çıldırtıcı bir yanlış kullanım daha. bunları yonja'da görünce zoruma gitmiyordu da şu sözlükte görünce meşe odunumu arıyorum istemsizce.
(bkz: herkes)
(bkz: her kez)
her kereviz şeklinde manasız bir söz öbeğini hızla söyleyince herkeez gibi bir ses çıkıyor. acaba bunu mu kastediyor kullananlar diye düşündüren ünlem vari sözcük.
türkçe kelimelerin yanlış yazılışına dair en sık karşılaşılan yanlışlardan biridir. "herkes"i "herkez" şeklinde yazan biriyle karşılaştığımda, elimde olmadan o kişinin kültür düzeyini sorgulama ihtiyacı hissediyorum. ne bileyim, ortalama bir kültür düzeyine sahip, az da olsa kitap okumuş, mürekkep yalamış bir kimsenin bu hatayı yapamayacağını düşünüyorum. yapmamasını istiyorum. yapmaya hakkı olmadığına inanıyorum. hani ayrı yazılması gereken "de" yi bitişik yazmak filan da bir yerde de, bu "herkez" apayrı bir şey. yani bunu yanlış yazmak, ne bileyim, imkansız gibi bir şey, fazladan bir çaba, mesai ister gibi yani. bunu başlıktaki gibi yazan birini görmek bitiriyor beni bu sebeple. lütfen dikkat edelim, etmeyenleri uyaralım.
buna benzer bir de "ğ" ile ilgili yaygın kullanım hatası var: beyendim, eylendik.. vb. bunu yapanları da ayrıca kınıyorum. hem de esefle.