belki ilginizi çeker
  1. · ambidexterous
  2. · hem sağak hem de solak olmak
  3. · hem sağ elle hem sol elle yazı yazabilmek
  4. · leonardo da vinci
  5. · sağ elle yazıp sol ayakla oynamak
  6. · bülent özdemir
  7. · ronnie o sullivan
  8. · her iki ayağını da raket gibi kullanmak
  9. · ördeklerindomatestabanfiyatlarınaetkisi
  10. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  2. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  3. · colin kazım richards
  4. · sözlük yazarlarının hayalleri
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  7. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  8. · cop yemek
  9. · binary tree

hem sağlak hem de solak olmak  

sayfa  / 2
  1. her zaman avantajlı olan kişilerdiir. yemekte "ben solağım" diyerek masanın en rahat yerine oturabilirler. sağ elleriyle makas kullanabilirler, kahveyi dökmeden cezve kullanabilirler.. t cetveli her zaman problemdir fakat sol elleriyle şahane çizim de yaparlar. sağ elleriyle rahatlıkla bıçak kullanırlar, (bkz: görgü kuralları onlardan sorulur) tek kötü yanı; işlerine geldiği gibi davranırlar çoğu zaman.
    "abi ben sol elimle yazıyorum ama aslında sağlağım; sağımda yürüyemezsin"
    (epiphany, 13.03.2008 01:17 ~ 01:18)
  2. voleybol oyuncusu için çok önemli bir avantajdır.
    (olymposea, 13.03.2008 01:26)
  3. (küçük çocukların balonlarını patlatan cani herif, 13.03.2008 01:40)
  4. bu yeteneğe sahip olanların beyninin her iki yanını eşit kullandıkları söylentileri vardır.doğruluk payı nedir bilinmez halk arasında ama kendileri bunun hatmini indirmişcesine iddiacısıdırlar.
    (deliyayla, 13.03.2008 01:45)
  5. (karpuzsever, 13.03.2008 02:14)
  6. not alırken, yazı yazarken; yorulan elin değiştirilmesi suretiyle dinlenme işlemidir. sadece yazı yazma işleminde gözlenmeye de bilir. mesela benzer işleri yaparken, farklı elleri kullanmak da mümkündür. ekmeği sağ elle kesip, yağı sol elle sürmek gibi. yazıldığında-okunduğunda her ne kadar basit gelse de; yakınınızda bu özelliğe sahip biri olması çok şaşırtıcıdır. tabi sağlak olan biri için, solak biri tarafından yağ sürme işleminde kullanılmış bıçağı kullanmaya çalışmak sinir bozucudur... "babam sağolsun"
    (elera, 13.03.2008 09:12)
  7. süleyman demirel'in sahip olduğu söylenen meziyet. koyun güderken asayı bir sağ eline bir sol eline alarak yapmış ısınma turlarını, sonraları işi aynı anda iki eliyle iki farklı metin yazmaya kadar vardırmış.
    (ageylan, 13.03.2008 09:23)
  8. her iki elini kullanabilen şanslı insanlardır. bu meziyet annem tarafından bana kazandırılmıştır. solaklığım doğuştan, sağlaklığım annemin terlikle ikna çabalarının sonucu.
    (ruhtamircisi, 13.03.2008 20:49)
  9. (bkz: rafael nadal) normalde sağlak olan nadal teniste daha avantajlı olduğu için sol elini geliştirmiş. şuan tenisi sol elle oynuyor. sol elini (ayak da olabilir) geliştirmek için sağ elini (ayak da olabilir) kıran bi manyak vardı. o manyak nadal olabilir (eğer ayaksa nadal olamaz) tam hatırlamıyorum.

bateri çalan şahsiyeler de -hem sağlak hem solak olmasalar bile- sol ellerini diğer insanlardan daha iyi kullanırlar.

son olarak da ben sağlak olmama rağmen, futbolu sol ayakla oynarım (böyle vardır sanırım baya). bu konuyu ayrı bi başlıkta incelemek lazım mıdır bilemedim. ilgilenelere sol ayağım ve sağ elimin resimlerini gönderebilirim.

edit: o manyak mateja kezman'mış. nadal'dan özür dilerim. yalnız nadal hiç olmazsa sol elini geliştirmeyi becermiş. ben kezman'ın herhangi bir ayağıyla adam gibi şutunu pek görmedim.
    panavision'a teşekkürler.

edit2: kezman da olmayabilirmiş. kimsenin günahını almayalım şimdi. panavision'a teşekkür falan etmiyoruz haliyle. swh.
    (anne ben itülü oldum, 13.03.2008 21:10 ~ 21:31)
  10. (bkz: ambidexterous)

aslında solaktır bu insanlar. ama küçükken solakları sağlaklaştırma çabaları sonucunda iki elini de iyi kullanabilir hale gelmişlerdir. kelime anlamı da zaten 'iki elini de sağ eli gibi kullanabilen' demektir. en büyük faydası iki eliyle de yazabiliyor olmalarıdır.

bir de bazı insanlar var ki, yaptıkları işe göre sağlak mı yoksa solak mı oldukları değişiyor.örneğin kuzenim sadece yemek yerken solak. bir diğer arkadaşım sadece yazı yazarken solak.

beyninin iki tarafını kullanmaya gelince... sadece yazı yazarken solak olan insan, yazı yazarken beyninin sağ tarafını kullanıyor.diğer şeylerde ise yine solunu kullanıyor. buna ne kadar 'iki tarafını kullanmak' denir ki? yine tek tarafını kullanıyor beyninin. sadece yaptığı işe göre beyninin ne tarafını kullandığı değişiyor.

ilginç olan şey ise, bu insanların* iki elleriyle yazdıkları el yazıları farklı. örneğin sol eliyle eğik yazarken sağ eliyle düz yazıyor. harf tarzları bile farklı. örneğin sol eliyle b harfinin yuvarlak kısmını saat yönünde yaparken, sağ eliyle saat tersi yönünde yapıyor.

kendinizi kasarsanız iki elinizle de yazabilirsiniz*. ne kadar zamanda yapılabildiği kişiden kişiye değişiyor tabi. mesela benim doğru düzgün yazabilmem 1 ay sürmüştü
    (unclesam, 13.03.2008 21:14 ~ 21:18)
  11. (bkz: sağak)
    (recai pengül, 13.03.2008 21:33)
  12. (özellikle nick konusunda çok hassas olan yazar, 13.03.2008 23:15)
  13. solak olan çocuğun annenin yoğun" yemek sol elle yenmez şunu sağ elle yaz bööyle çok çirkin"ısrarlarıyla sağ elini de kullanabilmesidir.
    (tersdönenşemsiye, 18.05.2008 13:39)
  14. (manha de carnival, 18.05.2008 13:41)
  15. sağ eli öncelikli olarak kullanmaya fena alışmış solaklardır aslında. dolayısıyla, kapı açma, kutu kola açma halkasını çekme, çanta taşıma gibi hangi elimizi kullandığımızın çok da farkında olmadan yapmaya yeltendiğimiz eylemleri sol elleriyle, yazı yazma, yemek yeme gibi el kullanımı hususunda farkındalık düzeyini yüksek tutmamız gereken faaliyetleri ise sağ elleriyle gerçekleştirme eğilimindedirler. bir de, bir elleriyle açmayı başaramadıkları şişe kapaklarını, diğer elleriyle açabilme şansına sahiptirler ki, en güzeli budur sanırım. (bkz: kendimden biliyorum)

beynin her iki tarafını da eşit derece kullanma konusunda ise, bilim ve teknik dergisinde verilen bir teste göre, bu doğru. testi cevaplandırdığımda 5.1 ile sağ beyinli (yani solak olma eğilimli) olduğum yönünde bir sonuç çıktı - ki 5.0 çıkması her iki tarafı eş kullanıyorsunuz demekmiş. bilmiyorum ne kadarı doğru, ne kadar solak olmakla ya da sağ elini kullanmakla alakalı.
    (wykka, 18.05.2008 13:52 ~ 14:30)
  16. futbolcular söz konusu olduğunda cmdeki preferred foot hanesinde either yazılan durumun izahı.
    (wildboy, 18.05.2008 13:56)
  17. iki elimi de kullanıyorum ben...
    ikisinin de farklı farklı işlevleri var. sol elim yazı yazmaya, yemek yemeye, rimel sürmeye,bıçak tutmaya....vs.
    sağ elim ise hemen hemen her işe yarar. (yazı yazmak hariç) eğer annemin işkencelerine uysaydım o da olucaktı.. ama olsun, yine de solak olmakla gurur duyuyorum. bi de insanların şu tür soruları olmasa tam süper olucak:
    aaa solak mısın sen?
    ewet ama ikisini de kullanıyorum nerdeyse.
    sağ beyinli misin sol beyinli peki?
    yüzde elli elli, ikisini de kullanışıyomuşum.
    haa çok işlevli vücudun varmış.
    eee, vücut kullanılmak içindir ztn...

bunların değişik şekillerini yaşadım. bi yerden sonra dövmek istiyosunuz karşınızdakiniii
    (instinct, 18.05.2008 14:08 ~ 14:10)
  18. (semekkes, 18.05.2008 14:13)
  19. nicole kidman, filmin ismini bilemicem ama bir film için 1 milyon dolar karşılığında sol elle yazı yazmayı öğrenmiş. zor bir şey değil aslında çalışınca olur gibi geliyor ama merak ettiğim şey, acaba sol elle yazı yazmaya çalıştığımızda beynimizin sağ tarafıı işleve geçirmiş oluyor muyuz? yani sol elle yazı yazmak dışında herhangi bir fizyolojik katkısı oluyor mu bu meretin. öyle veya böyle güzel bir meziyettir en azından karşımda böyle bir tip görsem etkilenirdim.

cehalet üzerine edit:

beynin dominant tarafı sol lobmuş. sanılanın aksine sağ baskın( sağ baskınlığı sağlak ya da sağak gibi özel olarak adlandırılmamaktaymış bu arada) ya da sol baskın olmakla alakası yokmuş. sağ lobu baskın olan insanlar da varmış ama bu insanların solak olma zorunlulukları yokmuş.
    fizyolojik ve fiziksel ayrımını da göz önünde bulundursam güzel olurmuş

bir bok bilmeyen bu yazarı aydınlattığı için ceyza arkadaşımıza teşekkürler. sözlükte ayar vermeden öğreten insanlar olduğunu da bilmek güzel.
    (calligrapher, 18.05.2008 14:14 ~ 14:49)
  20. sağ elini kullanan kişiler beynin sol tarafını, sol elini kullanan kişiler ise beynin sağ tarafını ağırlıklı olarak kullanırlar. fakat solaklığın oluşabilmesi için çoğunlukla genler etkilidir. ( babam solak, ardından ben) bazı bilim adamları tarafından bunun tersi söylense de genetiğin çok önemli bir faktör olduğu gözlemlenmiştir.
    ya da doğum sırasında çocuğun oksijen yetersizliği yaşaması solak olmasına yol açar. bu yüzden bildiğim kadarıyla gerçekten konsantre olup, beynin odaklaşmasıyla sağ tarafta çalışabiliyor fakat bu doğuştan solak olan birinin yaptığı kadar kolay olmuyor.
    (instinct, 18.05.2008 14:41 ~ 14:41)
  21. (karizmatik, 18.05.2008 15:09)
  22. her iki elini, ayağını ve de vücudunda sağlı sollu olan her türlü uzvunu şahane bir şekilde kullanabilen insanların bulundukları durum gibi uzuvlarının fonksiyonlarında değişik alanlarda rol paylaşımına gitmiş insanların da içinde bulundukları durumdur, ki ben böyleyimdir. sol elle daha güzel yazmak, sağ ayakla futbol oynamak, sağ elle kaşık vb. nesneleri daha sağlam tutmak ancak genel anlamda incelik içeren el işlerinde çuvallamaktır.
    (topunuzu selamlarım canlarım, 28.05.2008 12:12)
  23. pek bir rahattır efendim. özellikle her iki elle yazı yazabilmenin sağladığı kolaylıktan uzun süre yararlanmışımdır. bir versiyonu da sol elle aynadan yansıdığında normal olacak şekilde tersten yazabilmektir, bu da pek bir hoştur. bir de 16 yaşına gelip birgun yemek masasında sol elle daha rahat kaşık çatal vs tutabildiğini farketme durumu vardır ki '' bunca sene işkence çekmişim lan ben sağ elle''dememe sebep olmuştur.
    (zuisudra, 20.08.2008 03:47)
  24. pek çok avantajı olan durumdur. ama bazı durumlarda bok gibidir. mesela enstruman çalarken ikileme düşersiniz. söylemesi ayıp efem, benim sol elim daha hareketli daha yatkın böyle şeylere. ama sağ el tembel. yazı yazıyor ama ibne bir penayı tutmaktan aciz. hadi penayı sol ele alayım diyorsun sol el penayla da penasız da harikalar yaratacak potansiyele sahip, bir dimebag darrell hızlılığında. bıraksan alternate picking bile yapacak çılgınlar atacak ama bu ibne sağ el yine su koyuveriyor! bir klavyeyi kavramaktan aciz ibnetor. yavaş kalıyor lan resmen! davulun başına geçtin, davul sağ elini kullanan bir insana göre düzenlenmişse yarrağı yiyosun. çünkü bu sağ el yine yavaş kalıyor sol el ataktan atağa coşarken sağ el arada bir trampete vurmayı anca bereceriyor. e bütün aksam sağ tarafta olduğundan sol el hangi birine yetişsin zillere mi vursun altolara mı? sağ ayak desen zaten topa vurmaktan aciz ibne. kiklerde paso ritim kaçırmaktan başka bi sike yaramıyor. bak akşam akşam yine canım sıkıldı mına koyim. insan eline küfreder mi lan? ibne sağ el git bari kahve koy bi işe yara. sağ ayak sen de onla git lan! gözüm görmesin!
    (silentpain, 02.02.2009 23:50 ~ 23:50)
  25. şöyle şeyler duymanıza vesile olan insanlardır;

+abi benim bir arkadaş var, hem sağlak hem solak.
    -vayy iyimiş.
    +evet. adam ikisiyle de aynı anda farklı şeyler yazabiliyor.
    -yok abi o farklı bi olay.
    +yok gözümle gördüm lan, derste hoca yazdırırken solla bi kelimeyi yazarken, sağ ile diğer kelimeye başlıyor!
    -durup yazıyodur. bi sağla bi solla. olmaz başka türlü.
    +lan olum yapıyo diyorum sana!! bir elle resim çizerken diğeriyle şiir yazıyor adam.
    -oha. yapar da aynı anda olmaz o.
    +lan..
    -olmaz o olmaz. bukalemunsa olur.

(bkz: görmeden inanmam)
    (hopeless, 26.05.2009 22:29 ~ 22:29)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil