görseller
hatshepsuthatshepsut

belki ilginizi çeker
  1. · birinci elizabeth
  2. · antik mısır
  3. · belkıs
  4. · tarihe mal olmuş ünlü kadınlar
  5. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  2. · domuz gribi
  3. · thierry henry
  4. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  5. · sözlük yazarlarının hayalleri
  6. · prison brake
  7. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  8. · sevişirken dinlenecek şarkılar
  9. · galatasaray a yardım kampanyası

hatshepsut  

1. adı düşmanları tarafından silinmeye çalışılsa da tarihteki ilk ve tek kadın firavun ünvanını bileğinin hakkıyla almıştır.

tahta geçince kral i. hathsepsu adını alır. sakallı tasvirleri vardır. firabun geleneklerine uyarak sakal takmış ve başını kazıtmıştır.

i. thothmes ve aahmose'nin çocuğudur. baştan beri babası tarafından tahta çıkarılmak istenmiş hatta kral naibi ünvanını almıştır ama thothmes'in ölümü ile amon rahipleri geleneklere aykırı olması ve iktidarın hatshepsut'un güçsüz erkek kardeşi ii. thothmes'in iktidarda olmasının çıkarlarına uygun bulunmasından tahta geçmesine izin verilmemiştir.

üvey erkek kardeşiyle evlendirilerek kraliçe olur. ama ülkenin yönetimi elindedir. savaşlara gittiğini gösteren gravürler vardır. bu açıdan keltlerin efsanevi savaşçı kraliçesi maeve ile kıyaslanmıştır.

ii. thothmes'in ölümü ile başka bir kadından olan oğlu iii. thothmes varis olur. ancak hatshepsut mısır tahtına bir erkek veliaht veremez. bir süre kral naibi olduktan sonra kendini firavun ilan eder. mısırdaki pek çok gelenek altüst olur.

amon rahipleri iii. thothmes'in büyümesine kadar tepki gösteremezler. ancak iii. thothmes erişkin yaşa gelince tahtı bir darbeyle alır. hikayenin sonunda hatshepsut'un intihar ettiği rivayet edilir.

amon'a tapan hatshepsut tanrısı için pek çok tapınak yaptırmıştır ama en güzeli kendisi için yapılmış olan dayr-ul bahri tapınağıdır. luksor'daki mezarında gücünü tasvir eden gravürler bulunur.

barışçıl bir firavun olan hatshepsut saldırgan politikalar izlememiş, mısır'ın içinde refah çalışmaları yapmıştır. ama ondan sonra tahta geçen "sfenksin efendisi" iii. thothmes kendisine verilen "fatih" lakabına uygun olarak yaptığı savaşlarla mısır'ın sınırlarını genişletmiştir.
    `
    pauline gedge'inpiramitlerin kızı` adlı romanında hayatı güzel kurgulanmış bir şekilde anlatılmıştır. yazarın firavun `akhenaton'un hayatını ve sonrasını anlatanon ikinci değişim` adlı başarılı bir romanı daha vardır.
    (iao, 19.08.2006 19:12 ~ 19:15)
  2. yepisyeni bir 5. nesil yazar.
    (neverlander, 27.10.2008 21:21)
  3. yardım severliği sayesinde konuştuk tanıştık. sonra dünyanın gerçekten de ne kadar küçük olduğunu tekrar farkettik.

güzel oldu*
    (ya arkadaşım bi dinle önce, 22.01.2009 19:49)
  4. zaten yeterince anlamsız olan bu dünyaya anlam yüklemeye çalışarak daha da anlamsızlaştığım ve umudumu yitirdiğim şu zaman diliminde varlığıyla beni onurlandırmış , hala güzel ve erdemli insanların olabileceğini göstermiş yegane şahsiyet. uzun süre wondorus un 1 nisan şakası yapmış olabileceği ve bi anda enseme çatlatıp "ne yoldaşı olum , benim la wondorus , sen de ne kek adam çıktın lan ehehehe" gibi bir şakaya maruz kalabileceğim korkusuyla yaşamama sebebiyet vermiştir kendileri. lan! yoksa? *

aslında tanıştığımızda 500. girimi çoktan geçmiş olmamdan dolayı 1000. giriyi kendisine armağan etmek istemiştim. bi süre bekledim bu yüzden ama 1000 e çok var yaw. bunla idare et artık.swh. ayrıca kendisiyle büyükada da fayton turu , kanlıca da yoğurt , ayvalıkta tost , antep te baklava (tamam kanlıca ,ayvalık ve antep i ben uydurdum şimdi , kahvaltı etmedim daha açım) ve hint okyanusu planlarımız vardır. bilmiyorum çok garip biyere doğru gidiyo bu arkadaşlık. yarın bigün herşeyi bırakıp peru da dünyadan kopuk yaşayan bi kabileye falan katılırsak şaşırmayın yani.
    (örümböcük, 04.04.2009 13:28 ~ 19:50)
  5. national geographic'in bu ayki sayısında "kral olan kraliçe" başlığıyla yer verdiği kadın firavun.
    (hayri potur, 04.04.2009 13:32 ~ 13:32)
  6. kaybolmuştur.
    (hatshepsut, 12.06.2009 21:10)
  7. sıkıntılarının yarın geçeceğini umduğum , elimden sadece çaresiz bir şekilde mutlu olmasını dilemek gelen yazarsu.
    (örümböcük, 13.06.2009 01:37 ~ 14:19)
  8. özgürlüğünü ilan etmiş bayrağı eline almıştır, yaşasındır!
    (hatshepsut, 14.06.2009 19:50)
  9. an itibariyle ismi lazım olmayan birileri tarafından rakuna da benzetilmiştir, helal olsundur!

(bkz: ben bu yaşa geldim böyle rezalet görmedim)
    (bkz: sensin rakun)
    (hatshepsut, 18.06.2009 01:27 ~ 15:50)
  10. öss sonuçları için güzel bi yemeğine iddiasına girdiğim yazar.

(bkz: kaybetmeyi çok istiyorum)
    (bkz: herkes için hayırlı olur)
    (testesteron adam, 10.08.2009 17:06)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil