iki yıl geçirilir en masum aşkla,çıkarsız,saf,temiz.sevgili bir gün gider ardına bakmadan,kızgınsınızdır,şarap kadehlerinin içinde aranır hiç durmadan.aradan aylar geçer,buluşursunuz sahilde,bir çay içilir,eskilerden konuşulur,karşınıza alınır sevgili,fısıldanır:''şimdi sen de herkes gibisin!''en büyük hakarettir,hiçe saymaktır.
bir kız gelir ve size sizden hoşlandığını söyler size iltifatlar eder ve güzel sözlerin ardından ...peki ben nasılım diye sorduğunda...midesine cuk diye oturacak o söz söylenir..
herkez gibisin...
seni unuttum demenin bin halinden biri. özellikle yaşanmışların ardından gelirse bir insana en çok dokunacak sözlerden biridir. aynı zamanda kişinin sıradanlığını ortaya koyduğundan kavgada bile söylenmeyecek bir laftır.
cem karaca nın kimselerde olmayan tarzıyla can verdiği nazım hikmet şiiri.
insanın canını yakar,bam teline bam teline vurur her dinlenildiğinde,
dinlemek isteyenler için:
gidenin arkasından söylenebilecek en ağır sözdür. her giden kapanmaz yaralar bırakmak ister. ama yarının izinin bile kalmadığını göstermek gerekir bazen
insanları aynı kalıba sığdırabilmeyi başarmış, farkları görememiş olan insanların sarfedebileceği iki sözcük. basit bir düşünce sistemi ile can acıtmak amaçlı da kullanıldığı görülmekte. yapılır da yapılmaması tarafımdan tavsiye edilir. karşı taraf söyleyebileceğin en acıtıcı söz bu mu şeklinde içten içe güler.
sen de artık herkes gibisin işte, yani ne varsa yaşadığımız özel kılan seni, bende bitti, unuttum hepsini...
öyle çok isterdim ki bu sözleri sana karşı sarfedebilmeyi ve benim için bu dünya üzerindeki milyarlarca kişiden hiçbir farkının kalmamış olmasını...
ama olmuyor söyleyemiyorum, bilirsin beceremem yalan söylemeyi kızarırım belli ederim hemen ve sana "herkes gibisin" demek benim için hayatımın en büyük yalanlarından biri olurdu... diyemiyorum canım, olmuyor yapamıyorum seni sihirsiz bir nefes ya da akissiz bir ses olarak hayal edemiyorum... sesim çıkmıyor, soluğum kesiliyor, bir türlü söyleyemiyorum...
ruhu şad olsun cem karaca'nın çok ama çok güzel yorumladığı, nazım hikmet şiirinin şiiri.
insanın içinden bir şeyleri alır götürür. funda arar'dan dinlenilmesi de şiddetle tavsiye edilir.
birini düşünün. çok ama çok sevmişsiniz onu. her şeyiniz o olmuş; geceniz, gündüzünüz, ekmeğiniz, nefesiniz, yaşama sebebiniz... ama anlamışsınız zamanla. o sizi hiç sevmemiş. sizin onu sevdiğinizin onda biri kadar bile. hak etmediğiniz şeyler yapmış size. siz onun için hayatınızdan çok büyük tavizler verirken o kılını kıpırdatmamış sizin için yani etrafınızdaki tüm herkes gibi. onlar gibiymiş o da. işte o zaman söylenecek en güzel şeydir bu mısralar ona: kalbimde kalbine yok bile kinim, bence artık sen de herkes gibisin.
cem karaca ya da nazım hikmet e de sonsuz teşekkürler. bir duygu, bir serzeniş ancak bu kadar güzel anlatılır, bu kadar güzel hissettirilir insana.