hepimiz x iz   

adana çık aradan

1. anlam veremediğim, yersiz bir slogan şablonu. bana kalırsa merhum hrant dink bu şekilde bir sloganı da hoş karşılamazdı(şahsi kanaatim).

insanların, anlamsız ve nefret üzerinden güç alan, nefreti de ayrımcılık ve farklılığa tahammül edemeyen bir mantalite üzerine kurulu ırkçılık ve cahillikle işlenmiş bir cinayete bu şekilde tepki koymaları bence mantık dışıdır. zira insanların birbirlerini sayıp sevmeleri eğer ancak birbirleri ile aynı ırka mensup olmaları durumunda mümkünse, bu zaten ayrımcılığın, ırkçılığın kralıdır, babasıdır hatta babafingosudur.

ben ermeni değilim, türküm ha ama yüzde kaç türküm bilemem, ölçmedim genlerimi, lakin türküm ve gurur duyuyorum. ermenileri de çok severim, lisede sevan diye arkadaşım vardı, hiç böyle meseleler konuşmaz iyi geçinirdik. ne sevan'a "lan oğlum sen türksün" derdim ne de sevan bana "sen ermenisin, hepimiz ermeniyiz" derdi. ben türküm o ermeni, birbirimizi böyle bildik ve kabullendik, mesele bile olmadı zira insanların anlaşabilmeleri için aynı ırktan veyahut aynı dinden olmaları gerekmiyor, zaten bu ayrımcılığın kendisi.

o halde neden böyle saçma sapan bir slogan atılıyor ve bunun üzerinden insanlar birbirlerini bölücü olmakla veyahut faşist olmakla suçluyor, buna ne gerek var ki ?
    (skuba, 27.01.2007 04:57 ~ 04:59)

2. ekşi sözlükte "hepimiz çeçeniz" başlığından bir entry;

"ben çeçenim. bu bilinsin. carpenoctem de çeçen. ama türküm ben aynı zamanda ve bununla gurur duyuyorum. en büyük türkiye başka büyük yok. türkleri seviyorum ama bizim köydeki kızlara laf atarlarsa kafa göz dalarım bunu bilsinler. ben de onların köyündeki kızlara laf atarsam onlar da bana dalsınlar, bu derece de adilaneyimdir.

(bkz: sözlükteki çeçenler)"

örnek vermek istedim, zira ifadedeki şu kısıma vurgu yapmak istiyorum;

" türkleri seviyorum ama bizim köydeki kızlara laf atarlarsa kafa göz dalarım bunu bilsinler. ben de onların köyündeki kızlara laf atarsam onlar da bana dalsınlar "

insanlar bireysel güçleri bittiğinde, güçsüzlükten güç doğurmak maksadıyla toplu hale gelirler. günümüzde herhangi bir kesim içinde de aynı şey geçerlidir, her türlü "ben cartım curtum" tarzı söylemler, bir anlamda kendini bir şekilde izole etmeyi getirir ve kendini uzaklaştırdığı(güvensiz hissedilen) yapıdan sıyrılarak, daha dar ama daha güvenli hissedilen (ki buna sebep olan bireysel yetersizliktir) yapıya sığınılır. insanlar daha genel bir kümenin parçası olarak bireyselliklerini ön plana çıkartacakları yere bu şekilde kendilerini izole ederlerse, hangi birlik, hangi kardeşlik ya da hangi akla mantığa insaniyete uygun iletişimden sözedebiliriz merak ediyorum. ahlak veyahut toplumun genel kanısı ne derse desin, herkesin tabii ki bu şekilde kendini bir alt kültüre, alt topluluğa sıkıştırma ve geri kalan toplumdan izole etme hakkı vardır. kimse çıkıp "sen nasıl ben x im dersin ulan" dememelidir, der ayrı konu ama bu kimseyi iletişim adına, bireysel bilinç adına bir adım ileri götürmez. fakat bu ne kadar yıkıcı ise (bireyselleşme bilinci ve bireyin refahı açısından) bir başkasının "ben genelden çok şu özel topluluğun üyesiyim ve belirleyici bir özelliğim olarak bu niteliği ön plana çıkarıyorum" demesi de o kadar yıkıcıdır. tatlı veyahut acı söylenmesi hiçbir şeyi değiştirmez şahsi kanaatimce.

eğer insanlar ayrımcılığın sebep olduğu şovenizmden rahatsız oluyorlarsa, azınlığın yaptığı pasif geri çekilmeden ve izolasyonundan da aynı ölçüde rahatsız olmalıdırlar. zira her türlü izolasyon, ve bireyi geri plana iten her türlü niteliğin ön plana çıkması, insanların bireysel özelliklerinden, davranışlarından ve kendi iradeleri ile yaptıklarından çok, üyesi oldukları toplumun bir parçası olarak var olmalarını sağlayacak ve bu da önyargıları perçinlemek ve karşılıklı ayrımcılığı körüklemekten başka bir işe yaramayacaktır. insanlar elbette kendi alt kültürlerini doyasıya yaşarlar ama bu bireyin varoluşuna bir balyoz indiriyorsa, bana kalırsa çoğunluğun ayrımcılığı ve ırkçılığından zerre farkı yoktur ve birey için hiç de faydalı bir etkisi olamaz.
    (skuba, 27.01.2007 05:11 ~ 05:15)
  3. (bkz: otu boku genelleme egosu)
    (skuba, 29.01.2007 01:57)
  4. an itibariyle yeter amuna koyayım dedirten formül...
    (faithfull, 29.01.2007 01:59)
  5. kendini öteki yle tanımlama çabasıdır. ben in varlığı ötekinin varlığıyla anlamlanır bu doğrudur.
    (bkz: ayna teorisi)
    (bkz: mead)
    lakin bunun bir propaganda haline getirilmesi yalnıştır ve artık kabak tadı vermesi de cabası.
    " hepimiz x iz " söylemi, hrant dink cinayetinden sonra ortaya çıkmış ve iyiden iyiye yaygınlaşmıştır.gelin görün ki burda bahsedilen kendini ötekiyle özdeşleştirme ihtiyacı ve bu söylemle biçimlendirilmesi bir noktada yetersiz ve yalnızca söylemden ibaret kalmaktadır. zira her azınlık kendini varolduğu biçimde ifade etme özgürlüğüne sahiptir. bu söylem "öteki" nin azınlığın varoluşsal kaygılarının tümüne ortak olduğunun ifadesidir. öteki bu noktada azınlığı anlamaktadır belki ama anladığını anlatmak için bu ifadenin kullanımı hatalıdır. ifade çok geniş anlamlar barındırdığından olsa gerek içinde bulunduğumuz toplumsal çerçeve de "hepimiz x iz" söylemi ciddi anlamda tutarsızlık arz ediyor.
    (pakize, 07.07.2007 14:53 ~ 15:01)