hepimiz aleviyiz 

adana çık aradan

1. devlet bakanı abdüllatif şener'in sözleri tam olarak şu şekildedir:

"bizden birisi olan hz. ali'nin coşkusu, heyecanı, sevgi, kardeşlik ve güven veren davranışları, günümüzde tüm dünyaya mesaj olmalı. gönüllere kök salmış, adil, içimizden birisi olan hz. ali'nin yiğitliği, asaleti, yoksulluğu ve yardımseverliğiyle daima halkın içinde olması en büyük özelliklerindendi. namaz kılarken, kendini zehirli kılıçla ağır yaralayan ve öldürmeye çalışan kişiye bile işkence yapılmaması, adil davranılmasını isteyecek kadar hoşgörülü ve adaletli bir insandı. idealleri vardı... hz. muhammed dışında kimseye eğilmedi... kimsenin boyunduruğu altına girmedi. işte bu özelliklere sahip ve içimizden birisi olan, güçlü, iri ve diri olan hz. ali'nin etkisinde kalmamak mümkün değildir. o'nun hep mesajı barış ve huzur olmuştur... buradan herkese ilan ediyorum: benim dinim ve mezhebim, hz. ali'nin dini ve mezhebidir. açıkçası hepimiz aleviyiz."

(bkz: yalan)
    (factotum, 09.01.2007 21:49)

2. (bkz: at yalanı)

(bkz: senin gibisini istemiyoruz)
    (neverlander, 09.01.2007 22:01)
  3. sivasta yananlar da, çorumda ölenler de, maraşta katledilenler de aleviydi denilebilecek cümle. tabi unutmuşum geldiğiniz ekol sağ ekol ve siz de dün dündür bugün bugündür mantığı var ama aleviler için öyle değil işte yavuz selim den beri türlü şekilde iftiralara, karalamalara, katle tanıştırılmış bu insanların geçmişi unutup da tamamen oy kaygısıyla riyakarlık kokan bu cümlelere prim vereceğini sanmam. bu sözü söyleyen ve ekibi içinse sadece kuzu postuna bürünmüş kurtlar diyeceğim
    (eleanor, 09.01.2007 22:05)
  4. (bkz: tribünlere oynamak)
    (neverwinter nights, 09.01.2007 22:05)
  5. (bkz: ananı da al git buradan)

çok değil iki yıl önce,genel başkanı "ali'yi sevmek alevilikse,ben alevilerden daha aleviyim." demiş partinin,sadece oy için herşeyini satacağını gösteren,yalandan kim ölmüş söylemi...küçücük bir sempatisi bile yoktur.alevileri azınlık diye göstermeye kalkan akp,şimdi ülkedeki alevi potansiyelini kendisine çekmek isteyecek tabii...ama gerekli değil.akp'nin ne olduğunu alevilerin %90'ı bilmekte.bu derece dönüş yapmaya hiç mi hiç gerek yok.

aleviler,akp ideolojisine karşı olduklarından,akp tarafından bu hassas dönemde kendilerine çekilmek istenmektedir. sünni islamı en uçlarda,iyice araplaşarak yaşayan saygıdeğer akp üyeleri,bunca yıldır küçümsedikleri alevileri kendilerine çekselerde,kesin olarak,seçimden sonra sırtını sıvazlayıp,"adın x miydi,hadi eyvallah..." diyeceklerdir.çoğu alevide bunun farkındadır,ve mantıklı olanları da kendilerini müslüman olarak görmeyi bırakın,azınlık olarak algılayan kişilere oy vermez.vermemelidir.
    asıl mesele,bu ülkenin bir akp devrini daha kaldıramayacağıdır.

siyasetin çıkar ilişkisine,meclistekilerin vergi kaçakçılığını örtmek,yasaklarını kaldırmak,cezalarını engellemek dayandığı günümüzde,oy için güçlü kitleleri çekmek bir taktik olmuştur ama samimiyetini -siyaset gibi- kaybetmiştir.
    (enslaved, 09.01.2007 22:07)
  6. (bkz: hepimiz zenciyiz)
    (mavio, 09.01.2007 22:15)
  7. (bkz: we are all eto'o)
    (lepaca kliffoth, 09.01.2007 22:26)
  8. ideolojik bir küçümsemenin dile gelmesidir. alevi toplumun farklılığını eleştirel bakışını ve mezhep farklılıklarını aklınca hiçe saymaktır. keskin bir bıçağa kılıf geçirmektir. "nedir yani alevilik dediğin ali yi bende severim demekki neymiş bende aleviyim".

oldu paşam oldu ağam. dar ağaçlarında asılan pir sultanların torunları, yıılarca kılıçtan geçirilen bektaşi evladları, mum söndü ve benzeri sapkınca iftiralarla aşağılanan nesiller, kendi ibadetlerini korkarak kendi köylerinde yapamayan köylüler, zorla cem evleri camilere çevrilen köylüler, baskıyla din dersinde sünni inanışları ezberletilen çocuklar, gençler alkışa durdu bugün karşında hemen. başımı babacan bir tavırla bir okşadın ve ben tüm bunları unuttum.

çocuklarla oynamaya çalışan bir yetişkin onlarla kaynaşabilmek için çocuk takliti yapar, onlara yaltaklanır, onlara çocukça kelimelerle "lan keretalar" bakın bende sizdenim der. bizde abimizi sayar onun bizim seviyemize inip bizi sayması nedeniyle gururla dolar seviniriz. yok öyle, çocukluk yıllarımız geride kaldı. verilecek hesaplar var daha. yapılacak işler var., ama, sen alevi olsan ve senin türevlerin alevi olsa bundan gurur mu duyar aleviler, işte o konuya hiç girmeyelim...
    (anarsist, 09.01.2007 23:11)
  9. saçma bir cümle. yahu alevi olmak, sünni olmak, şii olmak gibi ayrımlar ve gördüğünüz üzere ayrım diyoruz ayırmak diyoruz, nasıl hepimiz aleviyiz diyebilirsin? böyle yaparak sempatik görünülmeye mi çalışılıyor, biz dostuz, korkmayın bizden, biz sizi çorum'da katledenlerden değiliz, biz madımak'ta sizi yakanlardan değiliz demeye mi getiriliyor? böyle sözlerle nereye kadar sürdürülebilir bir iktidar?
    alevilik bir kimliktir, aynı sünni olmak gibi, şii olmak gibi; hiç bir farkı yoktur. özellikle anadolu aleviliği bir mezhep olmanın, müslümanlığın bir kolu olmanın çok ötesine geçmiştir. böyle şeyler varken hala "hepimiz aleviyiz" demek abesle iştigalden başka bir şey de değildir.
    (hadapkol, 09.01.2007 23:30 ~ 10.01.2007 00:14)
  10. hz. muhammed dışında kimseye eğilmedi... kimsenin boyunduruğu altına girmedi. işte bu özelliklere sahip ve içimizden birisi olan, güçlü, iri ve diri olan hz. ali'nin etkisinde kalmamak mümkün değildir."

demek ki neymiş, sözlerin satır aralarının okunması gerekiyormuş. ben hz.ali'yi hz.muhammed'e boyun eğdiği için seviyorum, o yüzden etkisinde kalıyorum diyor açıkça kendisi. alivelere şirin görünme çabası gibi görünebilir tabi ilk bakışta, fakat neticede çok inceden inceye geçirmiştir kendi çapında.

sizin "peygamberiniz" benim peygamberim dışında kimseye boyun eğmedi, yani kısacası bir peygamber var ortada diyordur bülent arınç. ee yani bu mudur alevilerin gözünü boyama çabası, eğer buysa tam manasıyla siyasetten anlıyormuş kendisi, alevileri yüceltirken sünnileri daha da onare etmeye becermek öyle kolay iş değil sonuçta.
    (kayser sozer, 09.01.2007 23:50 ~ 23:52)
  11. güner ümit'in siyaset hayatın'a girmiş - yada girecek - olduğunun gizli bir göstergesi olan toplumsal önerme.
    (seanpenn, 09.01.2007 23:56 ~ 23:56)
  12. aynı şekilde deniz baykal da söylemiş olsaydı muhtemelen tepki göreceği söz öbeği...deniz baykal başkanı olduğu partinin başına geldiğinde "chp yi bir mezhebin tekelinde olma durumundan çıkaracağız" gibi bir cümleyle haykırmıştı kendini seçenlere o melun seçimin sonrasında.ayrıca deniz baykal- chp-aleviler gibi bir bağlantı kurulmaya çalışıyor ya da alevilere bir nevi sizin adamınızın söylerse aslan sosyal demokrat der bağrınıza basarsınız bizim adamımız söylerse böyle saldırırsınız gibi bir tutumla bok atmaya kalkıyorsanız:1 deniz baykal bizim adamımız değildir alevilerin oyu öyle kimsenin tekelinde değildir 2 chp ne zaman iktidara geldiyse bu ülkede aleviler katledilmiştir ,azıcık ülkenizin tarihiyle ilgilenin azıcık okuyun sonra ahkam kesin.3 aleviliği islamın bir kolu olarak görüp böyle yaşayan da vardır o da kendine aleviyim der işin sadece felsefi tarafını alıp ateist olanı da aleviyim der çünkü aleviliğin içinde temeli insan ve doğa sevgisine dayalı bi felsefe vardır ve bu da onun zenginliğidir ancak islamın bir kolu olarak gören kişi de hz. ali' yi peygamber olarak görmez öyle olsaydı en basitinden oğluna ali adını koyarken çekinmeyen kişi ismini taşıyamaz o ada uygun yaşayamaz belki küfrederler deyip te muhammed adını koymak yerine ahmet mehmet adını koymazdı bilmem peygambere saygıyı anladınız mı ve bunun ötesinde alevilik kısaca ehl-i beyti sevmek ve eline diline beline hakim olmaktır bu kişiler için. önce öğrenin işkembe-i kübradan atmayın..
    (eleanor, 10.01.2007 00:41)