içinde bulunduğum ve bundan zevk duyduğum akım , yaşam tarzı ... gerçi her ne kadar hip hop kültürünü sadece müzik miş gibi lanse etselerde (genelde türk basını yiyor bu haltı) diğer dallara büyük saygısızlık oluyor. hip-hop 4 ana daldan oluşur 1.
rap 2.
dj 3.
break dance 4.
graffitibu dallarda kendi alanında ayrılır örnek verilirse türkiyede yapılan tarzlardan
battle rap pesimist rap(melankoli)
gangsta rap (tam anlamında değil ama battle kokar biraz)
hardcore rap vs. gibi şimdi arkadaşlar değinmek istediğim yerler var. sağda solda görmüşünüzdür
dj akman denilen bişey var piyasada ve çok tutuyor lanet olsun ayrıca
ismail yk cankan ve son olarak
salim fırladı başımıza bunların rap ile uzaktan yakından alakaları yoktur. bu adamların yaptıkları müzik popüler kültür ne istiyosa onu veriyolardır ve malesef rap müziğin adı böyle kirletiliyor yozlaştırılıyor. daha geçen gün yolda yürüyorum 14-15 yaşındaki bir velet durdurdu yolda soruyor bana ; (durdurmasının sebebi bol pantolon tişörtler vs tipik rapçi kılığında gezerim )
++abi sen rapçimisin ?
-- evet, noldu?
++ abi dj akmanı tanıyosun değilmi ?
-- evet duymuşluğum var... (tam devamını getiriyodum ağzma tıktı lafı)
++ abi hastasıyım o adamın yav.
-- sen kaç senedir rap dinliyosun
++ 1 sene
-- başka kimleri dinliyosun ?
++ bi dj akman birde ismail yk
çocuk bu lafı söyleyince üzüldüm hakikaten üzüldüm...lan biz bunca sene işin içindeyiz bu kadar kavgalar ettik bişeyleri savunduk 2 günlük ne olduğu belirsiz kişiliği koyacak yer bulamamış yarı türk yarı alman allahın kıroları 2-3 tane saçma sapan söz yazıp birde ritim tuturup bütün türkiyeye dinletiyolar bu saçmalıkları ondan sonra bu çocuklar büyüyünce rap i hip hop kültürünü böyle bişey sanıyorlar. duvara çizilenin hip hop çulara ait bişey olduğunu biliyor ama adını bilmeyen eleman var ya ve bunu biz tv de gördük (bkz:
rapstar) yarışmada eleman çıktı .jürinin arkasındaki grafittileri göstererek "abi biz boyalardan çiziyoduk duvarlara" deyince zaten dedim lanet olsun sizin gibi yarışmaya rap tanıtımına . neyse daha fazla yazarsam kötü şeyler çıkacak .
sonuç olarak toplamak gerekirse hip hop bir kültürdür ; bunun dalları vardır. her dalın üstadları vardır örnek vermek gerekirse rap için
2pacyeni başlayan dinleyen veya çizen dans eden her kimse bu işe gönül vericekse ilk başta bunları dinlesin görsün izlesin daha sonra bu son zamanda yapılan
mtv deki şaklabanlıklar olsun
50 cent vs. sonra karşılaştırsın üstadların kıymetini anlasın. adamlar nasıl bir işe kalkışmışlar görsün yani kısacası sevdiği şeyin farkında olsun zaten zamanla yukarda saydığım gerizekalı insanlarda piyasadan kaybolucaktır.
neyse efendim yine sinirlerim tepeme geldi bu yazım burada biter...
ayrıca;
(bkz:
off napıcaz be sözlük)
(bkz:
çok dertliyim be sözlük)