|
|
- her ölüm erkendir ama bazı ölümler gerçekten çok zamansız ve amansızdır. en yakın lise arkadaşını daha 22 yaşında kansere kaptırmak ölümün soğuk nefesini insanın ensesinde hissetiriverir.
- her canlı ölümü tadacaktır. erkeni geçi olmaz , herkes kararınca yaşar.
- (bkz: babalar oğullarını gömmemeli)
- yanlış önermedir. ölüm , allah ın bir emri olduğu için , zamanı da en iyi onun tarafından belirlenmiş, bir hayır , bir nedeni vardır. bu yüzden de ne geçtir ne de erken. bu konu ile ilgili bir fıkra geldi aklıma , yazayım da pipiniz şişmesin ;
azrail , canını almak üzere bir adamın yanına gider. adam uzanmış televizyon izlemektedir. azraili görür ve sıçrar uzandığı yerden.
adam: sen de kimsin
azrail: ben azrail.
adam: (başparmağını ağzına alır ve yere çömelir) ıngaaa ıngaaa , ama ben daha bebeğim , ne yapacaksın ki bana ?
azrail: gel , addaya gideceğiz.
- kime erkendir ölüm?
...
kızarmış yanaklarında baharı saklamış sevgiliye mi?
ağladıkça gözünden gökyüzüne bulutlar kaldıran anneye mi?
daha yürünmemiş bir yola, gidilmemiş uzaklığa mı?... saksısında boynunu bükmüş fesleğenin kokusuna mı?... açık bırakılmış musluğun suyuna mı?
neye erkendir ölüm?
feryat figan kalabalıkta eylem adım yürümeye mi?... hayata açılan pencerenin önüne örülen duvara mı erken yoksa?
ama,
doğrudur her ölüm erken ölümdür. üstünün kalıp kalmamasına cemal süreya karar versin.
- olaya "ölüm bir son değil başlangıçtır" mantığı ile bakarsak her ölüm geç ölümdür demek mümkündür. ancak insanoğlu yanlızca dünya yaşamını tatmışken ona her ölüm erken gelir.
- ölüyorum tanrım
bu da oldu işte
her ölüm erken ölümdür
biliyorum tanrım.
ama, ayrıca, aldığın şu hayat
fena değildir..
üstü kalsın...
(bkz: cemal süreya)
- (bkz: her insan ölecek yaştadır)
|