gündem
  1. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  2. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  3. · google wave
  4. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  5. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  6. · 29 kasım 2009 barcelona real madrid maçı
  7. · prison brake
  8. · çemberimde gül oya
  9. · can yücel

hepimiz türküz hrant dink için üzgünüz  

1. (spalax, 29.01.2007 13:15)
  2. (spoiled, 29.01.2007 13:24)
  3. (ara: hepimiz)
    (neverwinter nights, 29.01.2007 14:07)
  4. üzgün olmanın ya da türk olmanın türkiyedeki gerçeği değiştirmeyeceği bilinmelidir...
    (bkz: ben ermeniyim diyebilen bir lazım)
    (bkz: yaşasın halkların kardeşliği)
    (spalax, 30.01.2007 07:25)
  5. cinayete giden kişinin bir insan olduğunu hatırlamanın ardından, insanlık sınırları içerisinde anlam kazanandır.
    (hakan şükür, 30.01.2007 07:33)
  6. hem evrensellik diyen hem de olayı milete çeken insanların kıl olabileceği bir söz.
    (boyacikoylu, 02.02.2007 19:39)
  7. yüzyılın en kolpa sloganı dalında bir altın tavuk yumurtası ödülü olsa, tereddütsüz aday göstermek isteyeceğim yılış yılış bir laf-ı güzaf. bu cümleciğin kendince tepki gösterdiği hepimiz hrantız hepimiz ermeniyiz sloganı nasıl aylardır didik didik edildi, paçavrası çıkarıldı, anlamsızlaştırma enzimlerince kuşatıldıysa, gelin biz de bunu inceleyelim.

birinci kısımda "hepimiz türküz" denmiş. türkiye'de yaşayan, türkiye cumhuriyeti vatandaşı, türkçe konuşan ve "bir türk dünya'ya bedeldir" ilkesiyle şekillenmiş bir kişi için bunu söyleyebilmek ne büyük cesaret. eski yunan'da olsak zeus bile olympos'tan şöyle bir kafasını uzatıp aşağıya bakar, "kim bu küstah ölümlü" diye söylenir, her ihtimale karşı yıldırımını da hazırda bekletirdi eminim.

ikinci kısımda ise "hrant dink için üzgünüz" buyuruluyor adab-ı muaşeret kaideleri çerçevesinde. ne büyük yüce gönüllülük. bir vatandaşımız, bir kardeşimiz öldürülmüş, güpegündüz sırtından vurularak, ve biz -vay canına!- üzgünüz öyle mi? peki, üzgünüz. ama bunun başta belirttiğimiz üzere hepimizin türk olmasıyla ne ilgisi var?

şu ilgisi var: ben önce türk, sonra insanım. ve her konuya türklük parantezinden bakarım. bir ermeni öldürülmüş. üzüldüm, çünkü ülkemin imajı bozulacak gene. keşke öldürülmeseydi, ama yine keşke ayağını denk alıp öyle şeyler yazmasaydı. hümanistim ben. ayrıca küresel ısınmaya da karşıyım. tamam üzgünüz dedik ama o kadar da uzun boylu değil yani.

kısaca şu: sloganlar içten geldiklerinde anlamlı ve etkili olur. bu kadar kafa karışıklığı, görüş bulanıklığı ve içten pazarlıkla etkili bir slogan oluşması zatem mümkün değildi. bari kafiyesi güzel verilseydi, en azından kulağa hoş gelirdi diyeceğim ama, o da redif nihayetinde.
    (tembel, 15.01.2008 18:00 ~ 18:01)
  8. hepimiz hrantız hepimiz ermeniyiz demekten bu kadar korkmamak lazım. madem korkuyorsun eğip büküp de söylemenin bir anlamı yok.
    (hepimiz nokta vuruşluyuz hepimiz lazeriz, 15.01.2008 18:16)
  9. çok anlamlı bir söz. cihan-ı alem bizim aslında türk olduğumuzu öğrenmiş oluyor bununla. kendimizi türk milletinin yerine koyarak aslında türk milletinin yanında olduğumuzu açık ediyoruz. ne kadar yararlı bir şey anlatamam.

- hepimiz türküz ve sigaran var mı osman abi?

empati? orrayt.
    (thedewil, 15.01.2008 18:17 ~ 18:20)
  10. samimiyeti neresindedir ve sloganlarda gerçekçilik lazım gelmekte midir diye düşündükçe tam tersi bir sonuca varıyorum. türklerin (sanki bu nokta da böyle bir ayrım yapmak gerekiyormuş gibi) attığı bir slogan olduğu için gerçekçiliğinden şüphe etmiyor bazılarımız.
    bu sloganın takipçileri ve inadına telaffuz edicileri , kırık türkçesi ile dostluk mesajı veren turistten bile samimi değil. kısacası su katılmamış subjektiflikteki fikrimi belirtmek istiyorum:
    hrant dink'in ölümüne üzüldüğünüz falan yok. medya gazı ile iki vahlanıp tembel'in dediği gibi "öldürülmeseydi, ama yine keşke ayağını denk alıp öyle şeyler yazmasaydı" demekten başka bir hassasiyet beslemeye bilinciniz izin vermez.

meğer ermeniler ne zorlu bir milletmiş ki bu kadar ağırına gitmiş birilerinin. e öyleyse vazifemizi yerine getirelim bir kere daha. parmağından akan kanı ile bayrak tasarımlayanlara ve sempatizanlarına hediye edelim: "hepimiz hrant'ız hepimiz ermeniyiz"
    (altlejant, 15.01.2008 18:28)
  11. (bkz: imagine)
    (bkz: john lennon)
    (nvr ws a crnflk grl, 15.01.2008 18:31)
  12. hepimiz hrant'ız hepimiz ermeniyiz ne kadar samimi bir tepkiyse, aynı oranda samimiyetsiz, içten pazarlıklı, "üzüleyim ama ammman ha türk olduğumu bildirmeden geri durmayayım, yoksa ermeni sanarlar." diye bağıran bir slogandır. hakkında yazmaya bile gerek yok; fakat halen bunu "e türküm. üzüldüm de? yalan mı?" diye cetvel kadar düz bir mantıkla savunabildiğini sananları gördükçe deli oluyorum.

bu sloganı atanların türklüğüyle adamın öldürülmesinin ne alakası var? o adam birileri türk olduğu için değil, kendisi ermeni olduğu için, çoğunluğa aykırı bir görüş savunduğu için öldürüldü. sırf "ermeniyiz" demeyelim diye bu kadar yapay, bu kadar iğrenç bir slogan üretmeyi gerçekten aklım almıyor. hepimiz türküz diyorsunuz ama ürettiğiniz slogan ne türklüğe ne insanlığa yakışıyor, bangır bangır "ben samimiyetsizim!" diyerek ikinci kısmını da yalanlıyor.
    (twinkle, 15.01.2008 18:55 ~ 18:56)
  13. (bkz: tililili)
    (how to use a life jacket, 15.01.2008 19:33)
  14. niye bunca şeyden sonra hepimiz ermeniyiz, hepimiz türküz söylemleri yerine hepimiz türkiyeliyiz, bu kadar zamandır birbirimize düşmeden yaşadık şimdi niye galeyana geliyoruz diye düşünmediğimizi hatırlatan başka bir söylem daha.
    bölün bölün,sonra da başkaları yutsun.

(bkz: böl parçala yönet)
    (bkz: komplo teorisi)
    (bkz: acı gerçek)
    (bkz: uyan artık)

en sevilmeyenlere girdikten sonra gelen edit: biryerlerde birilerinin insanları alevi-sünni, kürt/ermeni/türk diyerek böldüğü gerçeğini yadsıyan arkadaşım,bilmem ne kadar yıldır bir coğrafyanın parçası olma bilinciyle birarada yaşamış insanları böyle gelip bölüyorlar,farklı fikirlere(burda farklı fikirden kastım sizin fikriniz olmayan herşey) tahammül edemez hale geliyorsunuz,devleti birleştirici yapısından uzaklaştırıp etnosentrik bir konuma çekiyorlar, asker politikaya karışıyor,devlet fetva veriyor,ortalık bulanıyor,bulandırılıyor...
    türklük nedir?orta asyadan gelmek mi yoksa aidiyet hissi mi?bizi birarada tutan,daha doğrusu tutması gereken şey kanımız mı yoksa tarihsel,toplumsal,ve dayanışmayla geliştirilmiş bir bilinç mi?taş çatlasa 200 yıl,ondan daha eski soyunu takip edebiliyor musun?bu kadar kafatasçı ibarelere yönelmektense bu ülkeyi iddia ettiğin kadar çok seviyorsan birleştirici olsana?bu ülkenin savaşla,bölünmeyle yanıp yakılmasını ya da bu ülkeye demokrasi devşirilmesini istemiyorsan sen kürtsün sen ermenisin ben türküm diyene kadar bir türkiye bilinci altında toplansana?
    200 yıl ötedeki atanın dedenin kanında arap,kürt,ermeni,arnavut,çerkez ne bileyim herhangi bir etnik köken olabileceğini hiç düşünmedin mi?insanların birbirlerinin ırkına,etnik kökenine,teninin rengine aldırmadan aşkla evlenebildikleri bir coğrafyanın çocuğusun sen.dünyanın en karışık,farklı kökenlerin en kaynaşmış coğrafyası burası.annem balkan göçmeni,babam yarı çerkez.ve ben türküm,ama ondan önce türkiyeliyim.ben kendimi bu ülkeye ait hissediyorum,yeri gelince milliyetçilik,kan,köken diye öten adamlar gibi okulu bitirip çekip yurtdışına gitmeyi de düşünmüyorum bu arada.
    bu ülkede fikirlerinden dolayı bir aydının öldürülmesine ve sırf bu adam ermeni diye onu öldürenin eline bayrak tutuşturulup milli kahraman ilan edilmesine karşıyım.öldürülenin ermeni,öldürenin türk olmasının gözümde hiçbir değeri yok.ben baktığımda bir insanı öldüren başka bir insan görüyorum sadece.ve senin seri eksi oylarına rağmen hala şunu söylemek lazım diye düşünüyorum:
    hepimiz insanız ve bir insanın fikirlerini ifade etmesinden dolayı,etnik kökeninden dolayı öldürülmesinden üzgünüz.bundan dolayı üzgün olmalıyız.

ikinci edit: yazının orijinalinden uzun edit yazmışım yahu.iki satırımı eksileyenleri bu destansı editimi eksilemeye davet ediyorum.selam ederim.
    (liselle, 15.01.2008 19:51 ~ 20.01.2008 17:25)
  15. önce asalım sonra özür dileyelim tadında bir mantık. bu slogan, içinde, "nerede olursak olalım fark etmez, türk olalım yeter" gibi bir düşünceyi de barındırıyor belli ki. o zaman da nerede kaldı sizin "vatan millet sakarya" üçlemeniz diye sormak işten bile olmuyor. madem türkiyeyi bu kadar umursamıyorsunuz, o halde neden, katledilmeden önce "ben türkiyeliyim" diye bağıran bir adam için, onun milletinin değil, insaniyetinin önplana alındığı bir slogana tepki gösteriyorsunuz?!

bu slogan, bana kalırsa, olası bir savaşta "ben türküm" diye bağıranların o zamanki konumlarının bir portresidir; kaçarakuzaklaşangillerin demek istiyorum.
    (betty blue, 15.01.2008 20:20)
  16. hepimiz ermeniyiz lafını küfür zanneden bünyelerin modifiye ettikleri söz.
    (dedirten başlık, 07.03.2008 14:56)
  17. türküm diyenlerin düşmanını sırtından vurduğu için üzgünüm. lafa gelince türk adı altında mertlikleri ile övünen sözde milliyetçilerin insanları sırtından vurarak övünmelerine ve türklüğe leke sürmelerinden dolayı üzgünüm.
    (lost knight, 07.03.2008 15:00)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil