bilgisayarda ses kartına bağlanan ve dışarıya ses vermeye yarayan günümüzde 9+1'lere kadar uzanan ses sisteminin halk arasında bilinen adı...
(bkz.
speaker)
(okang, 15.04.2004 23:59)
büyük bir elektrik masrafı olabilen donanım.
halk dilinde oparlör, aporlö, hoparlö, öparlö ve daha birçok şekilde söylenebilen kelime.
benzer bir sesi elektrik vasıtasıyla ve mekanik titreşimlerle yükselterek uzaklara daha uzaklara ileten buluş..
aslı
* şöyledir: haut-parleur
bir dönüştürücüdür, elektrik sinyallerini basınç dalgalarına
* dönüştürür.
(sirto, 08.04.2007 03:45)
babaanneler bunların eskimişlerini ters çevirip mıknatıs kısmını iğnelik olarak kullanırlar.
eskiden
kolonda denirdi şöyle muhabbetlerde geçerdi : "hacı, paynır teyb var, 4 tane de paynır kolon aldım " .
nokia telefonlarda eğer türkçe kullanırsanız yada kullanıyorsanız hands free yerine geçen terim
(medium, 20.05.2008 20:05 ~ 20:06)
en pahalı hi-fi hoparlör sistemleri için;
(bkz:
http://www.higherfi.com/...)
teleffuzunda "a" harfinin uzatılmasıyla romen aksanını çağrıştıran, işitme duyusuna hitaben yapılmış elektro cihaz.
içinde bir de elektro mıknatıs vardır ki; küçüklüğümün oyuncak materyellerinden biridir.
(barex, 06.01.2009 00:40 ~ 00:41)
bazı insanların telaffuz edemedikleri cihaz.ben bunları duydum:apollo,napolyon,hapollor...
merkezindeki gümüş renkli yarım küre şeklindeki yumuşak malzemenin ufak çocuklar tarafından parmaklanarak deforme edildiği, elektrik sinyallerini sese dönüştürmesinin ufaklık için önem arzetmediği elektro-mekanik bir cihazdır.