hiroşima *  

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. çift taraflı utancı yaşamış, yaşatmış şehir.
    bir tarafta japonya işgal hırsıyla çin'e güneyden dalmakta, elde ettiği her şeye el koymaktadır. diğer tarafta pearl harbor'ın hırsıyla a.b.d., geliştirdiği atom bombasının gücünü görmek için hiroşima'yı yerlebir, yaşayan 70bin insanı ölü, daha fazlasını sakat etmiştir.
    (chete, 17.06.2004 19:12)

2. (bkz. hiroşimalar olmasın)
    (ascella, 17.06.2004 19:43)
  3. sertab erener-fazıl say ortak çalışmasında yer almış nazım hikmet ran şiiri. küçük bir japon kızının öldürülüşünü anlatır
    (sizofrenkedi, 26.08.2004 15:36)
  4. insanoğlunun açgözlülüğünün, sahip olma hissiyatının ve güç mücadelesinin en somut göstergesi olarak durur hafızalarda ve haritalarda. belki bu insanoğlu haritadan silecek kadar da güçlenecektir bir gün lakin düşüncelerden asla silemez..
    (sifirdankucuk, 26.08.2004 15:41)
  5. yüce kızılderili ırkını katlederek onlardan çaldığı topraklarda hüküm süren lanet amerika'nın yediği boklardan sadece biri.
    (aqua, 26.08.2004 20:08)
  6. japonya savaştan çekilme ve teslim olma planları yaparken atom bombası atılarak yerle bir edilen japon şehri. amerikanın rusya ve tüm dünyaya göz dağı vermek için attığı "little boy" isimli atom bombası tahmini 400.000 kişinin ölümüne neden olmuştur. "bomba atılmasaydı savaş daha sürerdi daha çok insan ölürdü. amerika daha çok insanın ölmemesi için attı o bombayı" safsatası da tamamen amerikan propagandası ürünüdür. öyle bir kandırabiliyorlar öyle bir inandırıyorlar ki herkesi kendilerine. 400.000 insan öldürdü bu orospu çocukları efendim. bir tek düğmeye basarak. bir şehirde yaşayan savaşmayan amerika için hiç bir tehdit oluşturmayan 400.000 insanı. buradan hiroşimada atılan o bombayı yapana yaptırana atana attırana destekleyene desteklenmesini sağlayana bir mesajım olacak kendimce: amını götünü siktiklerim hiroşimada ölen 400.000 insan yaksın sizi. 400.000 kere yanın. 400.000 kere derinizi yüzsünler. 400.000 kere çekin o acıyı. o öldürdüğünüz 400.000 insan tükürsün size 400.000 kere. tükürüklerinde boğulun. 400.000 atom bombası düşsün üzerinize. 400.000 yıl boyunca her gün tekrar tekrar ölün böyle. belki o zaman bombalarınıza isim koymamayı öğrenirsiniz.
    (ford prefect, 03.08.2006 07:14)
  7. kapıları çalan benim
    kapıları birer birer.
    gözünüze görünemem
    göze görünmez ölüler.
    hiroşima'da öleli
    oluyor bir on yıl kadar.
    yedi yaşında bir kızım,
    büyümez ölü çocuklar.
    saçlarım tutuştu önce,
    gözlerim yandı kavruldu.
    bir avuç kül oluverdim,
    külüm havaya savruldu.
    benim sizden kendim için
    hiçbir şey istediğim yok.
    şeker bile yiyemez ki
    kâat gibi yanan çocuk.
    çalıyorum kapınızı,
    teyze, amca, bir imza ver.
    çocuklar öldürülmesin
    şeker de yiyebilsinler.

nazım hikmet ran
    1956
    (adenozin tri psikopat, 06.08.2006 21:11 ~ 22:08)
  8. israilli grafik sanatçısı yossi lemel tarafından doğru bakış açılarıyla algılanmış ve işlenmiştir hiroşima.

http://www.lemel.co.il/...
    (ximxili, 06.08.2006 21:46)
  9. tolga burkay'ın 1945 adlı şarkısında anlatılan, bir şehrin ve insanlarının kılığında, insanlığın büyük yıkımının yaşandığı şehir.

bu öykü biraz gerçek, biraz kurgu, biraz alıntı
    yaşlı bir japon balıkçı bunu bana tokyo'da anlattı
    hatırlıyordu karardığını göklerin gündüz vakti
    hiroşima'dan, çocukluğundan, evinden bahsetti

dokuzyüzkırkbeşti sene, babam ölmüştü kırkdörtte
    annem fabrikada işçi, abim askerde, ben gurbette
    anlatamadı hiç kimse neler olduğunu birdenbire
    bir acayip ejderha yutmuş herkesi memlekette
    sordum, annem dönmemiş eve
    sordum, annem de dönmemiş eve
    (airborne, 06.08.2006 21:56 ~ 21:57)
  10. tarihte nükleer saldırıya tabi tutulan ilk şehir olarak tanınır
    (maymun istahli sevimli cocuk, 01.01.2007 21:01)
  11. zihinlerde hep şu imgeyle kaldı;

topraktan gökyüzüne bir toz bulutu yükseliyor;yükseldikçe genişliyor ,genişledikçe birbiri içinden yaprak yaprak bir gül gibi yeni toz bulutları açıyor ,bir noktada en geniş halini alıyor ve ardından gökyüzünde ulaştığı en yüksek noktadan yavaş yavaş dağılıyor...bu görüntü hala çok taze beyinlerde ;ama esas trajedi bu devasal toz bulutunun altında yaşanıyor.küçük bir kız çocuğu yanıklar içindeki çırılçıplak bedeniyle ,çığlık çığlığa koşuyor...
    (tozluyol, 19.02.2007 11:59)
  12. melih cevdet anday'ın yazdığı trajikomik şiir.

büyükbabam,babam,ben
    küçük oğlan,kız,damat...
    gelişimiz teker tekerdi
    gidişimiz cümbür cemaat.
    (ayyasprens, 07.04.2007 13:44 ~ 13:44)
  13. her şeyi özetleyen bir bulutsuzluk özlemi şarkısıdır.

hirosima
    hirosima'da
    nagazaki'de
    yıl 1945.
    tam 250,000
    tam 250,000 kisi,
    topyekün
    topyekün imha...
    kongre'nin kararı.
    enola gay uçak adı
    paul tibbets pilottu
    sisman adam'dı biri
    diğeri küçük çocuktu.
    bombaların adı buydu
    tam 250,000
    tam 250,000 kisi,
    topyekün
    topyekün imha...
    (ayyasprens, 07.04.2007 13:48)
  14. insanlığın en büyük günahlarından birine simge olmuş bir kent
    (eric clapton, 11.05.2007 15:43)
  15. hiro nakamura'nın isminin kaynağı olan, insanlık tarihinin en büyük acılarından birinin yaşandığı şehir.
    (ronn, 11.05.2007 16:01)
  16. (bkz: lucky strike)
    (zoxide, 11.05.2007 17:41)
  17. ümit yaşar oğuzcan'nın atom bombası vakkasını oldukça etkilici bir şekilde anlattığı şiiridir.

önce bir bulut yükseldi
    yerden göge dogru
    ben gördüm
    akahito gördü
    yuhara gördü
    hisaki gördü
    yasayanlarin hepsi gördüler
    simdi yasayanlar diyorum
    oysa ben kaldim
    onlar öldüler

pirinç tarlasinda kadinlar öldü
    memede çocuklar öldü
    çiçekler öldü
    kuslar öldü
    ve sevgilim sanuki öldü
    sanuki'yi seviyordum
    sanuki öldü
    sanuki öldü

atesten top kayboldu göklerde
    ardindan
    bir çölün sessizligi çöktü sehre
    bulutlar gitti
    renkler gitti
    sesler gitti
    gülerkken ölmüstü babam
    anam chiyo-no agliyordu
    ve kiz kardesim shirara
    ah shirara
    o da saçlarini tararken öldü
    shirara, ah shirara
    aynada unuttu gençligini

ve ben yamamura
    bizim sokaktan bir ben sag kaldim
    bizim sokagin agaçlari da öldü

ve ben yamamura
    17 yil geçti aradan
    hala yasiyorum
    agaçlari, çiçekleri görmeden

ben yamamura
    kör ve sagir
    çoktan öldüm
    kimse farkinda degil
    (ayyasprens, 04.06.2007 17:18)
  18. 62 yıl önce bu gün açılan ve hala kanayan bir yaradır.

www.antinukleer.org
    (atxaga, 06.08.2007 16:40 ~ 16:41)
  19. (bkz: nükleere hayır lan)
    (atxaga, 06.08.2007 19:51)
  20. zülfi livaneli tarafından da şarkısı yapılmış olan nazım hikmet şiiridir.
    (kesan lee, 06.08.2007 20:28)
  21. saldırıların devam ettiği,savaş uçaklarının gökyüzünden hiç eksik olmadığı bir şehir(yüzlerce şehir...) öyleki artık olağanlaşmış, insanlar küçücük evlerinde yemeklerini yaparken başlarına bomba düşme ihtimalini garip karşılamaz hale gelmişler. tarihte gördüğümüz toplu katliamlardan daha beteri, bir şehrin hem o gününü hem de geleceğini mahvetti. kapitalizm gözünün ne kadar kara olduğunu her dafasında gösteriyor, üstelik dalga geçerek.
    hala da,alenen, bir çok insanı,hayatı,canlıyı yok ediyor.edecek de...

(bkz: barbarlık)
    (noluyoruz yahu, 06.08.2007 20:49 ~ 08.03.2008 21:20)
  22. 62 yıl önce amerikan bayraklı bir nakliye ucağının bıraktığı, 70 bin insanın hemen daha fazlasının da kısa zamanda ölmesini sağlayan atom bombasının ilk kullanıldığı insanlı şehir. en işlek caddesindeki mc donald's da sipariş veren, uyuşturulmuş japon kızlarının ve oğlanlarının cahillliğinden habersizce yaşayıp, koyun kalabalığa karıştığı şehir olma yolunda hızla ilerlemektedir.

"boynuma sarılma gülüm,
    benden sana geçer ölüm."
    (kaybolmak erdemdir, 07.08.2007 09:40)
  23. 6 ağustos 1945 sabahı, albay paul tibbets, annesinin adını taşıyan b-29 tipi uçağı ile hiroşima'ya doğru yola çıktı. "t" harfi şeklindeki aioi-başi köprüsünün üzerine geldiğinde yüzbaşı thomas ferrebee 60 kilo uranyum-235'i serbest bırakacak düğmeye bastı. saat 8:15'ti. bundan sonra olanlar, nazım hikmet'in sözcükleri zülfü livaneli'nin notalarıyla hep aklımızda:
    "kapıları çalan benim, kapıları birer birer. gözünüze görünemem, göze görünmez ölüler. hiroşima'da öleli oluyor bir on yıl kadar. yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar. saçlarım tutuştu önce, gözlerim yandı kavruldu. bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu."
    düğmeye basan yüzbaşı, 1980 yılında öldü. pilot paul tibbets 92 yaşında ve sağlığı yerinde. yaptıklarından hiçbir zaman pişman olmadılar. "bir emirdi ve yerine getirdik" dediler.

sevil atasoy'un "hibakuşaların acısı 62 yıldır dinmedi" yazısında okumuştum ve çok etkilendim. ve sanırım nazım hikmet'in şiirinin de bunda çok etkisi var.
    (seerturtle, 25.08.2007 00:32 ~ 28.08.2007 23:21)
  24. (bkz: kız çocuğu)
    (thedewil, 05.09.2007 02:04)
  25. 6 ağustos 1945 günü hiroşima semalarında nükleer ölüm belirdi, saat 08.15’te abd’nin enola gay uçağı hiroşima üzerine atom bombasını bıraktı. parlak bir ışıktan sonra yerden mantar şeklinde kara bir bulut binlerce metre yukarı yükseldi.
    atom bombası patlamasının merkezinde ve yakınlarında bulunan bütün canlılar yanarak kül oldu. binalar paramparça olup etrafa saçıldı.
    patlama noktasına 250 m. uzaklıkta olan bir bankanın merdivenlerinde oturan bir kişi ışıkla birlikte bir anda 1000-2000 derecenin üzerine çıkan sıcaklıkla yanıp kül oldu ve izi merdivenlere çıktı.
    atom bombasının patladığı yere 1 km uzaklıkta olan ve görünürde hiçbir yarası ve yanığı olmayan birçok kişide yüksek radyasyonun etkisiyle birkaç gün içinde saç dökülmeleri başladı, bunu yüksek ateş ve kanamalar izledi. bir hafta dolmadan binlerce kişi bu koşullarda öldü.
    atom bombası patlamasında yaralı kurtulanların birçoğu radyasyona bağlı hastalıklar nedeniyle kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.
    patlama sonrasındaki haftalarda ilk yardım merkezlerinde ve hastahanelerde ard ardına yaşanan ölümler o kadar fazlaydı ki, toplu halde gömüldüler.
    (rene, 05.09.2007 04:01)
 sayfa  / 2