hayata fransız kalmak   

adana çık aradan

1. hayatı anlamakta zorlanan ya da hayatın getirdiklerine yanıt verebilecek onunla baş edebilecek gücü artık bünyesinde kalmamış kişinin bulunduğu durumu ifade etmekte kullanabileceği söz öbeği. insan hayatı ne kadar anlamlandırmaya çabalarsa o kadar anlamsızlaşmaya başlıyor sanki ve insan büyüdükçe ne kadar güçsüz olduğunu anlıyor belki de. insan isteyerek de fransız kalabilir, artık uğraşmak istememek, bezmek bunda büyük rol oynayacaktır ya da gerçekten anlayamayacaktır ya da anlamlandıramayacaktır olan bitenleri kafasında.

bir de insanın hayatı kafasında yaşaması vardır, kurgularsın herşeyi ayrıntısına kadar düşünürsün ve öyle bir şey olur ki tüm senaryo elinde patlar, hayatının oscar heykelciğine uzanmayı beklerken kıyıda köşede kalmış abuk bir kara film olursun. ya fransız kalacaksın ya da hayatı anladığını zannedeceksin, ortası yok bu dünyada.

(bkz: ukteydim doldum)
    (uykulu, 06.06.2007 09:43)
  2. genelde derslerle haşır neşir olan,tvden,bilgisayardan,arkadaşlarından,doğadan uzak olan insanlar bir süre sonra hayata fransız kaldıklarını çakarlar.
    hatta kendi dünyalarında öylesine kaybolmuşlardır ki,akıllarına gelen bir olayın rüyada mı gördüklerini yoksa gerçekten yaşadıklarını ayırt edemezler.
    (şimdi ben ne desem, 06.06.2007 10:15)
  3. çevrende olup bitenden, nelerin başlayıp nelerin çoktaan son bulduğundan habersiz olma durumu. hayatı zoraki yaşamak hatta yaşamamak sadece hayatın içinde bulunmak.
    (make a difference, 06.06.2007 11:58)
  4. (bkz: anomi)
    (open your heart i am coming home, 06.06.2007 12:33)
  5. nereye gittiğini, gideceğini, gitmesi gerektiğini bilmeyen insandır..yaşam haritasını doğru çizememiştir..gücü ile hedefi arsındaki mesafeyi doğru değerlendiremeyendir..kendi değerinin farkına varamayandır bu nedenle başarının ve mutluluğun hazzından mahrum kalandır..dünyanın kenara çekilip yol vermesini bekleyendir ama dünya nereye gittiğini bilene yol vermektedir...
    (ornitorenk, 06.06.2007 12:42 ~ 12:44)
  6. gazete okumayan, kitap okumayan sanatı, bilimi takip etmeyen işten ya da okuldan kendini eve atar atmaz msn i açıp sırf geyik yapan insanın düşeceği durum.
    toplumların ilerlemesinin, kapalı kalmamasının tek ölçütü bilimde ve sanatta ne kadar ilerlediği, buna ne kadar önem verdiği ile doğru orantılıdır.
    en son gittiği filmi bile hatırlamayan, günün olaylarından bihaber, kendi tarihini bilmeyen, ama msn listesindeki kankalarının iletilerini okumakla yetinen bir insan bir süre sonra büyük bir yabancılaşma yaşar. bu yabancılaşmanın adı "fransız kalmak" sa çok daha hafif bir durum. çünkü fransızlar bilmediğinden değil kendi kültürlerini korumak duyarlığıyla kendi dilinden başka bir dil konuşmak istemezler, kendi kültürlerine daha hassastırlar. bu durum olsa olsa olaylara fred çakmaktaş kalmaktır.
    (so so, 06.06.2007 12:50)
  7. diğer insanların beğendikleri, takıldıkları, nefret ettikleri, kovaladıkları kaçtıkları vb görünce kendi eylemlerini sorgulayan bazı bireylerin kendilerini içinde buldukları eylem. bana oluyor sık sık.
    (deliteneke, 06.06.2007 12:52)