gündem
  1. · okan bayülgen
  2. · marjinal isim meraklısı aile
  3. · annelerin yakışıklı anlayışı
  4. · yılmaz özdil
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · ahmet kaya
  7. · günün tek kelimelik özeti
  8. · sen benim sikimden düşen damla olamazsın
  9. · türkçe alt yazı örnekleri

hastalanınca tülbentten bandana yapan rambobanne  

1. "hastalıklıların insan davranışları üzerindeki etkisi ve eşyaların kullanımındaki farklılaştırmaları üzerine ampirik bir uygulama

bir babaanne örneği"

keywords: tülbent, babaanne, bandana, ilk kan, rambo, geyik, falan, fıstık

özet:
    modern tıbbın ilerlemesine rağmen, koca karı ilacı olarak nitelendirilen alternatif tedavi türleri ülkemizde halen kullanılmaktadır. bitkisel karışımlardan derman ummaktan, eşyalardan, kullanımı dışında deva aramaya kadar geniş bir yelpazede seyreden alternatif tıp yöntemleri gündelik hayatımızda önemini korumaktadır. bu araştırmada, alternatif tanı koyma ve tedavi etme yöntemlerinden “tülbendi, alın bölgesine bandana gibi sararak acıyı dindirme” metodu ele alınmış, ötesi berisi didik didik edilmek suretiyle, özellikle tedaviyi icat eden babaannelerin nasıl metamorfoz tarzı değişikliklere uğradıkları saptanmaya çalışılmıştır.

giriş:
    sosyo-kültürel gelişmenin subasmanı olarak addedilen iktisadi alt yapı bir çok farklı etkenle şekillenirken, verileri de salt sosyolojik ve kültürel üst yapı ile incelenemez. eklektik antropolojinin disipline ettiği bu alanda..

diye diye devam edilebilir, araştırmanın kapsam ve sınırlılıkları, yöntemi derken bulgulara kadar gidilebilir. ama gereği yok. bildiğin tespit işte. bayram yaklaştı, köye nenemin elini öpmeye gideceğiz, “gel guzum tütüşüverelim bi” deyip sarıp sarmalayacak, “nasılsın nenem” deyince “epeyi guzum nolsun, şu başımın ağrısı geçmiyo ki hiç” diye sitem ederken başındaki ikinci tülbendi düzeltecek ya işte o sırada ben bu tespiti yapacağım. "nenem de başındaki tülbent bandanasıyla amma da rambo'ya benzemiş" gibi içten içe 'şehirden gelmiş torun şımarıklığını' yaşayacağım. bir iki kelime oyunu ekleyip sözlüğe koşacağım. yazıp çizip, üzerine sigara yakıp, farenin okunun evet’e getirip tık.

tık da ne ben ne ümitlerle başlamıştım bu giriye. tık da sike sürülür bir akıl işi değilmiş. sonuçta, kendi kendimize ayar darbeleriyle, musumaneliğimize zerk edilmiş parazitleri ayıklamak kısmetmiş. bu şehir boğdu beni, ben köyümü özledim. bayram gelse de toroslara çıksak, “oğlum o mandaldan aşağıda, kurumuş sandal ağacı var ya” tarifine “hey allahım, ya bunların hepsi ağaç, hepsi kuru gibi, hangisi sandal???” diye cevap verebildiğim nenemin tülbendine bir kez daha bakabilsem.

özlemlere düştüğüm şu saatte, düşünüyorum da; kısmet olur da bakabilirsem, kafama kırmızı bir bandana bağlayıp, “ateşteyim ateşteeaaa” diye şarkı söyleyip çelik gibi dans ederek youtube’da arz-ı endam etmezsem bana da jemanddemesinler.

edit: bu da sike sürülür bir akıl değilmiş. demezseniz demeyin.
    (jemand, 06.12.2007 15:01 ~ 12.08.2008 19:21)
  2. falım reklamındaki ihtiyar heyeti yle tanıştırıp kaynaştırmak istediğim yüce kişilik(ler).
    (bkz: falım reklamındaki ihtiyar heyeti)
    (bjaso, 13.02.2008 00:57)
  3. oğullarının da vardır bu işte bi keramet deyip, glam rock starlarına benzedikleri alternatif tıbbi hadise kişisi.
    (pruebelle, 13.02.2008 22:56)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil