hiiiç 

adana çık aradan

1. hiç’in tdk deki anlamı : boş, değersiz, önemsiz olan şey veya kimse.
    ama hiiiç’in karşılığı yok; öyleyse benim de hiiiç’i açıklama ukalalığına girişmem de hiçbir sakınca yok.

hiiiç ‘in hiç’ten farkı sadece “i” sayısındaki farklılık değildir pek tabi. hiiiç kullanıldığı cümleye umursamazlık katar. ama “i” deki artışın umursamazlık miktarının artışını arttırdığı gözlenmiştir. ( bu giride 3 i kullanılmıştır)

şimdi bu iki kelimenin kullanışlarını, ve duyan kişide düşündürdüklerini örneklerle açıklayalım.

örn1a:
    - bunu hiç düşünmedim.
    “duyan kişide düşündürttüğü” – bunu hiç düşünmemiş
    örn1b:
    - bunu hiiiç düşünmedim.
    “duyan kişide düşündürttüğü” – bunu hakikaten hiç düşünmemiş, ve düşünmemiş olmayı da umursamıyor.

örn2a:
    - hiç umurumda değil.
    “duyan kişide düşündürttüğü” – hiç umurunda değilmiş.
    örn2b:
    - hiiiç umurumda değil.
    “duyan kişide düşündürttüğü” – hakikaten hiç umurunda değilmiş. hatta umursamazlığın dibine vurmuş.

hiiiç soru cümlelerinde kullanılamaz.

örn3a:
    - sütlü nuriyemizi hiç denediniz mi? ( doğru kullanım)
    örn3b:
    - sütlü nuriyemizi hiiiç denediniz mi? (yanlış kullanım. zira bu soru cümlemsinin umursamazlık katılacak bir yanı da yoktur )
    ama;
    - sütlü nuriyenizi hiiiç denemedim. ( doğru kullanım. denemedim, ve sütlü nuriyeniz umurumda değil manasına gelir)

dipnot 1 : bu çalışmanın hiçbir bilimsel yanı yoktur. boş zaman fazlalığından dolayı tamamen götümden uydurulmuştur. 5 gün sonra askere gidecek birinin bunlarlarla uğraşması bir hastalık belirtisi olabilir. evet.

dipnot2 : bu çalışmanın ortaya çıkmasında tüm desteği veren gülümsüne özel teşekkürlerimi sunarak girime son verirken, bir sonraki giride karşılaşmak üzere esen kalın.
    (solti, 06.12.2005 14:03)

2. son zamanlarda durup durup sıkça kullandığım hiç kelimesinin umursamaz halidir.
    (gülümsün, 06.12.2005 14:10)
  3. ne yapıyorsun sorusuna verilen kaçamak bir cevaptır.
    (innocent and white, 09.04.2007 11:24)