gündem
  1. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  2. · domuz gribi
  3. · 29 kasım 2009 sivasspor beşiktaş maçı
  4. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  5. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  6. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  7. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  8. · hell guardian
  9. · şu çılgın türkler

her görüşe saygı duymak  

1. karaktersizliktir.

aklım almıyor ya, tv programlarında olsun, köşe yazılarında olsun, sokakta olsun mutlaka duyuyorum bu cümleyi:

"her görüşe saygım var."

son günlerde çok demokrat kesimlerde moda bu söylem. faşizme de saygı duyuyorum diyor adam, sonuçta o da bir fikir diyor.

nasıl olabilir allah aşkına bu? bir insan nasıl olur da her görüşe saygı duyabilir? faşizme saygı duyulur mu ya? ya da kızını türban takmaya zorlayan bir aile ferdine?

haa şimdi bazıları diyecek ki, "biz saygı duyuyoruz derken senin verdiğin örnekleri kastetmedik". hadi len ordan, ağzına sakız yapmayacaksın o zaman bu cümleyi.
    (onurene, 21.04.2009 15:41 ~ 03.08.2009 00:03)
  2. saygı duymak ile desteklemek arasındaki farkı çözmüş insan davranışıdır. saygı duymak, halk arasında benden değil demek ki dövebilirimin tersi olarak algılanır ya da öyle olması gerekir.
    (elladan tinuviel, 21.04.2009 15:44)
  3. çaresiz bireyin zorunlu konformizmi. bazı görüşlere saygı duyulmaz, ancak belirli bir noktaya dek tahammül edilir.
    (avluda oturan sizofren, 21.04.2009 15:45)
  4. (bkz: görüş sensin saygı da sana girsin)

kaç kişi faşizme saygı duyuyorum der merak ettim şimdi. ona saygı duyan zaten faşisttir bir kere. kaldı ki öyle bile olsa ne yaplım yani, öldürelim mi 'sen faşistsin' diye? kızına türban taktıran adam sana gelip 'kızının başı açık sana saygım yok benim' dese nasıl olur bu dünya düşünebildin mi hiç? bence düşünemedin...
    (melankolik demokrat, 21.04.2009 15:51)
  5. "görüşlerine katılmasam da fikrini söyleyebilme özgürlüğün için savaşırım" sözü yanlış anlaşılmış olabilir mi acaba?

artık tartışırken konuşurken ekstradan "ne kastediyorum"u açıklayan sözlükler kullanmamız gerekiyor galiba.
    bir görüşe saygı duymak, "aaa ne güzel ne cici görüş" demek değil, "görüşünü efendi gibi söyle benim görüşümü efendi gibi dinle akıllı adaplı ol canımı ye" demektir sanırım. (ya da ben tüm safdilliğimle öyle anlamak istiyorum)

herkesin aynı görüşte olduğu-olmak zorunda olduğu- bir dünya hayaliyle yanıp tutuşanları 1984'e davet ediyorum, en şahanesinden neye benzediğini anlamaları için.

hoşlanmadığımız hatta tiksindiğimiz görüşlerin yeryüzünden silinmesini diliyor olabiliriz ancak bu görüşleri savunanların yeryüzünden silinmesini dilemek, onların da bizim için aynı şeyleri dilemesini ve hatta bunu uygulamaya kalkışmasını meşrulaştıracaktır.

tüm bu hüsn-ü zan fazla alis harikalar diyarında gibi geliyor -vallahi bana da öyle geliyor- alt metinde bunun "dilenen" olduğunu belirtmekte fayda var yoksa anya da konya da malum. hafif iç çekip el sallayarak "nerdeeee" diye biter bu giri.

hörmetler
    (mahmur beste, 21.04.2009 16:12)
  6. (bkz: @3340621)
    (bor madenleri, 21.04.2009 17:34)
  7. burada bahsi geçen "saygı duymak", görüşe katılmak veya görüşü paylaşanların icraatlerine saygı duymak değil, görüşün varlığına saygı duymaktır. kendi doğrularının bir kesinliği olmadığının, herkesin kendisi gibi düşünmek zorunda olmadığının ve her görüşün farklı mantık bir süzgecinden geçerek ortaya çıktığının farkında olan insanların işidir.
    (yorganın altında kalarak can veren çocuk, 21.04.2009 18:33)
  8. yalancılıktır.

bir de ilginç bir durum var, her görüşe saygı duymayı savunanlar, her görüşe saygı duyulmamalı diyenleri eleştiriyor. iyi de o da bir görüş. her görüşe saygı duyulmaması gerektiğine inananlara da saygı duymanız gerekiyor o zaman.
    (onurene, 03.08.2009 00:05)
  9. her görüşe saygı duymak diye bir şey yoktur.vardır diyenler neden benimle tartışıyorlar peki gece gündüz.özellikle sözlük ortamında.
    (aylak, 03.08.2009 00:09)
  10. aslında görüşün olmadığını gizlemeye çalışmaktır. asla bir düşünceyi savunamayacak insan işidir. savunmak tartışmayı getirir. taşlı sopalı kavga şart demiyorum tabii ki ama kendi görüşlerini rahatlıkla açıklamak ve sunmak şart. ki sana saygı duyuyorum cümlesi bu tarz tartışmalarda sadece formalitedir.
    (estel, 03.08.2009 00:12)
  11. bence yapmacıktır. asıl saygı duyulması gereken insanların istediğini düşünebilme hakkıdır. karşıtı olduğun bir görüşe saygı duymak çok saçmadır, hiç gerçekçi değildir. fakat sen nasıl kendi düşünceni rahat rahat savunabiliyorsan, o saygı duymadığın düşünceyi savunan kişinin, saygı duymadığın düşüncesini savunma hakkına saygı duymalısın.
    (yağmursonrasıtoprakkokusu, 03.08.2009 00:12 ~ 00:13)
  12. saygı dediğin korku ve çaresizlik azcıkta sempatiyle gelişir. kötü bişey heralde.
    (bozukpara, 03.08.2009 02:16)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil