belki ilginizi çeker
  1. · europa universalis 2
  2. · mod 34
  3. · blueprint
  4. · armadeggon
  5. · operation barbarossa
  6. · hearts of iron 2 doomsday
  7. · hugo sperrle
  8. · 24 saatte bayrağımızı atina ya dikeriz
  9. · bıkmadan usanmadan oynanabilecek oyunlar
  10. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının hayalleri
  2. · erkekte ses tonu
  3. · ugg düşmanı ezik kızlar
  4. · bir kadının bilmesi gerekenler
  5. · okan bayülgen
  6. · domuz gribi
  7. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  8. · siyah saç çekik yeşil göz buğday ten
  9. · yeni başlayanlar için yemek yapmak

hearts of iron 2  

1. harita üzerinden oynanan, ayrıntı konusunda baya baya daşşaklı olan oyun. ikinci dünya savaşı öncesi(1936) ve sonrası (1947) yılları arası tüm dünya ülkelerinin bulunduğu ve kontrol edilebildiği senaryolar mevcut.

tespitlere gelinirse, oyunda inşaa edilen gemilerin isimleri çok süfer. mesela, sovyetlerde arka arkaya inşaa edilen gemilerin adı; marx engels lenin stalin. bu gemiler batarsa yazık olur diyor, bilgisayarında hearts of iron 2 yüklü arkadaşımızla bağlantıya geri dönüyoruz, evet necati..
    (my dying bride, 14.03.2005 11:30)
  2. almanya'yı aldığınızda yaptığınız gemilerin isimleri goben filan çıkan oyun.
    (eden, 15.03.2005 12:05)
  3. çocukken oynadığımız risk adlı masaüstü oyununun gelişmiş ve ayrıntılandırılmış versiyonu. çok yönlü bir strateji bilgisi gerektiriyor. güzel. cdsini bulabilirsem ben de oynayacağım
    (mavio, 15.03.2005 12:11)
  4. ilk versiyonuna * göre şu sabitlenebilen kaynak dağıtma tablosu, beni bu sürümde en mutlu eden tek ayrıntı olmuştur. onun dışında teknoloji ağacının karmaşası, gerçek komutan ve savaş gemisi isimleri gibi ayrıntılar, oyuna gerçekçilik katıyor. ilki gibi çoooooooook uzun sürmesi ise kötü bir özellik, derslere pek vakit kalmıyor.
    (azureel, 15.03.2005 12:18)
  5. sırf bismarck sınıfı gemileri denize indirebilmek için oynayacağım oyun.
    (ufkabakan81, 13.07.2005 14:35)
  6. böyle kastırıcı strateji oyunlarını seven, fantazilerinde kendilerini sezar, iskender hatta hitler olarak canlandıran kişilerin mutlaka denemesi gereken ikinci dünya savaşı konulu bir oyun.
    1936-1947 yılları arasında geçen oyunda burma'dan tutun da venezuela'ya kadar herhangi bir ülkeyi seçebiliyoruz. tabii ki esas olay büyük devletlerden birini alıp **** büyük savaşı kazanmak. isterseniz ingiltere'yi alın ve denizlerdeki üstünlüğünüzü kullanıp nazileri karaya hapsedin, isterseniz almanya'yı alın ve panzerler ile tarihi yeniden yazın. oyun zor ama oyuncu kendini kaptırırsa uyumaya pek vakit bulamıyor.
    (favorius, 30.09.2005 15:15)
  7. efendim, bir dosyanın editlenmesi ile (bu kesinlikle hile sayılmaz!) türkiye'yi demokrasiden faşizme çektikten sonra yaptıklarımın özeti;

oyuna 1936 ocağında başlanılır ve hemen almanya ile müttefik olunur. bu sayede almanya otomatik olarak türkiye'nin üretimde açığı olan maddelerin (enerji, metal, nadir bulunan metaller) bir miktarını karşılıksız verir ve işin en önemli kısmı, çoook lazım olacak blueprintleri gönderir. türkiye böylelikle yedi sekiz ay gibi kısa sürede komşularından çok daha üstün bir duruma geçer. sırada ortamlara akmak sağa sola sarkmak vardır.

ben bu durumda ilk önce bulgaristan'ı seçtim. bu ülke ile olan saldırmazlık anlaşmasının iptalinden sonra ismet inönü komutasındaki on tümen asker on gün içinde varnaya ulaştı. aradan geçen bir kaç aylık toparlanma süreci ve almanyadan aldığım bir kaç tümenlik asker yardımından sonra akşam yemeğini atina'da yemeğe karar verdim. böylece türk askerleri çıtır, beyaz tenli, kemer burunlu yunan kızlarıyla birlikte takılabilecek, iron maiden, iced earth konserlerine gidebileceklerdi. bu iki işgalin ardından sovyetler ve ingilizlerle aram bozulsa ve onlara casus belli imkanı tanısam da arkamda kapı gibi almanya vardı. asıl savaşın başlamasına daha vardı yani. hehe.

yeni gelen industrial capacity* imkanları ile türkiye'de orduların sevkiyatını kolaylaştıracak ve üretimi artıracak büyük bir alt yapı çalışmasına giriştim. almanya'nın desteği ile teknolojim çılgınca gelişiyordu. ayrıca ileride müttefik olacağımız macaristan ve romanya ile dostane ilişkilerimiz gelişiyor, ordu futbol milli maçlarımız da hep berabere bitiyordu. zaman ilerledi ve ben ilerisi için arap yarım adasında ingilizlere karşı, kafkaslarda sovyetlere karşı savaşırken aynı zamanda anadolu'yu bir çıkartmaya karşı koruyacak bir tsk yaratmak derdindeydim. bunun tek bir çözümü vardı. profesyonel ve gelişmiş teknoloji kullanan bir ordu.. çöl için modernize birlikler ve kafkaslar için dağ komandoları yetiştirmeye başladım..

almanya ve avusturya birleşti. almanya ile bir kara bağlantısı oluşturmak için tek engel, aramızda sıkışmış yugoslavya'ydı. italya'nın gönlünü alıp yugoslavya'yı almanlarla kardeş payı yapılmış şekilde bölüştük. batıda sınır oluşmuştu. italyanlar biraz kızgındı ama almanya yine benim yanındaydı. savaş günü* yaklaşıyordu ve ben ordularımın büyük çoğunluğunu güneydoğuya göndermiştim. savaş ilk başladığı saniye musul ve kerkük'ü ele geçirip, mısır tarafından gelecek ingiliz ordularını engellemek için büyük bir orduyla süveyş'e yardıracaktım. bağdat bir süre arkamda kalacaktı ama bu alınması gereken bir riskti. almanların polonya'ya süpriz saldırısı gerçekleşti. bende planıma sabit ilerlemeye başladım. 1939 aralık ayında yaklaşık ellibin şehit vermeme rağmen süveyş kanalının ucunda bir köprü başı tutabilmiştim. ayrıca artık akdenizin bu tarafından geçişi benim kontrol altındaydı. kars'tan üç tümen çekerek ve süveyşten dört tümen çekerek ingilizleri basradan denize döktüm. artık çok büyük bir petrol kaynağım vardı.

fransa'nın işgalinin tamamlanmasından sonra italya yanımızda savaşa katılmak istediğini söyledi. italyanları kırmadık. süveyş kanalındaki baskı ve hindistan'dan basra'ya gelebilecek bir çıkartma olasığı azalmıştı böylece. almanlardan planlarını aldığım bismarck sınıfı gemiden iki tane yapmaya karar verdim. isimleri ise yavuz sultan selim ve kanuni sultan süleyman konulan bu iki gemi akdenizin kanun koyucuları olacaktı..

1940 sonlarına doğru ingilizler iyice pısmıştı. kuzey afrikada italyanlar ilerliyordu ve ben de bu vesileyle süveyşin öte yanında piramitleri ziyarete karar verdim yaklaşık altmışbin kişiyle birlikte, kalabalıktık ama mısır halkı da çok misafir perverdi sağolsunlar. afrika'nın kuzeyindeki ingiliz varlığı sildikten sonra oralarda sembolik güçler bırakarak tüm ordularımı trabzon kars ve van'a yığdım. alman, macar ve rumen'lerde tüm ordularını rus cephesine yığıyorlardı. operation barbarossa'nın başlangıcı yakındı.

yaklaşık kırkbeş tümen askerim ile üçyüz tümenlik sovyet ordusu karşısında nasıl bir varlık göstereceğimi merak ediyordum ve beklenen gün geldi. almanlar inanılmaz seri davranıp bir hafta içinde minsk'e kadar ulaşmayı başardılar bense gücümü tek bir yere odaklamış tiflise gidiyordum. amacım baküyü üstten kuşatmaktı. şans eseri ve yaklaşık yetmiş bin asker kayıp vererek sekizyüzbin(rakamla 800.000) sovyet askerini bakünün doğusunda poşete almayı başardım. bu neredeyse ordumun toplamının iki katı bir sayıya denkti. dağ komandolarım çok iyi iş yapmıştı. almanlarda başarılı çevirme harekatlarıyla rusları zora sokmuş. savaşın ilk ayı içinde yüzyirmi civarı rus tümeni yok edilmişti.

zaman, bu şekilde öksüz kalan sovyet topraklarında terör estirme zamanıydı. hazar denizinin kuzeyinden kazakistan ve türkmenistan'a ulaştım. ruslar üç ay içinde tamamen çözülmüştü. geri kalan sovyet toprakları 1943 yılının başına gelinceye kadar mihverlerin eline düşecekti.

yine 1943'ün şubat ayında türk birliklerinin başını çektiği bir operasyonla ingiltere'ye bir çıkartma yapıldı ve bir ay içinde ingiltere düştü. churchill savaşı sömürgelerinden devam ettirmeye karar verse de artık bir varlık gösterme imkanı yoktu. savaş kazanılmıştı..

1948 yılına kadarsa türkiye görülmemiş bir gelişme sürecinde bulundu.
    (my dying bride, 08.10.2005 07:00)
  8. oyuna 1944'ten başladığınızda türk deniz kuvvetlerinin başında (chief of the navy) vehbi koç'u görürsünüz. (bkz: hayırdır inşallah)
    (analist tilki, 02.02.2006 02:19)
  9. beni sinirlendiren oyun. hitler sovyetlerle al gülüm ver gülüm takılırken birden adamlara savaş açıyor ama ben türkiye olarak iranla ticari ilişkiler içindeyken doğru zamanı bekleyip adamlara saldırmayı istediğimde önceki iyi ilişkilere binaen bunu başaramıyorum. eee ne anladık bu işten.
    (analist tilki, 04.02.2006 23:09)
  10. türkiyeyle oynarken sola kayarsanız nazım hikmet'in,sağa kayarsanız nihal atsız ın bakan olduğu güzide oyun.başında saatler harcamak mümkün.bu oyunu oynayıpda europa universalis 2 oynamamak olmaz.
    (anarion, 05.02.2007 01:28)
  11. doomsday ve armadeggon expansion packleri ile hataları düzeltilmiş, yeni özellikler eklenmiş ve cilalanmış oyun.
    (favorius, 03.04.2008 04:33)
  12. text tabanlı olduğunu oyuna başlayıp farkettiğim, türkiye' nin industrial capacitysini çok düşük bulduğum ve müdehale ederek ( amerika 500 civarı falan düşünün artık) 20 den 8000 lere çıkardığım oyundur. bu hamle yapıldıktan sonra tabi oyunun boku çıkmıştır allah belamı versin de oyun severler benden kurtulsundur.
    (calligrapher, 09.04.2008 08:13)
  13. oyun fanlarının geliştirdiği modifikasyonlar ve senaryolar sayesinde oynanabilirliği güncellenen oyun. en popüler modlar mustafa kemal'in skill 4 korgeneral olduğu birinci dünya savaşı modu 1914 ile oyuna bambaşka bir derinlik kazandıran mod 34'tür. sevenlerine şiddetle tavsiye edilir.
    (favorius, 19.09.2008 14:39)
  14. inanılmaz ayrıntılara sahip mükemmel oyun.

her ne kadar bazı modlar ile yapay zekası geliştirilmeye çalışılsada, mükemmelliğine gölge düşürecek bir yapay zekaya sahip olduğuda bir gerçektir. gene de sevilesi oynanılası bir nimettir. bir diğeri için (bkz: europa universalis 2)
    (umbro, 23.12.2008 00:17)
  15. bu oyunda türkiye ile oynarken 1940'lardan sonra alparslan türkeş'i genelkurmay başkanı yapabilirsiniz.
    (bor madenleri, 11.02.2009 13:48)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil