüş ruh parçası hortkuluk olacak nesnenin içerisine sıkıştırılır. harry potter serisinin son kitabında hermione granger "en karanlık sanatın sırları" * adlı kitapta bu büyüyü bulmuştur.

yaşayan organizmalar, veya eylemsiz nesneler hortkuluğa dönüştürülebilir. ancak yaşayan bir organizma kendiliğinden düşünebileceğinden ve hareket edebileceğinden tercih edilmemelidir. bir kara büyücünün yaratacağı hortkuluk sayısında bir limit yoktur. ancak her yeni hortkulukla kara büyücü biraz daha insanlığından uzaklaşır, ruhu dengesizleşir.

çok özel bazı durumlarda, kara büyücünün istemi dışında ruhunun bir parçası bir nesne veya organizma içerisine sıkışabilir ve hortkuluğa dönüşür. ama bu bir kara nesne* sayılamaz. lord voldemort bir yaşındaki harry potter'a başarısızca öldürme laneti* uyguladığında aynen bu olmuştur. voldemort'un bedeni hasar görmüş, ruhunun bir kısmı harry'nin bedenine dolmuştur.

---

hortkuluğu imha etmek

hortkulukları imha etmek oldukça güçtür. vurma, kırma, çarpma gibi geleneksel yöntemler ile hortkuluğa zarar verilemez. hortkuluğun yok olması için, hiç bir büyünün tamir edemeyeceği bir hasara uğraması gerekir. hortkuluk yenilenemecek tarzda zarar görmüşse içerisindeki ruh parçası da imha edilmiş demektir.

yaratıcısı, kendisini yaratmak için işlemiş olduğu cinayetten derin bir pişmanlık duyarsa, bir hortkuluk işlemez hale gelir. bu pişmanlığın verdiği acı öyle ıstırap doludur ki, bu süreç yaratıcının kendisini bile öldürebilir.

---

voldemort'un hortkulukları

yedi sayısının gizemine inanan voldemort, ruhunu yedi parçaya bölmeye karar vermiştir. altı hortkuluğu olacak ve kendi bedeninde kalan parça ile beraber yedi parçaya ayrılmış olacaktır. ancak işler istediği gibi gitmez, 31 ekim 1981'de godric's hollow'a yaptığı saldırıda ruhunun bir parçası kendisinden habersiz harry potter'ın içerisine sıkışmış, voldemortun istemi dışında harry potter hortkuluklardan biri olmuştur. daha sonra voldemort altıncı sandığı ancak yedinci hortkuluğu olarak basiliksi nagini'yi seçmiş ve ruhunun bir parçasını da onun içine hapsetmiştir. böylece ruhu sandığı gibi yedi değil, sekiz parçaya bölünmüştür. yarattığı diğer altı hortkuluğun her biri insanlar tarafından önemli bilinen, iyi korunan, değer verilen objelerdir. her hortkuluk ayrı bir karakter tarafından imha edilmiştir.

1) morvolo gaunt'un yüzüğü:
    gaunt'ların barakasına gizlenmiş olan yüzük, albus dumbledore tarafından, gryffindor kılıcı kullanılarak imha edilmiştir. voldemort, hortkuluğu yaratmak için babası tom riddle'ı* öldürmüştür. ölüm yadigarları*nın bir tanesi olduğunu bilmeden, yüzüğü hortkuluk haline getirmiştir.

2) tom riddle'ın günlüğü:
    lucius malfoy'un korumasına bırakılmış olan günlük, mızmız myrtle*ın öldürülmesi ile yaratılmıştır. lucius malfoy, sırlar odası*nın açılması için günlüğü ginny weasley'in eşyaları arasına koymuştur. ancak hortkuluk olduğunu bilmemektedir. günlük harry potter tarafından basiliks azı dişi ile imha edilmiştir.

3) helga hufflepuff'un kupası:
    salazar slytherin'in madalyonu ile birlikte hepzibah smith'ten çalınan kupa, hepsibah smith'in öldürülmesi ile hortkuluğa çevrilmiştir. gringotts bankası'nda bellatrix lestrange'ın kasasında saklanmıştır. kadeh hermonie granger tarafından yine basiliks azı dişi kullanılarak imha edilmiştir.

4) salazar slytherin'in madalyonu:
    bir muggle'ın öldürülmesi ile yaratılmış, bir mağaraya gizlenmiştir. mağaradan regulus arcturus black* ve kreacher tarafından çıkarılmış, ronald weasley tarafından gryffindor kılıcı ile imha edilmiştir.

5) rowena ravenclaw'ın diademi:
    bir arnavut köylünün öldürülmesi ile yapılmıştır. harry potter tarafından hogwarts'taki ihtiyaç odasında* bulunmuş, ancak vincent crabbe'in lanetiyle yokedilmiştir.

6) harry potter:
    voldemort tarafından harry potter'ın öldürme laneti* ile öldürülmesiyle ortadan kalkmıştır.

7) nagini:
    bertha jorkins'in öldürülmesiyle yaratılmış, neville longbottom tarafından gryffindor kılıcıyla öldürülmüştür. voldemort, frank bryce'ı öldürdüğünde hortkuluk yarattığını sanmış, ancak çok daha önce bertha jorkins'in cinayeti sırasında hortkuluk oluşmuştur.

not: bu giri tamamen alın teridir.
    (fani, 20.09.2008 14:27 ~ 14:33)
  6. türkçesi hortkuluktur
    kesinlikle yapılmaması gereken şeydir. ruhunuzu parçalara bölmek, onu dengesiz ve güçsüz kılar.
    hortkulukların karşıtı da ölüm yadigarları(deathly hallows) olarak görülen mürver asa(elder wand), diriltme taşı(resurrection stone) ve görünmezlik pelerini(invisibility cloak)dir.
    (always alone, 22.12.2008 21:04)
  7. harry potter, kendi isteğiyle voldemort'un yanına gidip ölüm büyüsü yedikten sonra kendini tren istasyonu king's cross'ta bulmuştu. burada dumbledore ile konuşurken arkada çocuk boyutlarında, derisi deforme olmuş, acı çeken güçsüz bir yaratığın tasviri yapılır. harry yardım şansı olup olmadığını sürekli dumbledore'a sorar ama yapılacak bir şey yoktur. bu bahsi geçen yaratık hortkuluk olan ruh parçasının tasviridir kanımca.
    (iao, 22.12.2008 22:07)
  8. parçalandım ve
    her bir parçamı ayrı yere bıraktım

birini açık denizlerin en derin yerine attım
    kürek çektim, uzaklaştım, dönüp arkama bakmadım bile

birini yüksek dağların zirvesine çıkardım
    hiç kimse kurtarmasın, kurda kuşa yem olsun diye

birini hiç unutmadığım o küçük şehirde bıraktım
    dönemedim, kimbilir, belki dönsemde bulamazdım

önce savruldum yok oldum
    sonra dinlendim duruldum
    ve her giden parçam yerine
    yenisini doğurdum

daha güçlü, daha sakin
    daha mutlu, daha suskun
    daha olgun, daha kırgın
    daha yalnız, daha olgun

birini tanıdık bir vişne ağacının dibine ektim
    sormadım filizlendi mi, sürgün verdi mi

birini çok sevdiğim bir dostta unuttum
    istedim, geri vermedi, meğer benden pek haz etmezmiş

birini büyük bir aşk uğruna ateşlere attım
    bilerek, isteyerek, ama asla pişman olmadım

önce savruldum yok oldum
    sonra dinlendim duruldum
    ve her giden parçam yerine
    yenisini doğurdum

daha güçlü, daha sakin
    daha mutlu, daha suskun
    daha olgun, daha kırgın
    daha yalnız, daha olgun
    (üşeniyorumöyleyseyarın, 30.12.2008 19:56)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil