belki ilginizi çeker
  1. · helipak
  2. · yeter ülen
  3. · şalgam suyu
  4. · omeprazol
  5. · hp
  6. · barry marshall
  7. · cumartesi gecesini evde geçirmek
  8. · helikobakter pylori
  9. · aç karnına çay içmek
  10. · ülser
gündem
  1. · the twilight saga new moon
  2. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  3. · dünyanın en seksi şarkısı
  4. · google wave
  5. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  6. · fotoğraf makinası olmayan japon
  7. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  8. · sobalı evde büyüyen çocuk
  9. · wonderland

helicobacter pylori*  

1. ülserin * belli başlı iki sebebinden biri. bir tanesi genetik olarak geçen midenin yapısı ve salgı düzensizliğinin sonucuyken. diğeri bu ibne bakteri ve kankalarından kaynaklanır. kendisini buradan kınıyoruz akıllı ol diyoruz. (bkz: bakteriye racon kesmek)
    (radiance, 18.03.2005 11:53)
  2. 1982'de keşfedilmiş bir bakteri. insanların %50 sinin midesinde bulunur, fakat hepsinde gastrite neden olmaz. bakteriyi keşfeden barry marshall ve robin warren 2005 de tıp alanında nobeli kaptı.
    (easy company, 02.12.2005 07:11)
  3. gelişmekte olan ülkelerde %80 ila %90, gelişmiş ülkelerde ise %50 civarında görülen baş belası bir mikrop. tedavisinde mutlaka kombinasyonlar kullanılması gerekir.
    (gxix, 26.12.2005 02:59)
  4. ülkemizde her 4 kişinin 3'ünde bulunan bakteri. bir aydır sürünmeme sebep olan zamazingo. aslında antibiyotikle geçirilmesine karşın uğraştırıyor 2 hafta yoğun antibiyotik tedavisi, üstüne hafif antibiyotik bolca mide ilacı. bir de ilaçların yan etkileri ile uğraş. (bkz: yeter ülen)
    (stocky2001, 26.12.2005 07:59)
  5. (bkz: helipak)
    (gxix, 07.02.2006 05:02)
  6. (nepenthe, 07.02.2006 11:04)
  7. midede hali hazırda bulunan üre'yi üreaz pozitifliği sayesinde parçalayıp kendine alkali ortam yaratan, bu şekilde de hcl'den korunan bakteridir. çok nüks eder, kurtuldum dediğiniz anda bir daha başlar.
    (gxix, 17.06.2006 19:27)
  8. campylobacter türündendir. (tür müydü familya mıydı artık neydi ona göre seçip kullanın).

edit: chrystal hatırlattı sağolsun; campylobacter takımdır. helico kısmı ise gayet familyal bi olaydır. [illa ki anlaşılamayan bişeyler yazmak zorunda gibi hissetmemek için elimden geleni yapmakta diretiyorum ama sanırım başarılı olamıyor gibi miyim ne?]
    (gxix, 17.06.2006 19:28 ~ 19:42)
  9. dünya sağlık örgütü ne göre dünyada yaklaşık 3 milyar insanın midesinde bulunan, robin warren ve barry j. marshall tarafından midede yaşadığı bulunmadan önce midenin asidik ortamında hiçbir bakterinin yaşayamayacağı düşünülen, dolayısıyla yaşam ortamı seçme konusunda en iddialı, en azimli olduğunu düşünebileceğimiz bakteri türüdür.
    (aquila, 10.03.2007 18:18 ~ 18:18)
  10. helikobakter pilori (hp), aktif ve kronik gastritler başta olmak üzere çeşitli gastroduodenal hastalıkların etiyolojisinde önemli rol oynar. mast hücrelerinin de inflamasyonun primer tetikleyicisi olduğu bilinmektedir. bu nedenle antral gastritli olgularda hp negatifliği ve hp pozitiflik derecesi ile mast hücre yoğunluğu arasındaki ilişki araştırıldı.
    (klein levin, 06.06.2007 22:05)
  11. (akarui, 06.06.2007 22:12)
  12. bu bakterinin ülsere neden olduğunu barry marshall ve robin warren keşfetmiş. ancak ilk çalışmaları temel olarak hastalık ve bakterinin varlığı arasındaki korelasyonun tespitiymiş. kendileri pek tanınan insanlar olmadığından ve bilim dünyası da midenin süper asidik ortamında (ph 2 civarı) yaşayabilecek bakterilerin varlığına henüz hazır olmadığından iddialarını kabul ettirmekte bir süre zorlanmışlar.

ta ki bir sabah durum marshall'ın canına tak edene kadar. marshall bir koşu laboratuvara gidip helicobacter pylori kültürü içeren bir bardağı kafasına dikince işler değişmiş. aynı günün akşamı gastrit geliştirmeye başlayan marshall iki hafta kadar sonra yapılan endoskopide gastrit başlangıcı ve hâlâ midesinde yaşayan helicobacterleri gözleyince hastalık ve mikrop arasındaki ilişkinin kabul görmesini sağlamış. (bkz: koch postulatları) bir de üstüne antibiyotik tedavisi ile bu hastalıktan kurtulunca kendi iddialarına birinci elden nedensel destek sağlamış.

şimdi söyleyin bana, bu adam nobeli almayacak da ben mi alacağım!

hikayeyi ilk defa işte bu fikir tutar adlı kitapta okudum*. ayrıntıları da wikipedia'dan toparladım**.

* http://www.ideefixe.com/...
    ** http://en.wikipedia.org/...
    (recai pengül, 25.03.2008 23:56 ~ 23:59)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil