heybeliada ruhban okulu 

adana çık aradan

1. sait kofoğlunun derslerine girenlerin iyi hatırlayacağı bir politik sorun olan okulun yeniden açılması için uzun yıllar verilen mücadelenin karşılığı alınmak üzeredir. ortodoks din adamı yetiştirme gayesinde gözüken okul, politikaya bulaşması üzerine, muhtemelen başka bir gerekçeye dayanarak kapatılmıştır. vaktiyle ülke güvenliğini tehdit eden eylemleri önleme adına yapılmış bu işlemi mevcut hükümet iptal etme gayretindedir. kim bilir hangi oyun planının parçası, nasıl bir anlaşmanın tavizi olacaktır, ama olay oldu-bitti ye getirilmek üzeredir. ilginçtir.
    (illusion, 13.07.2004 15:56)

2. okulun binası çok heybetlidir ve bir tepenin üstünde olduğundan ada vapurundan da rahatlıkla görülebilir
    (excalibur, 28.07.2004 17:01)
  3. 1970'lerde kapatılmış bu okulun tekrar eğitime açılmasını istemeyen kesim yurtsever milliyetçi kesim, bartholomeos ölünce yerine konacak türkiye cumhuriyeti vatandaşını nereden bulacak hep merak ederim. fener rum patrikhanesine yakın geçmişte seçilen metropolitlerin türk vatandaşı olmamalarına da aparıp bozaran bu kesimin aynı anda türkiye cumhuriyeti vatandaşı din adamları yetiştirecek bu okula da karşı çıkmaları sanırım herkes aynı fikirdedir ki büyük bir oksimorondur, moronluktur.

laik türkiye cumhuriyeti'nde milyonlarca imam rahatça yetişebilirken bugüne dek mezun sayısı 3000'i geçememiş böyle bir okulun varlığının rahatsızlık yaratması da laiklik hadisesiyle ne kadar çelişiyor bunu da tartışmak isterdim ancak olaylara bu tavırla yaklaşınca teletabi olmakla itham ediliyorum.
    (wondrous, 29.11.2006 22:46)
  4. eklemek gerekirse, bu okul işler durumda olmadığı için türkiye'de görev alan ortodoks din adamları genellikle atina'da ve selanik'te eğitim görmektedir. çıkarlarımız için çok iyi bir şey bu. ruhban okulu açılmasın, bölünürüz.
    (wondrous, 29.11.2006 22:47 ~ 22:47)
  5. (bkz: türkiye nin yüzde 99 u müslümandır yalanı)

meşhur anketimizi baz alır ve bu orandan ateist ve diğer dinleri çıkarsak %1 bile olmayan hristiyan vatandaşların, dinini doğru öğrenmesi ve yaşaması bizi neden korkutur bilemiyorum. medeniyetler ittifakından bahsederken ve imam hatipler için yeri göğü yıkarken, bir millet (yada devlet) %1 lik kendi vatandaşlarından neden korkar bilmem. bu topraklar biz buraya gelmedende vardı...
    (anarsist, 29.11.2006 23:05 ~ 23:09)
  6. 9. yüzyılda inşa edilip. 1844 yılında açılmıştır. dünyanın en estetik yapılarından biridir.

(bkz: aya triada)
    (ben bilmem beyim bilir, 29.11.2006 23:18)
  7. açılması aslında türkiye'nin yararına olacak olan okul. açılmadığı takdirde patrik bartholomeos'un uzun bir ömür yaşamasını dilemek en iyi şey olacaktır çünkü yeni patrikler amerika veya yunanistan'da öğrenip görmüş amerikalı veya yunan metropolitler olacaktır. patriğin türk vatandaşı olması kuralı ise ortada türk din adamı kalmayınca sadece ikram edilen bir türk pasaportundan ibaret olucaktır.

açılmaması için her türlü şeyi yapanlar nasıl olsa türk vatandaşı olan metropolitler yaşlı, patrik öldükten sonra bir kaç sene daha kendi aralarında patrik seçerler, ondan sonra da bu patrikhane kapatılır gider diye ümit etmektedir. kapalı tutulma sebebi de bu okulun eğitiminin milli eğitim kurallarına, müfredata uymaması ve öğrencilerin dini kıyafet ile dolaşmaları ve kılık kıyafet yasasına uymamaları gibi saçma sapan bir sebeptir. imam hatipler'de kız öğrenciler üniforma olarak türban takarken, normal liselerde bile müfredat sadece müfettişe göstermek için deftere yazılan konulardan ibaretken ortada olmayan sorunlar ruhban okulu için hep gündemdedir.
    (chrystal, 29.11.2006 23:30)
  8. hak ve özgürlükler, devletin koyduğu ve özgürlüklerin kısıtlanmaması için elzem olarak ufak detaylarla korunur demokrasilerde.

mesela türkiye'de hak ve özgürlükler, toplumun barışı ve sosyokültürel çapanın daraltılması için osmanlı'da eksikliği nedeniyle çokça mesele yaratmış olan tevhidi tedrisat kanunu ile detaylandırılır.

"tedrisat yasası birleşik, modern, seküler, eşitlikçi ve milli bir eğitim sistemiydi. sistemin ulusçuluğu geliştiren bir rolü olması, özellikle milli kimlik yerine islam kimliğine sahip olan ve aynı zamanda çok sayıda bölgeye, kabilelere, ırklara ve dil birimlerine ayrılmış olan bu ülke için yaşamsal önem taşıyordu."

tevhid-i tedrisat bu şekilde ülkede kurulmuş ve farklı kültürlerin eğitimini verdiğini iddia eden okulların kapatılması ya da eğitim müfredatlarının ilgili birimce denetlenerek milli birlik çerçevesine uygun hale getirilmesini amaçlıyordu.

"tevhid-i tedrisat kanunuyla, bütün okullar kurulan meb'e bağlanmıştır. tekke, medrese ve zaviyeler kapatılmıştır."

görülebileceği gibi bütün okulların meb'e bağlanması türkiye için tevhid-i tedrisat (tt) sayesinde gerçekleşen bir merkezileşme ürünüydü.

yök denen yükseköğretim kontrolörünün kurulması ile tt bakış açısı farklı bir anlam kazanarak yüksek öğrenimde de geçerli kılındı. bu doğrultuda tüm özel yüksekokullar devletleştirildi ya da kapatıldı. benzer şekilde ruhban okulu da yök tarafından otorite altına alınamadığı için 70 darbesi ile yanlış bir şekilde "rayına oturtularak" kapatıldı.

kapatılma şöyle,
    1- yök, kendisinde böyle bir okulu denetlemek için yeterli doneleri görmemesi üzerine, önce iü ilahiyat fak. bünyesinde bir “dünya dinleri kültürü bölümü”nün kurulması ve ruhban okulunun da bu bölüme bağlanması şeklinde bir formül üretti ve çeşitli dinlerden din adamları bu çalışmaya davet edildi. ancak ilgili din adamları tarafından ilgi görmeyen bu formül nedeniyle bölüm kurulamadı ve yök bilimsel olarak bu yapıyı denetleyemeyeceğini iddia ederek okulun açılmasına yönelik adımları atmadı.

açılması ise şöyle olabilir,
    a. okulun yükseköğretim statüsünde olmasına rağmen yök tarafından denetlenmesi zorunluluğu ortadan kaldırılmalı ya da okul meslek lisesi formatında işlemelidir. (ki aslına bakılırsa darbeden önceki işleyiş şekli de budur)
    b. iü ilahiyat fakültesinde dünya dinleri bölümünü kurulmalı ve türkiye'nin laiklik problemlerinin temelinde yer alan "din eğitimi" konusunda çok daha mantıklı bir ilerleme kaydedilmelidir. bu aşamada tüm türkiye'deki dini kurumların devletin denetiminde, devletçe atanan kişilerce yönetilmesi mümkün olacak ve din, eğitim gibi devlet kontrolüne alınabilecektir.

ruhban okulu tevhid-i tedrisat'a aykırı bir durum yaratmıyor; bilakis şu anki hali (kapalılığı) lozan ile bize yüklenmiş olan "azınlıkları dini yaşayışlarını koruma" hükmünü yerine getirmekte başarısız olmuş olabileceğimizi gösteriyor. tabi ki burada haklılığı tartışabilecek bir "mübadele uygulaması", "karşıtlılık ilkesi" de tartışma meselesi olarak konumlandırılabilir, orası ayrı.

(tırnaklık bölgeleri vikipedi'den aldım)
    (açık kalp ameliyatı, 25.01.2008 18:13 ~ 18:37)