"her şeye günah demek de günah mıdır?" diye kendisine sormak istediğim insan modelidir...ancak bunu sormak da günah olabilir bu yüzden vazgeçtim...
acaba vazgeçmek de günah mıdır? kafayı yiyeceğim...kafa yemek de günah mıdır?...
**
sözlükte belirtilen her anti-dogmaya
öbür tarafta götümüze girecek giriler diyen.
korkak, yaşamaktan aldıkları hiç bir ölçek bazında tanımlanmayacak kadar niteliksiz olan insan.
bir şeyi, etik olmadığı için değil sonunda ceza alacağı endişesiyle yapmayan bir kısım insanoğlu.bu çeşit insanlar,tanrıya karşı denge politikası izlerler ve tanrıyla kurdukları ilişkide çıkar söz konusudur.
bu tip bazı olması gerekenleri sırf günah olduğu için yapmıyormuş gibi davranırlar, çok gülerim. sözgelimi, tabakta yemek kalmıştır, bu tipler günah olduğu için o yemeği dökmeyip kusana kadar yerler. neden? çünkü günah. günah olmasa bakmayacak gözünün yaşına, salıverecek çöpe eline ne geçerse. ya da sokakta gördüğü biriyle günah olduğu için dalga geçmez. yoksa gözüne gözüne...
bu tiplerin içinde yaşanan fırtınalara değinmek istemiyorum. yoksa herbiri canavar olabilme potansiyeline sahip gibi.
"her şeye günah diyen insan modeli" adlı başlık açmak da günahtır diyebilecek insan modeli.
bir kaç yıl evvel otobüste başıma gelen hadise. yaşlı teyzenin tepesinde dikilip önündeki koltuğun demirinden tutunmaktayım. teyze önce tip tip bakar, uzun uzun süzer ve:
-evladım, o parmağa yüzük takılır mı hiç, günah yavrum!
bu şekilde davranarak tanrıyı korkulacak bir kavram olarak gösteren insan modelidir.
abuk subuk günah olmayan şeylere de günah diyerek günaha giren insan modelidir. allah'ın yasaklamadığı bir şeyi sen kim oluyorsun da yasaklıyorsun sorusuna maruz kalan insandır.
bu tip insanların cümleleri genelde kararlılığı vurgulamak ve korkutucu olmak adına zinhar kelimesiyle başlar.
gerizekalı insanları, aslında dinde ve kitapta yeri olmayan şeylerle inandırma sanatıdır:
çocuk: anneee anneeee, kedi sandiçimi aldı
anne: aaaa dikkat etsene oğlum biraz
çocuk kediye pis burun bir tekme çıkartır
anne: aaa ama aykut yapma oğlum
çocuk: ama sandiviçimi aldı o da
anne: olsun vurma, çok günah
çocuk: iyi mına koyayım git al bana yenisini
anne: (felç)
inançlarına saygı duyulması gereken insan modelidir.
hiç bir şey yaşamayan insan modelidir. yaşamadan insan olunur mu? olmaz tabi, demek ki bir insan modeli değildir.
kendi dogmaları içinde sıkışmış insan modelidir kısaca.
zamanında insanların azgınlıkları durdurulsun diye "yasak" kelimesinden daha etkili olaarak kullanılan "günah" kelimesinin kurbanıdır.
insanları kontrol altına mı almak istiyorsun? ama yasak dediğinde kimse seni dinlemeyecek ya da bilimsel açıklamasını yapsan bile. o yüzden dini bir konu bul onunla ilişkilendir ve günah olduğunu söyle. ta taaaa... artık çoğunluğu etki altına almaya başladın.
dinlerin insanları hizaya getirmek için icat edildiğini bilen ve bunu kullananlardır.
her şeye günah diyen insan modeli=beynini kullanmayan insan modeli
ne dediğini bilmeyen insan modalidir hem günah işlemek o kadar kolay mı!
olmayan insan modeli.
her şeye günah diyen insan modelini aşağılamayın oğlum günahtır diyecek olandır..
art niyeti otomatiğe bağlamış insandır.
- hacı şu filmi izledin mi?
+ izlemedim , olm film izlemek günah.
- peki bunu okudun mu?
+ olm günah.
- çay söyliyeyim mi , içer miyiz?
+ içmem, günah.
- eeee ebenin ... seni seviyorum..
+ oglum seni seviyorum deme günah..
gibi dialogların ardı arkası kesilmez. artık rolantiye almıştır günah kelimesini ve de nihayetinde heşey günahtır o kişi için. uzlaşılmazdır.
cübbeli ahmet hoca örnektir bu modele. mesela tuvalete sağ ayakla girmek günahmış. camiye de sol ayakla girmek günahmış. allah kulları arasında bir ayrım yapmazken, allah'ın kullarının uzuvları arasında nasıl böyle ayrımlar yapabilir, şaşırıyor insan tabi.
(kahnesty, 06.10.2009 21:54 ~ 07.10.2009 09:04)