belki ilginizi çeker
  1. · gregory house
gündem
  1. · yılmaz özdil
  2. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  3. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  4. · zongul ducks
  5. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  6. · sözlük yazarlarının itirafları
  7. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  8. · ideal cpu sıcaklığı
  9. · atopik

hastasını yüzüne bakarak muayene eden doktor  

sayfa  / 2
  1. doktorluk mesleğine yakışmayanlardır.derdi para olanlardır."burda olmaz,özel yerime gel ;turp gibi olursun" demek isteyenlerdir.
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 10.07.2007 18:37)
  2. -hmmm, sizde basur var.
    +muayene bile etmediniz ki daha.
    -ben hastanın gözünden anlarım basur olduğunu.
    +g.t olmasın o.
    -ehehe, sizin de g.tünüzden bir şey kaçmıyor.
    (ronn, 10.07.2007 18:51)
  3. sanırım gördüğüm en yarrak tespitlerden biri budur. "gözüne bakarak muayene ediyorsa kötüdür, paracıdır"..

"behey bilgisiz cühela, doktor dediğin adamın gözünden anlar ağrısının karakterini, sen nereden bilesin?" demek isterim bu tespite binaen.

alınan özel mesajla falan gelmesin. kırarım.
    (gxix, 10.07.2007 19:26 ~ 19:26)
  4. iş sonrası kafede kahve falı bakması muhtemel olan doktor.
    (special k, 10.07.2007 20:51)
  5. büyük ihtimalle cilt doktorudur.
    (sheepgotoheavengoatsgotohell, 10.07.2007 20:53)
  6. çoğu zaman normal bir doktordur. doktorluk sadece elinde aletler, boynunda steteskopla olmaz. çoğu doktor hasta daha odaya girerken onu gözler ve az çok bir fikir edinirler, devamında hastaya sorulan sorular hastalığı teşhis etmekte yeterli olabilir ve çoğu kez de böyle olur. ki o doktor işinin ehliyse, yıllardır bu işin içindeyse hastalığı hastanın gözünden bile anlayabilir. zaten devamlı aynı hastalıklarla muhatap olmaktadır. bu yüzden "ulan doktora gittik adam muayene bile etmedi üç soru sordu yazdı yazdı ilaçları gönderdi" demek saçmalığın daniskasıdır. doktor senin mesleğini sorduysa onun da bir sebebi vardır boşuna geyik yapmamıştır sizinle, mesleksel bir hastalık olabilir mi diye düşünür, mesleğine göre ilaç yazar, gidip de asgari ücret alan birine deli pahalı ilaçlar yazmaz böylece. kardeşim bu adamın ne öğrendiğini biliyo musun yıllarca sen, nasıl öğrendiğini biliyo musun onca şeyi, bırak da artık anlasın hastanın yüzüne bakıp muayene ederek hatta sadece hastanın yüzüne bakıp soru sorarak.
    (hare krishna, 10.07.2007 20:58)
  7. - muayene ücreti ne kadar doktor bey.
    + yüz lira.
    - buyrun.
    + eveeet... şikayetiniz nedir?
    - doktor bey paramın bir şikayeti yok şikayeti olan benim.
    + ....
    - doktor bey???
    (hansvoralberg, 10.07.2007 20:58)
  8. eğer sorun yüzdeyse *** gayet normal bir durum...
    (fox mulder, 10.07.2007 21:08 ~ 21:09)
  9. mesleğine ve hastalarına saygılı biri ise psikiyatr olan doktordur...

aksi halde, meslek ruhuna ve karşısındaki hastanın şikayetine karşılık baştan savma iş yapan biri ise doktorluk gibi, ayri bir sanat olan meslek çatısı altında tutmamak gerekmektedir....
    (ageblood, 10.07.2007 21:18)
  10. normal bir durumdur.
    doktor hasta ilişkisi şu şekilde gerçekleşir.
    -doktorla hasta karşılaşır
    -doktor hastadan hastalıkla ilgili bilgi alır (anamnez)
    -doktor hastayı muayene eder.(bu kısımda yüzüne bakması gayet dogaldır)
    -doktor gerekli görürse bazı tahliller ister
    -doktor hastalığın teşhisini koyar
    -doktor tedaviyi düzenler.
    -hasta parayı öder
    -doktor parayı alır

sonuçta hastasını yüzüne bakarak muayene eden doktor gayet normal birşey yapmıştır.
    (mulenbu, 10.07.2007 21:37)
  11. bi yanlışını göremediğim doktordur.muayene ederken hastanın yüzüne bakmak,onunla konuşmak gerekir.mesela karın muayenesi yaparken,dokunduğunuz her yere ''ağrıyor'' cevabı alabilirsiniz.ama hastayla konuşup ,dikkatini başka bir yöne çeker ve bir yandan da muayenenize devam edip, hastanın yüzüne baktığınızda,az önce ağrıyor dediği yerde bırakın yüz ekşitmeyi,ağrının izini bile bulamayabilirsiniz.
    muayene sadece dokunmaktan (bkz: palpasyon) ve dinlemekten (bkz: oskültasyon) oluşmuyor.sizin için elimizde bir de vurma(bkz: perküsyon) ve bakma(bkz: inspeksiyon) var. ve kimileri tarafından küçümsenen inspeksiyon ise muayenenin ilk basamağı.
    (peasklepios, 10.07.2007 22:00)
  12. muayenenin temel taşıdır zaten hastanın yüzüne bakmak.
    daha muayenehanenin kapısından içeri girildiği dakka kendini hastanın yüzünden belli eden hastalıklar vardır.(bkz: hipertiroidi) (bkz: egzoftalmi)
    karın muayenesi yaparken hastanın yüzüne bakılır.hekim ağrıyan noktayı hastanın yüz ifadesine bakarak tespit eder.baktı ki surat biraz ekşidi tamam der şuan elimle bastırdığım bölgede problem var.
    cildiyeci mutlaka bi yüze bakar.
    psikiyatristse gözlerinin içine bakar.
    daha ne diyeyim tıpın hiçbir alanında yüze bakmadan muayene yapılmaz.
    (theraflu, 05.01.2008 21:12 ~ 21:13)
  13. bir de şu var:

dr: ne iş yaparsınız?
    hasta: (eyvaah kesin özeline çağıracak! ne desem acaba? hah buldum.) emekliyim!
    dr: o ne güzel amca demek emekli oldun. peki, nereden emekli oldun?
    hasta: (yok yok bu kafaya koymuş özele çağıracak! ne desem ki memur desem onların durumu daha iyi en iyisi işçi emeklisi diyeyim, beliki insafa gelir.) ssk'dan emekliyim doktor bey. işçiydim yani!
    dr: onu demiyorum amca... ne işle meşgul oldun, hayatını ne işler yaparak kazandın?
    hasta: (daha önce neden aklıma gelmedi ki tabii ya)serbest meslek benimkisi.
    dr: (allahım bu da işi yokuşa sürenlerden.) serbest ne? bana çalıştığın iş kolu lazım amca!
    hasta: (jeton sesi) haa anladım. ayakkabı imalathanesinde çalıştım. (kendimin olduğunu söyler miyim hiç! yoksa özeline çağırır.)
    dr: amca kaç sene yaptın ayakkabı imalat işini? bütün yaptığın işlerini say bakalım!
    hasta: (ehehe yemedi değil mi, özele çağıramadın beni yap muayeneni ver ilacımı başkasına sulan sen) yok doktor bey hep bu işi yaptım! (halbuki textil atölyem de var benim. ama der miyim hiç! özeline mi gidecem. ssk ya bunca sene prim ödedim burada bakacak bana.)
    dr: tamam amca şimdi sırtını aç bakalım.
    hasta: (hah şöyle hizaya gel) tamam doktor bey.

burada, mesleklere özgü hastalıklardan birisi burada atlanmış oldu. mesleki sır olduğu için burada o hastalıktan bahsetmeyeceğim. (özelime gelin bahsedeyim) şimdi bu hasta bir şekilde tanı alacak ve tedavi görecek. ancak hekimle işbirliğinde hekime karşı duyduğu güvensizlik ve içten pazarlıklı hali nedeniyle doğru bilgilendirmediği hekimi tarafından belki de, doğru teşhis ile tedavi edilemeyecek. işte o zaman hastamızın ilk diyeceği söz şu olacak: "özeline gitmedim ya ondan böyle oldu."
    (jitankea2a, 06.01.2008 10:33 ~ 11:08)
  14. pakistanlı doktordur.
    (una guitarra, 06.01.2008 10:53)
  15. döner sermayeyi döndürmeye çalışan doktordur.

hastasıyla konuşurken yüzüne bakmayıp, duvara, tavana, hayali bir noktaya bakarak konuşan ve "sen bir hiçsin"
    demeye getiren doktorlara göre yine de tercih edilesidirler.
    (arapbebek, 06.01.2008 12:12)
  16. estetik cerrahıdır.
    (mys, 06.01.2008 12:16)
  17. hastalarını msn de webcam yardımıyla muayene eden doctordur, sapık olma ihtimali yüksektir.
    (fallout, 06.01.2008 12:18)
  18. genelde büyük çoğunluğu ssk hastanelerinde bulunan doktorlardır. bir arkadaşınızın tavsiyesiyle randevu alarak gidersiniz. bir sürü numara ve bekleme işlemlerinden sonra doktoru gördüğünüzde çölde limonlu sprite bulmuş kadar sevinmişken doktor hiç beklemeden söze girer

- öğrenci misin (niye soruyorsa öğrenciler sık hastalanıyor sanırım)
    - evet
    - neyin var
    - şey işte benim falan filan
    - tamam sen üşütmüşsün şu ilaçları al ayaklarını da sıcak tut bir şeyin kalmaz.

oturduğu geniş deri koltukta elektirikli sobasına doğru kurulup çayını yudumlarken gayet yüzeysel ve rahat biçimde bunu söylemesi insanın ister istemez canını sıkıyor. adamlar gizem adamı elektirikli sobanın yerine şömine koysan eline bir odun alıp karıştıracakmış gibi duruyor.

şikayetler artınca tekrar gidiyorsunuz yine bir sürü numara bekleme muhabbetlerinden sonra giriyorsunuz odaya

- ben geçen hafta gelmiştim de
    + tamam bu hafta neyin var(her hafta farklı hastalıkla geliyoruz zaten)
    - işte benim(anlatırsınız tekrar şikayetlerinizi) siz üşüttün demiştiniz
    + tamam demişsem üşütmüşsün birşeyinde yok zaten anlattıkların olsa ayakta duramazdın sen ilaçlara devam et bir hafta sonra gel.

sikerim böyle işi diyip çıkarsınız özel hastaneye gidip içiniz acıya acıya bi ton para verirsiniz sonuçta da hastalığınızın ne olduğunu öğrenirsiniz buna değer. bir hafta ilaç ve iğne tedavisiyle o hastalıktan kurtulursunuz. şunuda söylemekte yarar var ki ssk ile bir hastaneye gidecekseniz muhakkak genç bir doktora gidiniz. tecrübeli diye gittiğiniz doktorlar görmüş geçirmiş olduklarından mıdır bilinmez hepsi "bir bakışla teşhis koyma" becerilerini geliştirmiş oluyorlar. genç doktorlar ister hevesinden diyin ister eğitiminden çok daha fazla ilgi gösterip koydukları teşhis daha sağlıklı oluyor.
    (dna, 06.01.2008 12:31 ~ 12:33)
  19. bir de bunların yüzüne bile bakmadan muayene edenleri var ki, o daha felaket.
    abimin ayak hastalığı için gittik doktora, kapıyı açar açmaz doktor yere bakarak "neyin var?" dedi. abim de ayağım ağrıyor der demez, iki ağrı ilacı yazdı bizi gönderdi. adama vahiy geliyor herhalde.
    (gurugafa, 06.01.2008 12:39 ~ 12:39)
  20. olsa olsa muayenesi hasta tarafından yanlış anlaşılmış doktordur.
    - hayırdır doktor ne baktın?? korkutuyosun ama beni.
    - teşhis koymaya çalışıyorum sessizlik lütfen!! sana üç vakte kadar yol görünüyo, canım be.
    (girift, 06.01.2008 12:39)
  21. tanım: günde neredeyse 100 hasta bakmak durumunda kalınan devlet hastanelerinde başarılabilmesi zor olan bir şeyi gerçekleştirmiş tebrik edilesi doktordur.

artısı: hayatımda bu kadar saçma sapan bir tespit daha duymadım. bu ne ya? insanlar bilmedikleri konular hakkında, 2 saniyeden daha uzun bir süre bile düşünmeyip götlerinden fikir üretmeye devam etmeseler kimse durup dururken sinirlenmeyecek, her şey çok daha güzel olacak.

sonuç: biraz daha empati falan. güzel şeyler bunlar.
    (blacksunshine, 06.01.2008 13:39)
  22. bir doktor amcamın bana dediği bir sözü hatırladım bir anda..
    her insanın bir mahrem alanı vardır. o mahrem alanına kimseyi sokmaz. ama eger sen doktorsan ve tedavi etmek istiyorsan; ilk başta o mahrem alanını kırıp o insanın asıl derdini öğrenmen lazım. bunu da ben gözlerinin içine bakıp "nasılsınız" diye sorarak yapıyorum.."
    muayene etmek belkide sadece gözlerinin içine bakmak değildir ama en başta gerekendir.

son soz: "hastasını yüzüne bakarak muayene eden doktor" : hastasının derdini anlamaya çalışan doktordur.
    (acemişansı, 06.01.2008 15:48)
  23. birçok çeşidi bulunan doktordur. şöyle açıklayayım:

efendim yıllardan 2003....dedem evde komaya giriyor.götürdüğümüz acildeki doktor dedemin ayağını iğneyle çiziyor ve " bu adam ölmüş,götürün evinde rahatça son nefesini versin " diyor.babam şiddetle karşı çıkıyor ve dedemi başka bir hastaneye götürüyor. sonuç olarak dedem 2006 yılında vefat ediyor.

ülkemizde gerçekten her alanda çok çarpık bir sistem var. belki doktor sabahtan beri yüzlerce hastayla ilgilenmişti belki yorgunluktan ölüyordu. kabul ediyorum yaptıkları gerçekten zor ve yorucu bir iş. ama o gün babam o doktoru dinleseydi dedem birkaç saat içinde ruhunu teslim edecekti.

sonuç olarak herkes kendi açısından haklı olabiliyor. ama unutmamamız gereken işini iyi yapmaya çalışan doktorların yanında doktorun hiçbir söylediğini yapmayan bilinçsiz hastaların sayısının da az olmadığıdır.
    (miyawmiyawmiyaw, 06.01.2008 16:04 ~ 16:05)
  24. muhtemelen cildiyedir branşı.
    (noomeckriel, 06.01.2008 18:50)
  25. bunların yüze bakmayanları da bulunur. hatta büyük çoğunluğu öyledir. genelde devlet hastahanelerinde karşılaşılır böyleleriyle..
    (düşünce sokağı kızı, 19.05.2008 12:46)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil