hava olsun diye adam döven, kız pandikleyen, ,düğünde(maçta-içince-sıçınca...) havaya(yere-duvara-insana...) kurşun sıkan adamdan! daha hayırlı adamdır.
ülkedeki kitap okuma yüzdelerine, hatta okur-yazarlık yüzdelerine bakınca, okuyamayanlarca imrenilmesi gayet normal olan durum. ha, arada entel havasıyla cazibe merkezi olduklarını sanırlar. ama havayı alırlar. aldım yani ben şahsen.. kem..küm..
okumanın havası olmaz.. hava için okusa bile farkında olmadan bişeler öğrenmiştir mutlaka..
mecburi istikamet türkiye' dir bu vaziyette. nitekim zaten az okuyanın olduğu memlekette, bu tür dışlamalar hayırsız olabilir. adamın kendi hayvanlığıdır, yüzüne vurup vurup, boşalınmaması en hayırlısıdır.
bu tarz adam genelde işlek bi caddenin kaldırımında oturur ve ağzında normalde pek içmediği ama şimdi ortama uysun diye lazım olan piposu durur. bu adama arkadan sessizce allah ne verdiyse enseye tokat konseptiyle yaklaşılmalıdır. vururken acımamak lazım ki o yankılanan sesin güzelliği içinizi bi hoş etsin.. sonrasında sesli sesli gülerek '' şişşş nabaann la burda hırboo'' diye çemkirerek de havası iyice bozulur.. maksat gönüller ferah olsun..
okuduğundan doğal olarak hiç bir şey anlamayan , bir kaç ortamda kitap okuma konusunda ben şu kadar okudum diyebilien adam modelidir , bayağıdır sıkıcıdır..
eğer hakkaten okuyorsa ben o adamın elini sıkmak isterim. yani düşünsenize sırf hava olsun diye okuyor adam ya. sevmediği bir iş de olsa bunu başarabiliyor azimlidir demek ki. mesela sırf hava olsun diye ibranice öğrenmek istedim bir zamanlar. ama yemedi. yani çok zor geldi. kitap okumak da böyle birşey eğer sevmiyorsanız okumayı. hani zaten kitap okuma alışkanlığı olanlara zor gelmeyebilir ama kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda edinmemiş birisi için zordur zorla kitap okumak... ama eğer bu insan kitabı okumuyor sadece sayfalara bakıyor da okumuş gibi yapıyorsa olmaz olsun... gözümden düştü bir anda...
otobüste,minibüste,dolmuşta,vapurda,plajda kitap okuyan adamlardır.plajda karıya kıza bakmak yerine harfleri tercih eden bir adam tanımadım ben daha.
belediye otobüslerinde sayıları oldukça fazladır. otobüste yer isteyen yaşlıların, kitap okuma oranı hayli az olan ülkemiz gençlerine sağladığı tek yarar onlara istemeden kitap okutmasıdır. çünkü kitap okuyan genç hem meşgul görünür hemde yer bekleyen yaşlıyla göz göze gelme olasılığını azaltır. bu yöntem, sürekli camdan dışarı bakma yönteminin iyi bir alternatifidir.