belki ilginizi çeker
  1. · faşizm bir düşünce değil kötülüktür
gündem
  1. · aşk ı memnu
  2. · yeşim salkım
  3. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  4. · boylumlama
  5. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  6. · aşk
  7. · colin kazım richards
  8. · düşündüm taşındım benle çıkmana karar verdim
  9. · ramses

her izm bir zehirdir  

1. kesinlikle katılmadığım bir önerme. zaten genelleme yapılmış baştan kaybediyor. bir de benim tarafımdan bakarsanız izmir dir canımdır, ciğerimdir...
    (bkz: izmir)
    (bkz: bana böyle şeylerle gelmeyin)
    (ben de öyle biliyordum, 11.04.2006 12:36)
  2. hiçkimse hiçbir izm peşinde koşmasın, hepsi kapitalizmin kölesi olsun diye yutturulmaya çalışılan palavra.
    (chaghdash, 11.04.2006 12:55)
  3. düşünmekten korkan bireylerin savunacağı söylemdir. hatta bu söylemi bile düşünmeden kabul etmişlerdir. insanlar yaşamlarını birtakım kabuller üzerine sürdürürler, eğer bazı fikir akımları bu kabulleri sorguluyorsa, kendileri ise bu sorgulamayı kaldıracak kadar güçlü bir kişiliğe ve bilgi birikimine sahip değillerse o fikir akımını öcü gibi göreceklerdir. aslında insanların kendi inanışlarını ve değerlerini adeta süzgeç görevi gören fikir akımlarından geçirmesi doğruya ulaşmada yardımcı olacaktır. eğer savundukları görüş, dayandıkları kabuller doğruysa, bu süzme işlemi sonucunda gerçeklikleri kanıtlanmış olacak, birey böylece kendine güven içinde yaşamayı sürdürebilecektir. eğer savunanlar yanlışsa geç olmadan değiştirme şansı doğmuş olacaktır. yok eğer birey "her izm bir zehirdir" deyip düşünmekten kaçarsa yine de inandıklarının yanlış olabileceği sorusu zihnine virüs gibi işleyecek, onu bu sorgulama sürecine kadar rahatsız edecektir. eğer birey bu sorgulamayı yapmak istemiyorsa, tutumunu katılaştıracak, işte o zaman zehir olan akımlar ortaya çıkacaktır.
    (dbk21, 11.04.2006 17:05 ~ 17:08)
  4. körü körüne bağlanıp, hayatın odağı haline getirdiğinizde her izm'in zararları vardır.
    netekim, iyi bir gözlemle hepsinden alınabilecek dersler çıkabilir.
    bazılarından da bayaa bi çıkar... (bkz: kemalizm)
    (dawsan, 11.04.2006 18:08)
  5. apolitik şiarı;
    bunu söyleyince oluşan hava sırf kolaycılıktan ben her tür müziği dinlerim dendiği andaki havayı oluşturur
    (çelişkili dinginlik, 11.04.2006 18:45)
  6. (bkz: izmarit)*
    (camel, 11.04.2006 20:09)
  7. anarşizm kokan yargı.. tam olarak değilse de , böylece ;

(bkz: paradoks)
    (pushitonmeshitonme, 11.04.2006 20:14)
  8. apolitikliğin tersine, postmodernizmin bir öğesidir. bu bakış açısına göre her ideoloji olan biteni anlamamız için bir lens sağlar, biz o lensten, o pencereden bakarak görür, anlar ve değerlendiririz. aynı olayın, farklı ideolojiler tarafından farklı farklı değerlendirmesi bu yüzdendir. yani özetle ideoloji sana bir bakış açısı sunar, senin anlamanı geliştirir ama aynı zamanda senin belli kalıplar dışına çıkmanı, farklı kavramlarla farklı açılardan bakabilmeni engeller, der.

bu konuda yazılan giriler bunun en iyi örneğidir.
    (gelirsemkal, 11.04.2006 23:39)
  9. kominizm, kapitalizm, laiklik, kemalizm, sağcılık, solculuk ve bir cümle şeytani akımların...
    (bkz: şevki yılmaz)
    onun da düşünceleri bu yönde muhtemelen.
    (evdeki ses, 11.04.2006 23:53 ~ 12.04.2006 00:01)
  10. nevi şahsıma göre doğru olan önerme. görüş ve düşüncelerin, sonuna izm getirilerek belli kalıp ve kurallar altına sokulması sonucunda ortaya çıkan durum bağnazlıktan başka bir şey olmayacaktır. düşüncelerin özgür bırakılması ve farklı görüşlerden faydalanarak kendi ideolojimizi oluşturmamız, her tartışma ortamında kendi fikirlerimizi etkili bir şekilde sunmamız, fakat kendimizi kesin olarak kaptırmamız gerekmektedir. milliyetçi düşünceye sahip olabilirsin, fakat bunu "türk büyüktür, diğer ırklar ölsün" diye değişmez bir kural haline getirirsen bu faşizm olur; eşitlik isteyebilirsin, ama bu düşüncende "ne olursa olsun her koşul altında insanlar arası hiç bir fark gözetilmemelidir" dersen ve böyle bir kalıba sokarsan bu komunizm olur. her izm bir zehirdir, aslolan düşüncelerin özgür bırakılıp, etkili bilgi aktarımı sağlanarak belirli bir kalıp haline getirilmemiş görüşlerin oluşturulmasıdır.
    (lord andurien, 20.01.2007 23:29)
  11. cemil meriç' in bu konuyla ilgli bir sözü vardır;

''izmler düşüce dünyamıza vurulmuş zincirlerdir'' (bu ülke' den)

not: söz tam olarak böyle olmayabilir ama anlam buna benzerdir.

edit: vandal mimar' dan işin aslı;

''izmler idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir''
    (pembe bir mısradır aşk, 02.02.2009 17:12 ~ 03.02.2009 23:25)
  12. her izm bir zehir değildir, aslında izm fanatikliği ya da bönlüğüdür insanı aptallaştıran. iki durumda da kişi savunduğu izm'in tarihini, ortaya çıkışını, eksilerini artılarını araştırmaz, amaç sadece karşı izm'e giydirmektir. iş insanlık tarihine, felsefenin temeline gelince de bundan hızla uzaklaşılır. fanatiklik de budur, hali hazırdaki izm karizmasına sığınıp bönlük yapmak da. hiçbir fikir yerinde duracak diye bir kaide yok, hele de çizgisel tarih anlayışı üzerine oluşturulan izm'lerse konu, öyleyse her fikir gelişecek ve kendini yenileyecektir. öyle olmalıdır.
    (kodu mu oturtur, 31.10.2009 01:07)
  13. eğer her izm bir zehirse ben bu izm'de zehirlenmeye razıyım

(bkz: kemalizm)

edit:bunuda eksilediyseniz size bişey denmez usta..o eksiler girsin size emi..
    (nicksiz adama kız verilmez bizde, 31.10.2009 01:18 ~ 17:17)
  14. bir düş ve gerçek olması anlaşılamayacak kadar karakter içeren oluştur -izm. bundan mütevellit karakter oluşumunun gerçel oluşla büyük ilgisi vardır. bu yaşanılanın herhangi bir sistem bazlı olmadığı kıvamına gelir. kim ki güçleşen koşulları "hepimiz için geçerli" tanır ve his duyar, sismik otoriteryen düşünür. kuramsal bazlı düşünmemiz bu yüzden, onlar için çok gereklidir. onlar dediğimiz tırnak içinde kapitalizm tırnak içinde. hiçbir dilde kendi dilinde olmayan bir -izm. geriye bırakabileceği çok fazla anlam kalmıyor diye düşünmeli. anlamlı olmayı gerektiren idea'dan öte; birey ahlakı, mutluluğu, şiddeti. ilk insan gibi hür, ilk insan kadar özgür.
    (plastiklahana, 31.10.2009 01:24)
  15. ot ol mealinde bir cümle.mesele izm fanatikliği değilidir.dünyada olup bitenlere karşı bir duruş sergilemektir.
    (mazi kalbimde bir yaradır, 31.10.2009 23:30)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil