bunu anfide direk sölemek yemez de..iki kişi otururken bi arkadaş öksürür aynı anda yanındaki ara diye bağırır.böylece hocanın saate bakması sağlanır .nitekim prof.lardan korkulur hele 200 kişilik anfide rezil edilmek istenmez.
ing derslerde,
(bkz.
lets have a brake)
bunu bir arkadaş istemi ünsal'ın dersinde söylemek gafletinde bulunmuştur. istemi hoca önce gülmüş fakat daha sonra ivmeli olarak kızmaya başlamış ve de arkadaşı dersten atmış hatta disipline vermekle tehdit etmiştir. sonuç olarak itü'de söylenmesi en tehlikeli on laftan biridir.
bu cümlenin hemen ardından sınıfta medeni cesareti daha az olan bireylerin evet hocam sesleri yankılanır. fakat durumdan rahatsız olan "biran önce ders bitsin de gidelim" zihniyetindeki kitle duruma şiddetle karşı çıkar. sözkonusu kitle bireyleri genellikle sigara içmezler. hocanın kararında ise, kendisinin sigara kullanıp kullanmaması etkilidir.
bir baygınlık anında belli belirsiz ağızlardan fırlayan isyan sorusu. ilk söyleyen için tehlikeli olabileceği gibi hoca tarafından da kabul edildiği taktirde diğer insanlar tarafından kahraman gözüyle bile görülebilme olasılığı bulunmaktadır.
her söylendiğinde, öneri niteliği taşımaktan çok "yeter artık" anlamına gelen imdat freni. eğer bir öğrenci bunu söylüyorsa gerçekten bıkmış demektir. zaten aportta bekleyen cesaretsizler de hemen destek maiyetinde atılır:
- evet hocam ara verelim evet!
bazen hoca kurt çıkar, oyalar öğrencileri:
+ tamam bir konu daha var, onu da yapalım bırakıcam.(yersen)
bu noktada ders genelde devam eder. eğer öğrenciler ders işlemektense ötenazi haklarını kullanmayı seçecek kıvama gelmişlerse, son bir atak daha yapılır:
- hocam aradan sonra yapalım!(yemem)
eğer hoca anlayışlıysa, önce şöyle bir düşünür, sonra
+ tamam, 10 dakika ara.(benim de beynim sikildi)
ama ders işlemeye niyetliyse sizin çıkışınız havada asılı kalır, öyle durur, hoca duymamazlıktan gelir zaten, çoktan tahtaya yazmaya başlamıştır. bir de utanmadan konuşur:
+ bitiyor bitiyor!(yesen de yemesen de)
(mavio, 21.10.2004 18:52 ~ 11.07.2008 23:12)
- hocam ara verelim
- kaç gibi ariim. arasam hemen verir misin?
- ama. kem küm.
- ya... bu saçları değirmende ağartmadık.... evet arkadaşlar, b noktasından eksene dik iniyoruz...
-hocam ara verelim.
-biraz daha devam etsek?
-hayır, hayır, hayııır, evetevetevet!!!
-ben sana demiştim
*
maraton programında
erman toroğlu konudan sapıp alakasız konuşmaya başlayınca
şansal büyüka'nın toparlamak ve reklama girmek için sarfettiği cümlelerden yalnızca biri.
hocanın: "bir ara veririz" şeklinde cevaplaması muhtemel istektir.
hoca kendini kaptırmıştır ki,uykun olmakla beraber kahvaltı yapma isteğini de engelleyemez bi umut sorarsın...
o şeker gibi hoca cümleyi duyar duymaz canavarlaşır ve...
- hocam ara verelim..
+ sus kızım zaten uyuyosun sabahtan beri,güzellik uykusuna mı yattın nedir,hayret bişey,bik bik bik...
- asdghfjhk...!!!...sus-tum!
cümle kurarken mütamadiyen virgül, iki nokta, noktalı virgül gibi noktalama işaretlerini kullanmasına rağmen, inatla bir türlü cümleye "nokta" koymayan, baygın baygın ders anlatıp insanın uykusunu getiren hocalara söylenir genelde. böyle hocalar ömrünüzü yer, okuldan soğutur.
hocaları dellendiren laftır. bir gün koca anfide 20 kişi filanız. hoca da nasıl mıymıy anlatıyor uyudum uyuyacağım. arka taraflara sotelenmiş bir adam durmadan fısıltı şeklinde "ara verelim" diye
back vokal yapmakta. hocanın gözü bir döndü. başladı sınıfta tepinmeye. "arkadaşım çık git, beynimi sulandırdın ara verelim ara verelim. yeter be. vermiyorum ara mara 3 saat ders yapıcam.siz hep böylesiniz bık bık bık." hoca ara vermedi ama en azından 30 dakika da ders işlemedi. (bkz:
kısa günün karı)
genellikle talep hocaya arz edilirken, sözcü öğrencinin sanki basketbolda hakemden mola istercesine ellerini t yaptığı görülmektedir.
ben de öğrenciyim yani bazen hocaların ne kadar yorabildiklerinin farkındayım ama yine de hoca gayet gözleri parlayarak değer verdiği bir bilgiyi paylaşırken söylenmesi ayıp etmek olan lafır. hiç değilse anlatılan kısmın sonlanmasını bekleyecek sabır gösterilmelidir. yoksa hocanın gayet haklı olarak siniri bozulur tamam dese de bu siktirin gidin tonundadır. hele sevdiğim bir hocaysa bu hal beni üzer.
genellikle blok dersin bitimine az kala hoca:
+hımm (sol kolunu kırarak saatini bulur) saat 12:00,
+ara mı verelim erken mi bırakalım?
hep bir ağızdan:
-ara verelim hocaaam.
bu sözle ortalığı karambole getirtilip zorla ara verdirtme yöntemi de vardır. şöyle ki, hoca tam gaz dersi anlatmaya devam etmektedir. sıkılan çaylak bünyeler "hocam ara verelim." "ne ara mı veriyor muşuz?" "hadiyin beyler ara veriyormuşuz." vb. cümlelerle ortalığı velveleye getirir, zengin kalkışı yapılır, kapıya yönelinir. hoca, "ne oluyor? oturun yerinize." şeklinde susturmaya çalışsa da "hocam ara vericektik." "öyle demediniz mi?" tarzı tecahül-i arifler eşliğinde yürümeye devam edilir. hoca çaresiz, "iyi hadi ara olsun." der, temiz hava almaya çıkılır.
(turin, 28.10.2009 13:53)
bu konuda bi anımı paylaşayım sizinle. uubf'de dersteyiz, olasılık istatistik dersi.
son derece sıkılmışız, hoca da habire makinalı tüfek gibi anlatıyor sunumu. ne dur var ne durak, 2 saat olmuş!
o sırada hocanin sony vaiosunda bluetooth ışığı sağ alt köşede yanıp söndüğünü gördüm.
kaptım benim emektar cep telefonunu, girdim bluetooth ayarlarına. cihaz ismini "hocam ara verelim" şeklinde modifiye ettim.
başladım yakın cihazları aramaya. hocanın pc "sonyhedehodo300" diye belirince, bi dosyayı "gönder" dedim.
5 saniye sonra slaytın göbeğinde anında görüntü;
hocam ara verelim
bağlantı talebini vsvs....
hoca bi ekrana baktı, bi sınıfa, sonra;
"evet çocuklar bi ara verelim"...
blok derslerde hocaya söylenen laftır. ses titretilir, yüze yorgun bir ifade çöktürülür. hoca kandırılır.
hoca ders anlatırken kazara ağzından "ara"sözü çıkar, arka sırada uyuyan biri irkilerek uyanır ve "nee ara mı" der,sonra bir başkası "aa evet ara ara" der, bu böyle milliyetçilik akımının yayılması gibi yayılır. hoca neye uğradığını şaşırır ve ara verir. the happy end..
(bkz:
hocam bi ara verelim mi)
vurgu önemli burada.