gündem
  1. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  2. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  3. · colin kazım richards
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · kar yağarken hissedilen duygular
  6. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  7. · aşk
  8. · yaran gazete başlıkları
  9. · mastürbasyon

hepimiz hrantız hepinize rağmen  

1. 19 ocak tarihinde yapılacak olan mitingin yeni sloganı!

hrant'ın namussuzca öldürüldüğü gün. agos'un önündeyiz.

19 ocak'ta yine sessizce yürümemiz beraber yaşamayı savunmanın bu kadarcığını bile kaldıramayan herkese yeterli, gerekli ve müspet cevap olacaktır.

agos gazetesi önü osmanbey
    halaskargazi caddesi, no: 192
    saat: 3:00
    (ohannesburger menu, 18.01.2008 19:02 ~ 19:03)
  2. bir insan eğer sadece dini, ırkı ve düşünceleri yüzünden alçakla öldürülebiliyorsa, yarın bizde aynı durumla karşı karşıya kalabiliriz. işte bu yüzden hepimiz hrantız hepimiz ermeni! tabii hepinize rağmen!..
    (ohannesburger menu, 18.01.2008 19:15)
  3. amaç belli, niyet belli. bunlar, önünde saygıyla eğilecek sözler tavrılar evet ama, anlaşılacak bir dil lazım. kimsenin kimseyi dinlemediği bir ülkede yaşadığımızın en vurucu örneği hrant dink cinayeti değil mi zaten?! o adamı dinleseydik yarın onun için toplanılıyor olmayacaktı.
    iki ayrı cephe var bu ülkede, genel tabirle "aydın ve halk" deniyor buna (her nasıl bir ayrımsa artık). ve bu iki ayrı cephenin de birbirinden zerrece haberi yok. halk denilen kesim, şehitler için ağlıyor, aydın denilen kesimse katledilen başka bir aydın için. ama sonuç hiç değişmiyor, bu insanlar hep ağlıyor. yıllardır böyle geldi böyle gidiyor.
    bir gün, hiçbir olayın yaşanmadığı bir gün (olursa tabii) toplanmak gerek, hem katledilen aydınlar hem de şehitler için, bir araya gelinmeli. koca bir pankarta da sadece "neden" yazılmalı.
    (betty blue, 18.01.2008 19:15)
  4. hrant hepimiz kardeşiz dedi, hepiniz başkasınız demedi. hrant hepimiz acı çektik dedi, hepiniz benim atalarımı öldürdünüz demedi. hrant hepimiz bu topraklara aitiz dedi, hepiniz bizi kovdunuz demedi. hrant hepimiz çözeceğiz bu sorunu dedi, hepiniz inkarcısınız demedi. hrant hepimiz dostuz dedi, hepiniz düşmanımsınız demedi. onun 'hepiniz'le bir ilgisi olmadı, o ancak 'hepimiz' ile kurtulabileceğimizi biliyordu.

hrant hiçbir zaman hepiniz demedi, hep hepimiz dedi. o yüzden ben de yarın asla 'hepiniz' diye bağırmayacağım, son nefesini verdiği yerde. eğer yanımdaki 'hepiniz' derse, sesini bastırmak için haykıracağım; 'hepimiz' !!!!
    (malina, 18.01.2008 20:52 ~ 22:49)
  5. içinden söylemek gelmeyen kimselerin kasa kıvıra öleceği slogan.

geçen yıl da mıy mıy mıy sesler yükselmişti." hepimiz hrant'ız denseydi sadece keşke, ermeni'yiz deyince hristiyanmışız gibi oluyoooo" denmişti bolca. hrant dink, çocukları ya da uzağa gitmeden diğer ermeni, kürt, çerkez asıllı tc. vatandaşlarımız her sabah okullarında "türk'üm, doğruyum, çalışkanım." demediler mi? burda tartıştığımız bu değildir, kimsecikler hemen atlamasınlar!

ülkesini seven bir vatandaşımız, ucuz bir bölücü -budur- tarafından öldürülmüşken, ne var biz de bir gün ermeni olsak ya da öyle olduğunu beyan edenlere burun kıvırmasak... şimdi de "hepiniz"le bozmasak...

o hepiniz, "plan yapmayın plan" diyenler, sağa sola "x akıllı olsun akıllı" diye mesaj göndermeye devam edenler, üst düzey kimseler tarafından korunan katiller, saklanan ilişkiler, orta yere aynı masalı haykıran bürokratlar -bunlar münferit olaylardır şeklinde-, adi katillerle bayrak önünde fotoğraf çektirerek bayrağımızı kirletenler... o bayrak ki; kurtuluş mücadelesinde dökülen kanlarla bezendi. emperyalist güçler sırtımızdan vurmuşken bizi. şimdi sırtından masum insanları vuranların o bayrağın önünde ne işi var? "açık olsun herkes açık." zira herkesler akıllandı, hadi naşşş!!!
    (varolmanın dayanılmaz hafifliği, 18.01.2008 21:07 ~ 21:08)
  6. evet her birimiz palyaçoyuz, insanların gülmesini istiyoruz, bir oyunun içindeyiz ve bu oyunu çok ciddiye alıyoruz. keşke herkes içinde bir parçacık da olsa palyaço duyarlılığı taşısaydı da insanları güldürmenin, güldürmeye çalışmanın kıymetini anlasaydı. tarihin en değerli palyaçosu charlie chaplini burada anmaya gerek var mı, bilmiyorum.

bu sloganın karşı pratiğe dönüşme ihtimali de yüksek gibi, hepimiz katiliz sözlerinize rağmen şeklinde.
    (betty blue, 18.01.2008 22:10 ~ 22:13)
  7. yarın soluk soluğa kalana dek haykıracağım slogan. neden peki?
    "hepimiz hrant'ız, hepimiz ermeniyiz" dedik. bu kadar açık söyledik söylemek istediklerimizi, acımızı bu kadar açık haykırdık, bu kadar net ve bu kadar yalın. ne oldu? kimse tek kelime anlamak istemedi. ermeni dölleri diyenler oldu bizlere, "ne kadarda çok ermeni varmış" diyenler. hrant'ın yazılarını okuyorum her cuma günü, hâlâ ve büyük bir istek ve şevkle. ne diyor biliyor musunuz?

"gel etme kardeşim, gel etme. gel biz ne olursa olsun kardeş yaşayalım"

kardeşçe yaşama sevdası aldı götürdü onu bu diyarlardan. hala anlayamıyorum yahu? insanlar doğuştan gelen insalıkları dışında nasıl oluyorda ırksal bir güçleri olduğuna inanabiliyor?

hala anlamıyorum, "hepimiz mehmed'iz" diyenler neden "hepimiz hrant'ız, hepimiz ermeniyiz" diyenlere "hepimiz mehmed'iz" diyerek bölücü manası yüklüyor.

kerinçsiz'e solcu diyen zihniyetleri gördüm, mhp'ye oy veren alevileri
    hepimiz hrant'ız hepimiz ermeniyiz diyenlere karşı çıkanları da gördüm
    ölsemde gam yemem
    çünkü biliyorum ki;
    kardeşçe yaşamak sevdası bu coğrafyadan öte bir köydür!
    (itirazım var sayın yönetici, 18.01.2008 22:40)
  8. bir slogan.

"o" öldürüldü bundan tam 1 sene önce. hepimizin gözlerinin önünde, istanbul un göbeğinde şişli de öldürüldü, beyaz bereli bir "kahraman" tarafından.beyaz bereli türkoğlu türktü."o" ise ermeni.beyaz bereli gençti daha ergenliğinde bir çocuk."o" ise ortayaşını devirmeye yüz tutmuş bir ademoğlu, bir aydın, bir türkiyeli , bir barış elçisi, bir insan ve bir güvercindi. sanıyordu ki "o" bu memlekette güvercinler katledilmez.o beyaz güvercini bir beyaz bereli vurdu. sadece "o"na mı atıldı bu kurşun, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği ille de barışı savunanlara atıldı .gerisinin bir önemi var mı?

öldürüldü ama kinleri bitmedi hala. ölmesi bile yetmedi. mezarında bile onların korkususun hala. etkini görüyor musun hrant? senin yanında olanlar, yasını hala tutanlar var . yarın senin için yürüyeceğiz yine. bağıracağız hepimiz hrant ız diye.hepinize rağmen ya da değil.hepimiz hrant ız, hepimiz ermeniyiz. bu memlekette görüşleri yüzünden,milliyeti yüzünden biri öldürüldü.insan olanın insanım diyenin yüreği sızlaması gerekirken insan diye dolaşıp bu katli savunanlara ;öldürerek, katlederek düşüncenin önüne geçilebilineceğini sananlara rağmen bağıracağız yarın.

hrant ne ilkti ve maalesef gidişat onu gösteriyor ki son da olmayacak. asıl mesele bu !!hrant son olmayacak . hangi sloganı attığının nasıl bağırdığının önemi yok. o acıyı yüreğinde duyuyor musun hala? o güvercini koruyamadığın kurtların önüne attığın için utanıyor musun kendinden hala? işte o kadar insansın ve işte sen de hala inadına hrant sın. bu yüzden işte kenetlenmeli. kaç kişi kaldık ki?
    (eleanor, 18.01.2008 22:51)
  9. ürkek bir güvercinin soğuk bir kış gününde siyasi iklimden donarak ölmesinin üstünden tam bir yıl geçmiş heyhat!

evet dostlar saflar ne kadar da belirgin şimdi, söylemler ne kadar keskin. kimse gizlemek zorunda kalmıyor artık trajedileri izlerkenki gülüşlerini ve kimse artık anlatmaya/anlamaya çalışmıyor birşeyleri.

rahmetlinin cenazesini bilirim, aşırı muhafazakar uçlar dışında her siyasal oluşumdan vardı birileri. aynı yağmurdan muzdaripti ve ayrı renklerde şemsiyeler açmıştı herkes. tüm renk farklılığına rağmen "hepimizdik" meydanlardan sokaklara akan.

dedik ya; saflar daha da belirginleşti, söylemler daha da keskin. bugün bu slogan, dışına itiyor gibi gözükse de bizi bu duruşun, yadırgamıyorum icracılarını.
    (ütopya, 18.01.2008 22:54)
  10. gereksiz slogan . aynı ilki gibi ve benzerleri gibi . aradan bir yıl geçmiş ama kimse bir şey anlamamış , aynı tas aynı hamam sanırım.
    (hplovecraft, 18.01.2008 23:17)
  11. hrant'ın siyasi duruşunu bilenler, takip edenler bilirler onu anarken, onu anlamaya çalışırken böyle bir slogan atmanın anlamsızlığını, ona yakışmayacağını. böyle bir dertten muzdarip birinin ardından neden böyle bir slogan atma ihtiyacını duyalım ki?

hepimiz ve hepiniz gibi, ben ve o gibi öteki kavramını ortaya çıkaran tüm sloganlardan, davranışlardan uzak; kardeşliğin ve birarada yaşamın mümkün olduğuna inanan birini anlamaya çalışırken yanlış yorumlayanlara inat böyle bir slogan atmayınız, attırmayınız.

(bkz: hepimiz hrantız hepimiz ermeniyiz)
    (aglaures, 18.01.2008 23:20 ~ 23:21)
  12. siz nasıl da menekşe gözlüsünüz onlarsa hep aç gözlü!
    ah siz ölümsüzsünüz dünya üstünde, onlar ölümlü.
    ve siz nasıl da güzel kokuyorsunuz, insanın hası
    onlar kenarda kirliler; onlar atık, onlar şaşı.

ah siz nasıl da "siz" siniz buram buram, onlar avam.
    bu cahilin, yoksulun barbarın ışık neyine, onlar ziyan!

siz "it was very amazing" derken "and fun"
    onlar özür dileyenlerdi ağacın ruhundan.

balkonunuz çok yüksek sizin baş döndürüyor.
    dünya pek alçak bir yer olacak yakında öyle görünüyor.

(bkz: birhan keskin)
    (malpolitikası, 19.01.2008 04:03)
  13. toplumu ikiye bölen çok tehlikeli bir sözdür adeta osmanlının tanzimat dönemlerine dönülmek istercesine bir mesaj verildiğine inandığım bir sözdür.
    türk halkı biz siz o diye ayrılmaz bir bütündür ve eşittir
    1982.yasasında da bu
    madde 10. – herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
    diye açıkca belirtilmiştir
    (wasabie, 19.01.2008 05:12)
  14. nereden çıktığı belirsiz olan slogan.

ödp tertip komitesinin böyle bir sloganla alakası yok, gerçi sloganın nereden çıktığı da bilinmemekte -kaynağı bilen haber etsin-.

birarada yaşamı savunalım eksenli siyaset yürüten partinin, bu siyaseti inşa eden isimlerden birinin ardından böyle anlamsız bir slogan atmayacağını tahmin etmek hiç zor olmazdı.

hala iddia ediyorum, böyle bir slogan atılmayacak ve attırılmayacaktır.

düzeltme: atılmadı da...
    (aglaures, 19.01.2008 09:49 ~ 18:33)
  15. neden sivri bulunduğunu anlamadığım slogan. "hepimiz hrantız hepimiz ermeniyiz" denildiğinde bir kısım aklıevvel çıkıp "hayır biz ermeni değiliz" dedi mi? dedi. şunu açalım biraz.

bir yürüyüş yapılıyor o yürüyüşe katılanlar ortak bir fikir veya tepki etrafında buluşmuş slogan atıyor. oradaki "biz"; rastgele bir toplulukta, örneğin bir fatura ödeme kuyruğunda, birinin çıkıp o kalabalığa bakıp yüksek sesle "hepimiz ermeniyiz" demesinden farklı bir nitelikte. birincisindeki "biz" zaten orada bulunanları o sloganı zikredenleri kapsıyor. ikincisinde cebren bir "bizleştirme" durumu var. oradakilerin buna itiraz etme hakkı var. birincisindeki duruma itiraz etmek zaten anlamsız, gülünç ve dahi art niyetli.

demek ki neymiş, kimse zaten "70 milyon da hranttır yahut 7'den yetmişe ermeniyiz" dememiş.

"hepimiz hrantız hepinize rağmen" sloganında toplumu ikiye ayırma ötekileştirme varmış. neyin ötekileştirmesi canlar, bu ırkçı cinayeti kınayanlar ve kınamayanlar diye doğal bir ayrım zaten var. bu ayrımı keskinleştirenlerin, türkiye'li bir ermeni kardeşlerinin katledilmesine tepki gösterip, katilleri lanetleyenler olmadığı açık.

ya hakikaten ciddi bir akıl kayması yaşanıyor. birileri diyor ki: "utanmıyor musun ermeniyiz demeye".

ben diyorum ki: "hayır utanmıyorum, sen ermeni'yi küfür olarak kullanıyorsun ya işte ben o küfrü üstleniyorum. bana da küfredebilirsin diyorum."

"sen ayrımcılık yapıyorsun"

"senin ayrımcılık yaptığın hrant dink gibi kardeşlerimin yanında duruyorum."

"hayır sen toplumu kamplaştırıyorsun işte. "

işbu çıkarım sözün bittiği, vicdanın karardığı yerde başlıyor.

hayır tutup, slogansız, sessiz bir anma etkinliği yapılacak olsa bu kez de "hepimiz ermeniyiz" lafının arkasında duramadılar denecekti. mevcut öfke ve tepki eriyip bitmiş yerini kabullenmeye bırakmış gibi davranılsa mazlum edebiyatına başvurdular denilirdi.

ayrıca birileri kendinde kardeşlik, barış sloganlarına bile öfkeli olma hakkını bulabiliyorken, 1 yılda bir arpa boyu yol alınamayan, sağır sultanın duyduğu delil karartma hikayeleriyle umutları çoktan boşa çıkaran bir dava önümüzdeyken, hrant dink'in oğlu tehditlerden bunalıp ağlaya ağlaya yurtdışına gitmişken hele, hiç kimse kusura bakmasın ben -kendi adıma- öfkeli değilmişim gibi davranamam, davranabilenlere de "amma olgunsunuz, ultra vakursunuz" demem, diyemem.

edit: arat dink türkiye'den ayrılmamış. (bkz: @2193433) bir ara tehditlerden bunalıp temelli olmasa da yurtdışına çıktığı yazılıp çizilmişti. sonuç olarak kendi vatanında kalması bizim açımızdan (türkiye'nin mozaik olarak kalmasını isteyenler açısından) olumlu birşey olmakla beraber, kaybettiği dava ve aldığı tehditler nedeniyle şahsen hakkında endişe duymadığımı söyleyemem. azınlıkların ve özel olarak ermeniler'in tehdit altında olduğu bir spekülasyon değildir. 6 ay kadar önce, devlet nezdinde bile bu tehditin varlığı bir genelgeyle doğrulanmıştı. ki bu genelge, resmi açıklama olmadan birşeyleri kabul etmeyenlerin suratına tokat gibi çarpmıştı. (bkz: http://www.radikal.com.tr/...)
    (fantaghiro, 19.01.2008 10:06 ~ 22.01.2008 17:27)
  16. fazla kastırılmış , zorlama , gereksiz slogan.tıpkı önceki gibi.ayrıca söyleyenler açıosından çelişkili bir ifade.hem "hepimiz türkiye cumhuriyeti
    vatandaşıyız , barış içinde yaşayalım", hem de kendi fikrine aykırı duranları "ötekileştirme". (bkz: hepinize rağmen)
    (kil han, 19.01.2008 13:09)
  17. bu sloganları atan kaç kişinin aklına ermeni teröristler tarafından hiç günahsız katledilip çocuklarını babasız, eşlerini kocasız bırakan türk diplomatları geliyor acaba? hiç mi içleri sızlamıyor yürekleri acımıyor bunların "hepimiz ermeniyiz" derken?
    (bakıyorum istatistiklere de girmişiz, aferin be size, kim tutar sizi, türkiye sizinle gurur duyuyor!)
    (soulblighter, 19.01.2008 13:12 ~ 21.01.2008 09:37)
  18. işte tekelleşme örneği sloganlardan biri daha. zaten bu ülkede bütün fikirleri belli siyasi gruplar kendine mal etmiş sonra da türk gençliği neden apolitik deniyor. işte bu yüzden apolitik. ben bugün bu anma törenine gitmeyi düşünüyordum ama bu durumu görünce soğudum vazgeçtim gitmekten. çünkü hrant dink in de sahibi varmış bunu gördük. sivri kafalı sol fraksiyonlara aitmiş hrant dink bu halka ait değilmiş. geçen sene cenazesinde yürüyen onbinlerin değilmiş. arkasından hiç gocunmadan "hepimiz hrantız hepimiz ermeniyiz" diyebilen benim ve birçok arkadaşımın da değilmiş maalesef. milleti sen ben diye ayıranlarınmış. ırkçıları kötüleyip kendisi faşizm yapanlarınmış.

atın siz sloganınızı ben sessizce anar geçerim rahmetliyi.
    (zaht, 19.01.2008 13:44 ~ 13:45)
  19. kapsayıcı değil dışlayıcı bir slogan. bu sloganı atan bir insan, peaceramon'un tanımıyla "torna atölyesinde 12 saat çalışıp üç kuruş maaş aldıktan sonra ''hepimiz türküz hepimiz mehmetiz'' diye bağıran yoksul mahalle delikanlıları"na hrant dink'in öldürülmesinde "karanlık" güçlerin oyunlarının, emperyalizmin çıkarlarının bulunduğunu anlatamaz.

geçtiğimiz yıl, hrant dink'in cenaze törenine abd büyükelçisi katıldığı için, tertip komitesi "sadece hrant dink'e sevgimizi sunacağız, hiçbir siyasal sloganın atılmasına izin vermeyeceğiz" dayatmasından dolayı katılmayanlar, "çok da bir boklarmış gibi katılmıyorlar"a varan ağır hakaretlerle eleştirilmişti.

şimdi bakıyorum da, aradan bir yıl geçti ve iyi ki o cenaze törenine katılmamışım. geçen süre içerisinde bir çok gelişme oldu, katili yakalandı, azmettiricisi yakalandı, kahraman olarak görülmeye başlandı. ve görülüyor ki, hrant dink'e sevgisini sunmakla yetinip altını eşelemeye çekinenler, katilini kahraman olarak gösterenlerle uğraşmayıp katilini kahraman olarak görenlere savaş ilan etmişler.

ertuğrul özkök'ün kafa bulandırıcı kalem oynatmalarına da değinmeden geçemem. kendisi hrant dink'i çok seven, saygı duyan bir yazarımızmış, öldürüldükten sonra yazdıklarına göre. ve hrant dink cinayeti sonrasında üzülerek "sınıf" arkadaşlarına bazı uyarılarda bulunmuştu "yoksullardan büyük tehlike geliyor, yoksul insanlar varoşlardan çıkıp gazeteci öldürüyor!"

bana göre bu "hepimiz hrantız hepinize rağmen" sloganını benimseyenler de ertuğrul ile aynı hatayı yapıyorlar. o yoksulun eline silah tutuşturanın kim olduğunu unutup, daha doğrusu buna önem vermeyip, "tehlikeli cahil cühela"ya savaş ilan ediyorlar.

ne diyeyim, gazanız mübarek olsun. yalnız dikkat etmek lazım, siz ogün'ün eline silah tutuşturanları karşınıza almadığınız sürece, hani nasıl derler, "fatiha'lar yasin'ler, bitmez karadeniz'de"! onu da hesaba katmak lazım.
    (chaghdash, 19.01.2008 14:45)
  20. bir gariplikler sirki... şu ana kadar verilen tepkiyi daha da bilemek için icad edilmiş slogan. vücuda saplanan bıçağı döndürmeye benziyor. düşüncelerimizin karşısında nefret dolu bir dev var. bununla akıl yoluyla başetmek yerine onun en iyi bildiği yol ile savaşıyoruz. allah akıl fikir versin ne diyeyim
    (parallax, 21.01.2008 00:26)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil