belki ilginizi çeker
  1. · heral
  2. · e herıld yani
  3. · bps
  4. · anlatım bozukluğu
  5. · ellam
  6. · her halde
  7. · imla kuralları
  8. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · yaran diyaloglar
  2. · günün tek şarkılık özeti
  3. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  4. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  5. · yeşim salkım
  6. · colin kazım richards
  7. · author
  8. · bogdan tanjeviç
  9. · ufal da cebime gir

herhalde  

1. kuvvetle muhtemel, büyük ihtimalle demektir.
    (azureel, 10.02.2005 06:35)
  2. her halükarda, öyle de olsa böyle de olsa...
    (easy company, 10.02.2005 09:13)
  3. büyük bir olasılıkla anlamına gelen belirteç. a'nın üstüne düzeltme işareti konarak "herhâlde" biçiminde yazılır ve buna göre okunur.

örnek kullanım: o, herhâlde sınavda benden yüksek not alacak.

her hâlde ile karıştırılmaması gerekmektedir; çünkü bitişik ve ayrı yazılan bu iki sözcük farklı anlama gelmektedir.
    (bir şeyler olacak yarın, 18.01.2009 02:21)
  4. tek başına kullanırken tonlamaya dikkat edilmesi gereken kelime. zira yanlış anlaşılmalara neden olabilmektedir. şöyle ki, bir süre önce bir yakın akrabanın düğünü nedeniyle kuaföre gitmiştim. koltuğa oturunca bir kuaför klasiği olarak kızımız muhabbet açma amaçlı soru sordu: "saçının gerçek rengi koyu kahve mi?" ben de saç rengi işlerinden pek anlamadığımdan "evet, sanırım, olabilir yani" anlamında "herhalde" dedim. fakat kelime ağzımdan öyle çıktı ki, "e herhalde yani, dipten çıkmış görmüyo musun, ne biçim kuaförsün sen, seninsaçınıbaşınıyolarımçabukol" şeklinde kızımızın kulağına ulaştı. kızın suratı asıldı, "ulan bir de bunların ağız kokusunu çekiyoruz" moduna geçti, ben koltuktan kalkana kadar da konuşmadı. kulağa daha hoş gelen bir ses tonuyla düzeltebilirdim ama düzeltmedim. kafamı dinledim oh.
    (ayşen gruda, 29.08.2009 21:02)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil