belki ilginizi çeker
  1. · 19 yaşında hayatı anladığını sanan geri zekalılar
gündem
  1. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  2. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  3. · öğretmenler günü
  4. · disko kralı
  5. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  6. · günün tek cümlelik özeti
  7. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  8. · yanlış numara diyalogları
  9. · pınar beyaz

hayat ne değildir  

1. hayat'ın ne olduğundan çok ne olmadığını kavrama yolculuğuna çıkmış bir arayışçının ilk sorduğu sorudur.

bu tür; hayat gibi, kavramların felsefe'de genelde ne olduğu değil de ne olmadığı üzerine kafa yorulur, çünkü ne olduğunu kimse açıklayamaz. yalnızca ne olmadığından yola çıkarak ne olduğu anlamaya çalışılabilir, ancak anlamak imkansızdır.
    (mrfood, 21.03.2009 22:42 ~ 22:43)
  2. ne olduğunun cevabını bulamamış kimsenin sorusudur.

hayat sanıldığı kadar uzun değildir. sürekli sorgulamaktansa yaşamak daha yerindedir.
    (arachnid, 21.03.2009 22:46 ~ 22.03.2009 13:46)
  3. hayatın ne olduğunu daha çözememiş insanın sorduğu sorudur. hayatı bir şeylere benzetmeye çalışma kisvesi altında çok uğraş vermiştir ve sonuca ulaşamamıştır. madem öyle ben de neye benzemediğini bulursam o zaman neye benzediğini de bulurum mantığı gütmüş ve bu soruyu sormuştur. tez zamanda bu sorulara bir son vermesini, hayatı yaşamasını tavsiye ediyor norveçli balıkçılar ve isveçli bilimadamları.
    (calm of desolation, 21.03.2009 22:47)
  4. hayat nedir sorusu ne kadar havada ise işte bu soru da öyle havadadır.

bunu bir regresyon analizi olarak değerlendirecek olursak eğer, hayatı etkileyen bütün kavramlar regresyon analizinin bağımsız değişkenlerini oluşturucaktır, diğer bir değişle bu bağımsız değişkenler birleşerek hayat'ın ne olduğu sonucunu vericektir bize, burda hayat bizim bağımlı değişkenimizdir. regresyon analizinde bir de hata terimi vardır, hata terimi analizde bize hayat'ın ne olduğunu değerlendirirken neleri gözden kaçırdığımızı göstericektir, yani hata terimimiz ne kadar büyükse hayat'ın ne olduğunun analizini yaparken o kadar "etkileyici faktör"ü gözden kaçırıyoruz demektir.

aynı şekilde bu analiz'i hayatın ne olmadığı deney'i üzerine de kurabiliriz, bir çok etken sayabiliriz, hatta eğer hayat'ın ne olduğunu hesaplarken bunu bir yüzdeye, olasılağa dökebiliryorsak eğer hayatın ne olmadığı bunun bir tamamlayısı olucağından dolayı ikinci bir analize gerek duymadan hayat'ın ne olduğunu bildikten sonra ne olmadığını da biliriz.

fakat insanız, hata payımız çok yüksek ve istatistik "hata terimi" yüksek olan analizleri genel olarak reddeder, bu nedenle analiz geçersizdir, uğraşmayalım.

edit: yani tebrik ediyorum, şurda ben mükemmel bir analiz yapana kadar 7 ileti olmuş, boşuna arı denmiyor size, öpüyorum sizleri ben.
    (herkese 10 bana 0, 21.03.2009 22:49 ~ 22:52)
  5. "adam değildir.delikanlı olsun iki dakka."
    (örümböcük, 21.03.2009 23:59 ~ 22.03.2009 00:11)
  6. "her ne sanıyorsan o değildir."
    (cyranodebergerac, 22.03.2009 19:12)
  7. "hayat nasıl geçerse geçsin son perde daima dramdır."
    (neva, 22.03.2009 19:25)
  8. hayat nedir ne değildir? çözen varsa muhtemelen büyük sırra vakıf olmuştur. artık da vinci şifresi midir yoksa başka bir şey midir orasını bu kaldırım üstadı bilmez. zaten bilecek olsa kaldırım mühendisliğinden* fortune 500 listesi mühendisliğine terfi ederdim.

ama insan-kanımca paragraf ama ile başlamaz ya neyse- fikir sahibi olmadan yorum sahibi olmasını becerebilen bir varlık olduğuna göre, söylecek iki üç lafım olmalı bu konu hakkında da...

hayat nedir sahi? a noktasından b noktasına gidene kadar geçen süre zarfının afili söylenişi mi? kimisini yoran* kimisine kıyak geçen başka bir ifade ile kimine kavun yediren kimine de kelek yediren bir zerzevat mıdır? herkese sadece bir tane bahşedildiği için mi kıymetlidir? ya da kıymetli midir? hayatta kaybedecek hiçbir şeyi olmayan insanın bile kaybedebileceği yegane şey midir yoksa? insan ne bekler hayattan? ya da ne beklemeli? neyi beklemesi ahmaklıktan başka bir şey olmaz? hay ben yazacağım yazının içine... lost özentisi oldu. bolca soru sıfır cevap.

hani varsa okuyan eden, beklemede kalın. fikir sahibi olmadan adam gibi yorumlarla geri geleceğim...
    (kaldırımmühendisi, 22.03.2009 22:58)
  9. (maviden siyaha, 22.03.2009 23:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil