|
|
- olsa olsa ancak böyle bir sebepten dolayı haber olurdu dedirten.....
(bkz: http://www.turizmdebusabah.com/...)
- görgü nedir, anlam ve önemi nedir diye düşündürtmesi gereken haberdir.
- üşenmedim washington post'a üye olup haberin orjinalini okudum.
bir kere yerli kaynaklarda belirtildiği gibi mekan jet sosyetenin boy gösterdiği bir yer değil. aksine, kralların, yabancı politik ziyaretçilerin, senatörlerin ve iş adamlarının tercih ettiği bir yer. burada bir çeviri gerzekliği var. yerli kaynakların hepsinde "cafe milano' yu, "washington'da ünlülerin kırmızı halı üzerinde geçit yaptığı restoran' olarak tanımlayan washington post ..." ifadesi var. oysaki haberin aslındaki ifade "kırmızı halının restoran hali" yani "ha kırmızı halı üzerinde yürümüşsün ha o restorana gitmişsin". çeviriyi yapan sivri zekalı arkadaşa selam ediyorum buradan.
mekanın böyle bir yer olması da garsonlara müşterilerin ne yediklerinden tutun kaç para bahşis bıraktıklarını basına bildirme hakkı verir mi? bence vermez. kaldı ki bu restoran, özellikle siyasi ünlülerin uğrak yeri olduğu için, müşterilerin ne yediklerini, ne kadar bahşiş verdiklerini, vs. gizli tutması ile bilinen bir yermiş. zaten haberi sızdıran türk garsonun kovulma sebebi de bu. ayrıca mekan sahipleri de hayrünnisa gül'ün toplantının özel olduğunu ve mahremiyet istediklerini bildirdiklerini söylüyor.
garsonun nasıl kovulduğu ise pek açık değil. washinton post'da buna dair bir açıklama yokken yerli kaynaklarda konsolosluktan gelen bir telefon üzerine olduğu söyleniyor. eğer öyle ise bir ülkenin konsolosluğunun "siz müsterilerinizin sipariş bilgilerini gizli tuttuğunuzu söylüyorsunuz ama bakanlarımızın eşlerinin restoranınızda yedikleri içtikleri gazetelerde haber oluyor, ne iş?" şikayetinde bulunması da çok garip değil. garson da bu konuda washington post'a konuşmayı reddedip kovulmaktan şikayetçi olmadığını, restoranın kararının haklı olduğunu söylüyor.
ayrıca cumhurbaşkanının eşinin ki yanında çoğu bakan eşleri de mevcut washington d.c.' de yediği bir yemek türk basınında nasıl ve neden sansasyona neden oluyor onu daha çözemedim.
|