hana bi   

adana çık aradan

1. öncelikle bir takeshi kitano filmi.ülkemizde çekilen ve yönetmenliğini onur ünlünün yaptığı polis filminin atası diyelim,ki onur ünlü bu filmin galası için takeshi kitanoyu özel davetlisi olarak çağırdığını unutmamak gerek. kitano bilindiği üzere filmlerini hem yazan hem yöneten hem de oynayan nadir yönetmenlerden.

eşi lösemi ile mücadele eden ve mesleğini doruk noktasında bırakmış bir polisi canlandıran kitanonun, bir yandan yakuza bir yandan eşi bir yandan onu rahat bırakmayan geçmişiyle mücadelesine odaklanıyoruz. ancak eşinin durumu sonradan ağır basmış olacak ki onun son zamanlarını mutlu ve rahat geçirtebilmek için etik olmasada bir banka soymaya kalkışıyor. sonrasında gözlerini kan bürümüş yakuzaların peşine düşmesi eş zamanlı olarak eki meslektaşlarınında peşine düşmesi hayatına kibrit suyu döküyor ve asıl şiddet o vakit ortaya çıkıyor bembeyaz örtüler kana bürünüyor.

şiddet-kanun-açgözlülük gibi kavramların irdelendiği film özellikle uzak doğu sinemasının göz alıcı şiddete doymayan sahnelerini içeriyor.
    (genius kusagami, 08.03.2008 17:19 ~ 06.07.2008 22:05)

2. şiddet için bir güzelleme.

namluya sürülen iki kurşun: birisi senin için birisi benim için...

çiçek yüzlü yaratıkların dünyasında yapayalnız kırılgan bir ruh.

havai fişek* tadında yaşanan bir ömür.

bir takeshi kitano filmi.

*: bu güzelleme ingilizce'de "firework" yani havai fişek olarak geçiyor. ayrıca film 1997 venedik film festivali büyük ödülü sahibi. film boyunca susan miyuki, son sahneden hemen önce "teşekkürler, her şey için teşekkürler!" diyor ve bu, onun tek repliği ama bu tek cümlelik replik o kadar çok şey anlatıyor ki!.. bu film bence takeshi kitano ustanın haiku'su...

ek olarak, filmin sonunda kafamda nazım hikmet'in mısraları döndü durdu:

hasretini, yokluğunu, sensizliği
    bir ateş yanığı gibi öyle acıyla duydum ki yüreğimin etinde,
    gitgide çoğalarak
    gitgide derinden işleyerek
    öyle dayanılmaz oldu ki bu
    seni boğabilirdim senden kurtulmak için
    çünkü seni o kadar seviyorum.
    (yesilcuppelipenguen, 30.08.2008 03:35 ~ 01.09.2008 04:11)