belki ilginizi çeker
  1. · schrödinger in kedisi
  2. · heisenberg
  3. · kuantum mekaniği
  4. · kopenhag yorumu
  5. · atom
  6. · lost un öğrettikleri
  7. · dik evrenler tasosu
  8. · belirsizlik ilkesi
  9. · werner heisenberg
  10. · heisenberg in belirsizlik ilkesi
gündem
  1. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  2. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  3. · çok istenip de olunamayan meslekler
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · mutluluk veren küçük şeyler
  6. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  7. · günün tek cümlelik özeti
  8. · 18 mayıs 2004 unifest
  9. · jotunlar

heisenberg belirsizlik ilkesi  

1. ünlü fizikçi heisenberg tarafından ortaya konulan, bir atomik parçacığın aynı anda hem konumunu hemde momentumunu ayrıca hem enerjisini hemde zaman koordinatını tam doğrulukta ölçemeyeceğimizi iddia eden ilke...
    (metuss, 15.04.2004 00:13 ~ 08.09.2007 02:09)
  2. heisenberg belirsizliği
    kısaca: otomobil kullanırken kadrana bakarken etrafınızı göremezsiniz, nerede olduğunuzu bilmezsiniz; etrafa bakarken kadrana bakamazsınız, tam hızınızı bilmezsiniz. *
    (hayyam, 15.04.2004 00:17 ~ 00:17)
  3. herhangi bir taneciğin yerini belirlediğimizde hızını, hızını belirlediğimizde konumunu aynı anda belirleyemeyiz. birini ne kadar kesin bilirsek digeri o kadar belirsiz olur...
    (lithium, 02.11.2005 10:42)
  4. bir parçacığın konumu hakkındaki bilgimiz ile momentumu hakkındaki bilgimizin ters orantılı olması gerektiğini söyleyen ilke. yani ben ali'nin nerede olduğunu ne kadar iyi bilirsem, nereye gideceğini bilmem o kadar zorlaşır. aksine, nereye gideceğini çok iyi biliyorsam, nerede olduğunu kestiremiyorum demektir. bu gözlem kusurlarından değil, doğrudan evrenin kanunlarından ileri gelen bir kısıtlamadır.

kuantum mekaniğinin kopenhag yorumunun bu duruma getirdiği açıklama ise daha çarpıcıdır: ali'nin nerede olduğunu tam olarak biliyorsak, ali her yere gidecektir. ali'nin nereye gideceğini tam olarak biliyorsak, ali her yerdedir.
    (ali kamber, 24.04.2006 23:02 ~ 14.12.2008 01:10)
  5. (ali kamber, 24.04.2006 23:05 ~ 23:05)
  6. nobel ödüllu fizikçi gerard hooft çürüttüğünü iddia ettiği ilke. geliştirdiği modelle bir atomun aynı anda hem konumunu hem de hareketi 43 saniye önceden öngörülebiliyormuş. belirsizlik ilkesi ateist kesimler tarafından kaderi reddetmek için dayanak olarak kullanılırken, hooft'un modeli de kimileri tarafından kaderin bilimsel ispatı olarak kabul ediliyor.
    (easy company, 14.07.2006 10:43 ~ 10:44)
  7. bu belirsizlik, direk maddenin dalga özelliğinden ileri gelir. her bir dalga, başka dalgaların toplamı olarak ifade edilebilir. bu ise fourier dönüşümüdür. dx dp > h/4pi formülü(x konum,p momentum), bu dalgaları seriye açma işlemi sonucu çıkar. dalgaya ne kadar yaklaşmaya çalışırsanız, o kadar dalgayı toplamak zorundasınız. bu ise hangi dalgaları alacağınız bilgisini karmaşıklaştırır. tersini yapmaya çalışırsanız, daha az dalga alırsınız, bu da çok kaba bir dalga şekli demektir. temel bir formüldür. bu formül biraz değişimle enerji - zaman belirsizliğini de gösterir. günlük gözlemlerimizde önemsizdir. fakat maddenin boyutu küçüldükçe formülün önemi artar. bu formül, bohr'un atom formülünü çürütmüştür. çünkü bohr, elektronları belirli yörüngelere koymuştur. ancak elektronlar dalga özelliği gösterdiği için bir olasılıktan ibarettir. daha sonra pauli orbital kavramını bulacaktır. bana göre feynman'ın ünlü "dünyada kimsenin kuantum fiziğini anlayamadığını güvenle söyleyebilirim" sözünün sebeplerinden biridir.
    (transistör kazancı, 06.02.2007 13:48)
  8. alman matematikçi ve fizikçi werner karl heisenberg tarafından ortaya atılan ilke. temel olarak, atomik fiziksel varlıkların belirli bir andaki hızlarının ve konumlarının tam olarak belirlenemeyeceğini ifade eder. çünkü bir şeyi ölçmek, ölçülen şey ile bir etkileşimdir. ölçülen şey küçüldükçe ölçme sürecinin etkisi de artar. sonuçta bu etki, ölçme öncesindeki durumun yerini alacaktır. bu da ilk baştaki bilgiyi kaybettiğimiz anlamına gelir. sonuç ise, bizi yalnızca belirli bir konum ve hız için tahmin yürütmeye itebilir ancak. kesin olarak bilmemiz olanaklı görünmemektedir.
    (asosyal demokrat, 20.05.2007 00:00 ~ 04:52)
  9. bir şeyin bulunduğu mekanı tespit etmek için onun sabit olması gerektiği, hızını tespit etmek içinse hareket halinde olması gerektiğine dayanan teori. mantıklıdır.
    (kolektivist kedi koleksiyoncusu, 20.05.2007 04:56)
  10. (bkz: ha)
    (hilmi, 20.05.2007 13:28)
  11. bu ilke ile werner heisenberg, 1932 yılında nobel fizik ödülüne layık görülmüştür.
    (thor, 20.05.2007 13:48 ~ 13:51)
  12. - chuck norris is the only human being to display the heisenberg uncertainty principle -- you can never know both exactly where and how quickly he will roundhouse-kick you in the face.

yani diyor ki: chuck norris, heisenberg'in belirsizlik ilkesini gösteren tek insandır. onun nerede olduğunu ve suratına ne hızda döner tekme atacağını asla aynı anda bilemezsin.
    (azureel, 30.10.2008 22:55 ~ 31.10.2008 19:09)
  13. newton tarafından ortaya konulan yasalarla kesinlik üzerine kurulu bir evren öngörüsü varken heisenbergin belirsizlik ilkesi bu öngörüyü sarsmıştır, bilimde kullanılan tüm sabitlerin, tüm formüllerin kesinliğini şüphe altında bırakmıştır, çok büyük ibnelik etmiştir çok.
    (dbk21, 30.10.2008 23:42)
  14. nobel ödüllü fizikçi heisenbergin ortaya attığı bu teoriye göre bir parçacığın etmeni ve konumu aynı anda tam doğrulukla ölçülemez. bunu sosyal hayata yoracak olursak bu ilke sunu soylemektedir:
    ölçüm süreci ölçülen nesneyi değiştirir. yani bir olayı bir nesneyi bir olguyu ölçerken ölçüm esnasında koşullar değişir ve hiç bir zaman doğruyu bulamazsınız.
    (asayisberkendal, 11.01.2009 09:42)
  15. bergson ve heisenberg birlikte saunaya gitmişler. bergson ona demiş ki; unutma heisenbergciğim dahi anlamına gelen de ayrı yazılır. o halde bizim de de'lerimizi ayrı yazmalılar. bunun üzerine heisenberg uzun bir süre sessiz kalmış ve düşünmüştür. sauna keyfini piç etmiştir afedersin bu durgunluk. cıbıldak masaja geçtiklerinde heisenberg birden bergsona bakıp-artık hatun kişinin narin mi narin ellerinden mi tayf oldu bilinmez- ula bergson ula bergson, senin değirmende un öğütüyorlar mı demiştir, şaşıran bergson ne olduğuna anlam veremeden heisenberg şaka lan şaka bir karadeniz şivesi yapayımda ortama renk katayım istedim demiştir. bergson hassiktir ordan pezevenk osman repliğini ağzından düşürüverince sinirlenen heisenberg; ne küfrediyon ulan küffar demiştir, gelgelelim bergson buna bir cevap vermemiş, o an dalmış gitmiş beyazın öte dağlarına, orada birazdan düdükleyeceği masajcı kızla birlikte oldukları her bir anın hiç kimseye dair olmamasının mümkünlüğüne savrulmuştur. bir iki tık tıklasa da heisenberg cevap alamayınca bayık bayık uzanmıştır.
    işte tam da o anda olmuştur ne olmuşsa; demiştir ki bergson, "kızım sen biraz anlayışlı oluver ben bu dallamaya bir şey diyeceğim ; ulan heisenberger, ulan bayburt talimgahından kankam dinle beni şimdi, ben ki bu karıyı alıp odaya çıkacağım ve sen bizim o odada olduğumuzu bileceksin ama o odada neyi hangi anda ne yaptığımızı bilemeyeceksin eğer ki röntlemeyeceksen, gerçi röntlesende bir şey farketmez, sen benim şu atomaltı zerreciği büyüklüğündeki barbunyamı asla göremezsin, eh o halde şu kızcağızın hangar genişliğindeki bızırının içinde tam olarak nerde olduğunu da göremezsin, gerçi görsen ne ara girip çıkıyor onu hiç bilemezsin...ne kadar ilginç değil mi"
    heisenberg bu duruma işkillenmiş, o halde attırık hızını da ölçemeyiz demiştir...ama biz onu ölçelim diye beklerken sen kaburgalarını eritene kadar attırmak zorunda kalacaksın haliyle de benim ölçüm sürem senin delikanlılığının ölçülebilirliğini belirleyecek hatta değiştirecek diye eklemiştir.
    gülüşmüşler ve bergson; aman kurutma kemiklerimi demiş ve kıza dönmüş, yanağından bir makas alıp o halde sen nasıl duree ulan bergson dayı dureee diyeceksin diye sormuştur, bunun üzerine mesajcı kız kirkirdeyivermiş ve üzerindeki havluyu çekip alıp pıttırı pıttırı odaya yollanmıştır.

işte böyle böyle doğabilmiştir newtoncu fiziği yerle bir eden belirsizlik kuramı ile kantist zamansallığı yerle bir eden süre felsefesi

kim inanır değil mi?
    (girişyıkımtelaş, 15.01.2009 18:35 ~ 17.01.2009 12:55)
  16. sızıntı türevi medyada arada bir sıkıldıkça çürütülen ilke. avrupa'nın muhtelif yerlerinde yapılan deneylere göre elektronların momentumunu ve konumunu 40 saniye kadar önceden bilebileceğimizden tanrı'nın her şeyi bilip görmesi ve kaderimizi kayıt altında tutması bilimsel yolla gerçekleniyormuş bu haberlerde.
    (herzevekil, 15.01.2009 18:44)
  17. alm. heisenbergsche unschaereferelation

heisenberg'in fiziksel dünyaya dair bilgi edinme çabamıza çizdiği bu sınır, immanuel kant'ın felsefesinin bilim dünyasındaki uzantısıdır.

zihnimizi maddenin dalga ve tanecik hareketini aynı anda algılayacak hale getirdiğimizde aşabileceğimiz bir sınır olabilir bu belki.
    (major tom, 14.11.2009 14:12)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil