|
|
- * birisi vefat ettiğinde, hemen her kandilde, şeker, un, yağ ve irmikden yapılan mükemmel şey.
- bol şekerli ve yağlı bir tatlı çeşididir.
helva çeşitleri vardır; irmik helvası , un helvası.kandillerde yapılıp dağıtılır etraftaki komşulara.
(bkz: annemin irmik helvası)
- (bkz: koska)
- bodrum'un yeni barlarında biri. yer olarak fink ve cuba barlarının ortasında. repertuvarında türkçe pop ve rock şarkılar var. bir gün de türkçe şarkılarla eğlenilmek isteniyorsa pişman etmeyen bir yer. mekan bodrumdaki rakiplerine nispeten küçük.
- koska'nın falan yaptıkları çok kötüdür. dağıtım ağının genişliği, ismi, cancanlı paketleriyle yıllardır insanların akıllarını çelip kötü bir tatla evlere kadar girmektedir bu güzel tatlı. ama hakiki helva değildir bu yediğimiz. krema gibi, yapış yapış, ekmeğe sürmeye kalksan sürülebilecek bir şekildedir. oysa hakiki helva öyle midir? değildir tabii ki. aslında mümkün mertebe küçük işletmelerden alınıp yenilmesi gerek ama onda da temizlik şartını sağlayandan yiyeceksin.
koska denilen şer şirketi artık beni kandıramayacak arkadaş. ben helvamı buldum.
- (bkz: huelva)
- arapça tatlı manasına gelen hulv kelimesinden türemiştir.
- benim için hakkında giri giremeyecek kadar sevmek fiilinin somut hali..
irmik helvası : tatlı krizimi tatlıya bağlayan tatlıdır. gecenin bi yarısı malzemeler varsa kolaylıkla çabucak yapılabilir. tek kötü yanı, bu kadar yüksek kaloriyi geç vakitte mideye indirerek göbeği ikiye katlamaktır. varsın olsundur.
un helvası : bunu sevmeyene ratlamadım. nerde görsem tanırım ve bayıla bayıla yerim.
koska helvası : benim için eskilerden bir dost kadar değerli, tarifi mümkün olmayan bir lezzet. öyle ki, ilkokula yeni başladığım dönemlerde bi kere tadına bakmamla elimden düşürmediğim bir olaydı helva ekmek. herkes peynir, yumurta yerken ben helva ekmek yerdim. yıllarca bıkmadan yedim. kahvaltıda helva, reçel ve çokella yiyen bi çocukluk dönemi geçirmemle pek normal olmayacağım anlaşılmıştı. neden sonra helvayı bıraktım. nasıl ve niçin oldu bilmiyorum. zannediyorum ki, annem helva beyin olmamı istemediği için bi şekilde almamaya başladı. ama ben yıllarca o tadı hiç kimsede bulamadım..
(bkz: bu lezzete asla hayır diyemiyorum)
|