belki ilginizi çeker
  1. · haymatloz
  2. · haymatlos79
  3. · ünlü vatansızlar
  4. · ne mutlu türküm diyene söylemini faşizm sanan mal
  5. · bimekan
  6. · heimatlos
  7. · internet üzerinden yırtmanın on kolay yolu
  8. · ait olamama
  9. · direnistanbul
  10. · vatandaşlıktan atılmak
gündem
  1. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  2. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  3. · darwin i bitiren balık
  4. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  5. · günün tek şarkılık özeti
  6. · annenin gençlik fotoğrafları
  7. · the twilight saga new moon
  8. · ahmet sezerel
  9. · 89 göçü

haymatlos  

1. almanca aslı heimatlos olup kelime karşılığı vatansız olan kelimedir. türkçede haymatloz olarak da yazıldığı çoktur ki doğru okunuşu da budur.
    (zamanımızın bir kahramanı, 06.07.2006 20:54 ~ 20:56)
  2. toplumsal değil ("ülkeleri olmayan ırklar ya da topluluklar değil" manasında) kişisel tanımlama yapan bir sözcüktür. yani uyruğu olmayan kalabalık bir gruptan haymatlos olarak söz edilemez, fakat bir şekilde kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkarılmış ama başka ülkelerin vatandaşlığını da kabul etmemiş bireyler bu şekilde anılabilir.

fakat daha çok dünyayı dolaşıp birçok kültürü tanımış, en kalabalık metropollerden en tenha mezralara dek çeşitli sosyal yapıları görmüş gezginlerin çokça tercih ettikleri bir yaşam biçimidir. birçoğunun kimliklerinde bir ülkenin uyruğu olarak görünüyor da olabilirler ama bir daha bu ülkeye ne zaman uğrayacaklarını ve ne kadar yaşayacaklarını bilmediklerinden kendilerini haymatlos olarak görürler.

çoğunlukla güney amerika'da, orta afrika'da, avustralya'nın kuzeyinde ve güney asya'da rastlanır onlara. insansız yerleri tercih ederler yaşamak için, şehirlerden, kalabalıklardan olabildiğince uzak dururlar.

ve yaşamlarının bir yerinde evlerine dönerler, kaçtıkları her neyse onunla tekrar hesaplaşmak için.
    (muzevir, 30.08.2006 16:12)
  3. ülkesinde vatandaşlığını kaybetmiş başka bir ülkede vatandaşlık için başvuran kişilere verilen evraktır.

- ülkesinde vatandaşlığını kaybetmiş olanların evrağı gri renkli ve sol üst köşede iki kalın siyah çizgi ile belirtilmiştir.
    - ülkesinin diğer bir ülkeden vatandaşlık beklendiğinden haberi olmayanların (iltica istemiş olanların) ise düz gri renktedir.
    (guenhwyvar, 22.04.2007 11:45)
  4. arafta kalan adam manasına mecaz kullanımı da vardır bu kelimenin..
    (gölgeningücü, 22.04.2007 12:42)
  5. (bkz: haymatloz)
    (üç kilo reçellik vişne, 30.01.2009 02:39)
  6. (bkz: vatansız) bu kişiler herhangi bir devletin vatandaşlığını taşımayan kişilerdir. bu durum uluslararası hukukta istenemyen bir durum teşkil etmekte ve günümüzde devletler bunun önüne geçmek için çalışmalar yapmaktadırlar. örneğin bizim kanunumuzda da (tvk'da) doğum yoluyla anasından veya babasından vatandaşlık kazanamayanın türk vatandaşlığını kazanacağı düzenlenmiştir.
    (harun r, 23.10.2009 11:34)
  7. istiklaldeki caminin yanıbaşındaki hanın arka girişindeki merdivenlerden yukarı iki kat çıkınca ulaşılabilen underground bar. aslında underground denir mi bilemem. pek bilinmedik diyim. bi efsane gibi kulaktan kulağa yayılıyor daha çok. benim kulağıma bu şekilde geldi. sonra bir tesadüf oldu ki kendimizi buracıkta buluverdik. göçmen şarkılar dinledik çok çok. ucuz alkoller tükettik. ucuz değince etil değil metil alkol geliyor insanın aklına. hesaplı işte. etnik müziklere bayılır olsaydım içinden çıkmazdım buranın. işletmeyle kankalık kurardım. bu güzel olayda çorbada tuzum olsun isterdim. öyle güzel bir yer işte. fakat demedn geçemeyeceğim; bi uyarı var, ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı olmayın felan diye... beni tahirk ediyor bu sözler. yahu, neden söveyim ki farklı olanlara. hiç huyum değil. ama öle azarlar gibi yazınca provoke oldum. lezbiyenlere, geylere pis pis baktım. iki üç zenci girse kavga çıkaracaktım!
    (zülkarneyn, 30.10.2009 12:02)
  8. takip edilesice bir mekan...
    (cliche, 08.11.2009 19:56)
  9. dün itibariyle kafe haymatlosda açılmış bulunmaktadır.her gun saat 12:00 - 20:00 arasi acik olmak üzere alternatif bir sosyal merkez olmak umuduyla yola koyulduklarını söylemektedirler.

bu yüzden de herkese yaptıkları çağrı şudur ki; bizler nasil bir yer olmasina dair bazi fikirlere sahip olmakla beraber neticesinde burada olacak olan ya da olmasi gerekenlere birlikte karar vermek,üzerinde birlikte düşünmek istiyoruz. yeni koyulmuşken yola bu aksam saat 19:00'da nasil'lar üzerine konuşmaya, geliştirmeye ve inşa etmeye davet ediyoruz sizleri.
    (cliche, 09.11.2009 16:09)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil