belki ilginizi çeker
  1. · myheritage
  2. · sözlükte sadece erkek bulunduğunu sanan zihniyet
  3. · tilki ve leylek hikayesi
  4. · hempa
  5. · sarı saçlarından sen suçlusun
  6. · charlize theron
  7. · eşcinsel sivil hakları hareketi
  8. · kürt kızları
  9. · no way out
  10. · kızların birbirini aşağılama eğilimi
gündem
  1. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  2. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  3. · günün tek şarkılık özeti
  4. · colin kazım richards
  5. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  6. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  7. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  8. · kuğu
  9. · savaş

hemcins  

1. aynı cinsin bireyi, türdeş

evet tanımı yaptık geçelim mevzuya. dikkatimi çekti "hemcinsim" lafını sadece kadınlar kullanıyor. ya da bana öyle geliyor.

"hemcinslerim de bu şekilde davranıyor"
    "hemcinsim olan jennifer lopez'e yakıştıramadım"
    vs. vs.
    ne diyor bunlar, ne cinsi? cins misin bilader? feminist misin? diye söyleniyorum kendi kendime. uyku bastırmış olabilir, bilemiyorum. (bkz: bir ihtimal daha var o da ölmek mi dersin)
    (spyder, 18.03.2005 02:18)
  2. yaşına göre haddinden fazla olgun bir amca bu söze dair
    - cins dediğin köpekte olur yeenim
    demişti.
    o günden beri bu lafı kullanan her arkadaşıma anlatırım bu anımı, kullanmaktan vazgeçerler.
    (azureel, 18.03.2005 02:26 ~ 02:30)
  3. aynı cinsiyetten olan kişiler için neden ve kimin tarafınca icat edilerek kullanıldığını anlamadığım sözcük.

sondaki "cins" desem ki cinsiyetin kısaltılmışı, peki baştaki "hem" e ne demeli? hem de cinsiyeti var,nasıl olur aman tanrım gibi abuk bir şey.

ama türkçede yerleşmiş " ne cinssin" ya da "bırak ya cins'in teki o" gibi sözlerle ifade edilen sözcükleri gördükten sonra fazlada düşünmek istemiyorum açıkçası. insanlar aleminin "cins" açılımı; hemcins, değilse karşı cins, o da değilse üçüncü cins. pet shop'tan seçiyoruz sanki.
    (life for rent, 05.05.2009 21:11)
  4. (bkz: heam jeans)
    (gavunicidondurma, 26.06.2009 02:04)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil