hip hop *  

adana çık aradan

1. bir zamanlar mensubu olduğum, bundan gurur duyduğum fakat 2pac'ın ölmesiyle çocuklara hitap eden bir hal alan kültür. vaktiye hiphop dinleyen adam ne olursa olsun asla bu kültürden kopamaz, her nekadar benim gibi ingiliz rock'ına sarsa da bir ludacris - oasis ortak çalışması, wutang - coldplay featuringi bekler durur.
    (bkz. coldplay ile 2pac beraber bi şarkı yapsalar)
    (hepten aykırı, 01.09.2004 22:52)

2. hiphop dinlenmez.
    (cyberboy, 01.09.2004 22:55)
  3. (bkz. trip hop)
    (telvin, 01.09.2004 22:55)
  4. ülkemizde bir özentilik gibi görünse de çok özgün ve güzel çalışmalar da olabiliyor. en nihayetinde bir müzik türü olabilmiş bir akımı bu kadar itin götüne sokup çıkarmanın doğru olmadığı görüşündeyim. unutmayın ki bu ülkede pop da rock da özentiyle taklitle başlamış.

edit:ey meraklı okur, genelde rock dinliyorum, bu seni hiç ilgilendirmese de.
    (anfinindistortiondugmesi, 10.10.2005 23:48 ~ 23:50)
  5. fransızlar bunu 'ip öp' diye okuyorlar. bi yerlerde duyup da 'ne diyor lan bu?!?' deyip bana gelmeyin sonra...
    (somnambule, 29.05.2006 20:40)
  6. blues, rock gibi sanat akımına bir şeyler katan, hatta yaratan zencilerinin, ruhsuz torunlarının yaptığı boktan işlerden biri.
    (hexagram, 01.12.2006 21:32)
  7. çok eski yıllarda amerikan işçi sınıfı'nın, protesto amaçlı gösterilerindeki sloganları hızlı hızlı söylemelerinden doğan müzik türü.
    (gakko, 13.06.2007 01:29)
  8. (bkz: underground hip hop)
    (black star, 13.06.2007 01:58)
  9. (bkz: jimi hendrix in kemiklerinin sızlaması)
    (çavuş, 13.06.2007 21:01)
  10. şimdi hip-hop diyince herkesin aklına "yii, yo" diye pis pis ekrana bakan xxl tişörtler bol pantolonlar giymiş, kolları bilekleri çakma mücevherle dolu, cadillac'larının içinde bir şişe miller*'la etrafta hiç sırıtmadan dolaşan tipler gelir. kalitesizliğin, seviyesizliğin mtv'de pazarlanmasıdır bu.

fakat rap diyince kimsenin aklına oldskool minibüsüyle parti davetiyesi dağıtan afrika bambaataa gelmez, okul çıkışı turntable'ından funky drummer çalarak breakerları coşturan grandmaster flash gelmez, son ses turntablism çalışırken annesinden azar işitince bir anlık sinirle scratch'i icat eden grand wizard theodore'u kaç kişi tanır? "ba-bada-bada-bang-di-bang-digi-digi" diyerek, seyirciyle diyaloğa girerek ortalığını tozunu atan uzun favorili gözlüklü kahraman busy bee starski, sahneye çıkıp busy'yi mikrofonla eriten rap şairi kool moe dee, single'ların adamı jimmy spicer, fısıltılı konuşmasıyla bilinen ve bize "fressssh" diyerek gülümseyen fab 5 freddy şimdi nerededir? "one for the treble, two for the tiiime" girizgahını dillere pelesenk ettiren godfather spoonie g'ye de selamlar.

8 mile ve get rich or die tryin gibi uyduruk hip-hop filmleri herkesin aklına gelir de, wildstyle, breakin, beat street filmlerinin ne olduğunu bilene rastlamak bile sevindiricidir. basketbol kortunda battle yapan gençler, grafiticilerin gazabına uğramış metrolar, metro'daki break-battle'lar, turntable üstündeki funk plakları, herşeyiyle candır canandır hip-hop. adidas promodellerimi, pony 77'lerimi alıp 82 senesine gitmek isteme sebebimdir.

ayrıca hip-hop'ı mtv'ye çıkan pahalı kürkler giyen, elmas küpeler takan, altın kaplama dişleriyle ekrana gereksiz bakışlar atan fat joe, 50 cent, jadakiss gibi maymunarın icra ettiği "müzik" olarak bilenlere hayırlı bilip bilmeden konuşmalar...
    (funkychild, 14.07.2007 18:33)
  11. dünyanın en güzel şeyi ...
    (ba2, 25.09.2007 02:43)
  12. hayallerimde ve anılarımda var olan, yitirdiğim eski bir dostum. arasıra resimlerine bakmak isterim ve şu üç şarkıyı dinlerim sırasıyla

2pac - changes
    2pac - dear mama
    nas - life's a bitch

i'd love to go back to when we played as kids
    but things changed, and that's the way it is...
    (nitin oldfield, 06.11.2007 20:26 ~ 20:30)
  13. kesinlikle yer yüzündeki en basit, en sıradan, en az emek harcanmış müzik..
    (otopsiyaparkenoluyukaybettim, 16.12.2007 01:12 ~ 10:29)
  14. kesinlikle emeğe en çok değer veren kültürlerden biri. hiphop'ın babalarının diğer müzik kültürleriyle olan yakın ilgileri ve gösterdikleri saygıyı, 3 grup tanıyıp bir müziğe bağlanan hıyarlar (afedersiniz falan da diyemeyeceğim) görseler, yerin dibine girerler aşağıladıkları insanlar kadar olamadıkları için.

ayriyeten; hiphop kültürdür, rap ise bu kültürün dallarından biridir.
    (sözlük bana nick bul lan allahsız, 12.09.2008 15:52 ~ 15.09.2008 11:04)