belki ilginizi çeker
  1. · cafer sıçtı bez getir cıvık sıçtı tez getir
  2. · 1 kasım 2008 doğalgaz zammı
  3. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · aylin aslım
  2. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  3. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  4. · günün tek şarkılık özeti
  5. · kurban bayramı vahşeti
  6. · sözlük yazarlarının itirafları
  7. · erkekte ses tonu
  8. · karnough map
  9. · herkes linux kullansın

hamdolsun korkulduğu gibi bir şey söz konusu değil  

1. bir haftadır dünyayı kasıp kavuran ekonomik krize türkiye açısından başbakan erdoğan yorumu. elin adamı 700 milyarlık kurtarma paketini kongreden geçirmek için götünü yırtadursun sen olayı bu cümlelerle özetle. pes!

...hayır,düşündüm de bir an,yanlış da sayılmaz aslında. niye mi? şöyle ki:

imkb’nin %70’i yabancıların
    türk telekom, arap'ın.

telsim ingiliz'in.

kuşadası limanı israilli'nin.

izmir limanı hong konglu'nun.. .

araç muayene işi alman'ın.

başak sigorta fransız'ın.

adabank kuveytli'nin.

iett garajı dubaili'nin.

avea lübnanlı'nın.

petkim? ermeni'nin.

rakı , amerikalı'nın.

finansbank yunanlı'nın...

oyakbank hollandalı'nın.

denizbank belçikalı'nın.

türkiye finans kuveytli'nin.

teb fransız'ın.

mng bank lübnanlı'nın.

alternatifbank yunanlı'nın.

dışbank hollandalı'nın.

şekerbank kazak'ın.

valla başbakan haklı,ekonomi bizim ekonomi değil ki götümüzü yırtalım ya da korkalım. baştaki sözlerim için başbakandan özür diliyorum ben
    (metropolsalagi, 08.10.2008 23:08 ~ 23:18)
  2. "ben baktım bizim kasada eksilen bir şey yok" cümlesiyle daha bir anlamlı olacak cümledir.
    (wildboy, 08.10.2008 23:12)
  3. desteksiz atmanın daniskasıdır.

hamdolsun çalıp çırpacak bir şey kalmadı. o yüzden rahatız. bak abd batıyor, neden? e paraları var adamların. bak, ab kıvranıyor, neden? e onların da parası var. biz hamdolsun çok iyiyiz. batıracak paramız bile yok. ya olsaydı? allah korusun...

yok bu kadar da değil, az çok paramız var hamdolsun. çok parada zaten gözümüz yok, neden? e hırsızımız çok. canlarım benim. beraber çok takılmışlığımız var o arkadaşlarla. sağ olsunlar ararlar sık sık. hatta bazı akşamlardeniz fenerinin dibinde oturup şeker kamışı kemiririz. çok delikanlı insanlar. ve çok akıllılar. siz utanmadan haklarında açılan davalara, ortaya çıkan gerçeklere rağmen hala broşürlerini posta kutularına bırakacak kadar yüzsüz olduklarını söylüyorsunuz arkadaşlarımın. hayatımda böyle saçma bir şey duymadım. ne var yani, biraz daha toplasak fena mı?

neyse işin şakası(!) bir yana, diyor ki başbakan, hamdolsun iyiyiz... diyor ki, bankacılık sektörümüz ve piyasalarımız 2001 krizinden sonra kendini toparladı ve oluşacak muhtemel krizlere karşı tedbirini aldı. artık eskisi gibi hazırlıksız yakalanmayacak. özet olarak bunu diyor. ama bazı gerçekleri de göz ardı ediyor. bir ülke sadece bankalarıyla var olamaz. yani bir ülkenin ekonomisi sadece bankalardan ibaret değildir. hani nerede reel sektör, büyüme oranları, enflasyon, işsizlik (ve daha neler neler)... tutturmuşsunuz bir banka gidiyor...

bankaları az önemsiyorum sanılmasın, elbette çok önemlidir ama sadece bankaların iyi durumda olması "krizin faydaya dönüştürülebileceği" anlamına gelmez. (dünyanın dev ekonomileri şiddetle sarsılırken, biz bu krizi nasıl faydaya dönüştüreceğiz bunu da çok merak ediyorum.) türkiye'nin büyüme hedeflerinin tutmayacağı, 2009 için tahmin edilen büyüme rakamlarında da aşağı yönlü bir değişiklik yapılacağı kesinleşti. enflasyon 2004'ten beri tek haneli rakamlardayken şu anda %12 seviyesinde. işsizlik oranı arttı. reel sektör kredi bulmakta zorlanıyor. geçtiğimiz günlerde tofaş ve toyota üretimi geçici olarak durdurduğunu açıkladı. iki gün önce opel üretime ara verdiğini açıkladı. piyasalardaki durgunluk had safhada. beyaz eşya sektörü de aynı şekilde...

bilindiği gibi türkiye ekonomisi dışarıdan aldığı borçlarla büyüyen bir ekonomi. aldığımız dış borçlarla yatırımları finanse ediyoruz, bol miktarda hammadde ithal ediyoruz. bu krizin en büyük özelliği likit varlıkların kıymete binmesidir. çünkü güvensizliğin hakim olduğu bu günkü piyasada kimse kimseye borç vermiyor. zaten borç veren kuruluşlar bile nakit sıkıntısı yaşıyor. durum böyle olduğu için doğal olarak türkiye borç bulmakta zorlanacaktır. bulsa bile bunun maliyeti eskisinden yüksek olacaktır. borcun vadesi de daha kısa olacaktır. şimdi bu durumda söyler misiniz, nasıl "hamdolsun korkulduğu gibi bir şey söz konusu değil" denilebilir?

insanları bu kadar hissizleştirmenin kime ne yararı var? "kriz bizi de olumsuz etkileyecek, ama biz bu olumsuz etkiyi en aza indirmek için canla başla çalışıyoruz" deseniz kim size laf söyleyebilir? piyasayı karıştırmamak, sıcak parayı tedirgin etmemek için mi yalan konuşuyorsunuz? peki bunun faydasını gördünüz mü? üç milyar ytl piyasaların açılmasının üzerinden daha bir hafta geçmeden çıkmış gitmiş. bilmiyor musunuz ki para babaları* sizin bu sözlerinizi zaten yemez, garibanın ne günahı var?

iyi uykular türkiye...
    (berkcel, 09.10.2008 00:06 ~ 00:13)
  4. her başbakanın bu patagonyada olabilir türkiye de, aynı kelimeler le olmasa bile mealen halkına yansıtması gereken düşüncenin recep tayyip erdoğan tarafından söylenmiş şekli.unutmayalım liderler iyimser olmak zorundadır.düşünün kurtuluş savaşında atatürk halkın ,ne kadar kötü bir durumda olduğunu bilmesi eğer bir fayda getireceğini bilseydi her halde söylevlerinde bunu yansıtırdı.

bu arada başbakanınnı ne demesi bekleniyor? öldük,biittik,uçurumun eşiğindeyiz felan demesinimi?...evet bu sizi çok mutlu eder hazdan salyalarınız akıtır söz konusu 70 milyon olsa bile ideoloji olarak beğenmediğiniz insanın başarısızlığı,sizi nasıl kendinizden geçirir.

biraz ekonomiden sosyolojiden anlayan bi insan bu söylemi yadırgamaz.çünkü insanların ne kadar kötü bir durumda olduğunu bilmesi hiç bir zaman olandan daha iyi bir durum yaratmadığını birde bir ülkenin liderinin o ülke için olumsuz bir tablo çizmesinin,öncelikle o ülkenin insanlarında huzursuzluk yaratacağını bununda insanları belkide gereksiz tasarrufa sürükleyeceğini. akabinde harcama yapmayan toplum nedeniyle sırasıyla küçük esnaf, toptancı ve zincirin devamında olanların gelirlerinin büyük oranda azalacağını,sonrasında insanların işten çıkarılacağını,daha az üretim olacağını ve sonuçta bir kaosun geleceğini bilir.

bu her ülkede böyledir. bir kere insanların gidişata olan güveni bittimi artık hiç bi çözüm fayda etmez.
    (maninthemirror, 11.10.2008 19:18)
  5. öyle kızgın giriler girmeyin adam kömür, pirinç dağıttı milletimize dimi.. kömürlerde düzgün yanmamış falan ama olsun düşünmüş..
    cümleyi biraz değiştirerek bir ek yapmak istedim ben.

"sen bizim babamızsın sen ne dersen o doğrudur"
    (madhate, 11.10.2008 19:31)
  6. bünyede hadi oradan! refleksi yaratan söylem.

(bkz: başbakanla konuştum haberler iyi)
    (hayalmahsulleriofisi, 11.10.2008 19:38)
  7. (bkz: nasıl rahatladım bir bilsen)
    (o6kara, 11.10.2008 20:07)
  8. "ha hamdolsun, okeydir her şey diyorsanız tamamdır ya. niye daha önce söylemediniz sayın bakanım? merakta kaldık biz de..." diye cevap vermek istediğim yorum.
    (itülmüş, 11.10.2008 20:13)
  9. (bkz: hamdol$un)
    (o6kara, 22.10.2008 19:26)
  10. hamdolsun korkmayalım tabi. hamdolsun zaten ülkede şu günlerde ekonomik krizden daha da önemli şeyler var. hamdolsun sayenizde bölünme ayaklanma tehlikeleri geçiriyoruz. hamdolsun bilmiyoruz şu an kaç kişi ölüyor. hamdolsun siz sıcak evinizde otururken bu soğukta kaç kişinin evinde soba yanmıyor soğuktan üşüyor çocuklar bilmiyoruz. hamdolsun zaten ekonomik kriz bizim ülkemizde yok ki çünkü bir ekonomimizde yok. hamdolsun. sözlerimi böyle bir başbakana dua ederek bitirmek istiyorum:

allamallam, işalla subaneke işalla yareppim sübaneke işalla dinimiz amin.
    (bana bir nick bulun, 22.10.2008 19:48)
  11. hamdolsun bizim bütçemizde mali bir sıkıntı yok ama halkın bütçesi ne durumdadır orasını bilemem sözünün kibarlaştırılmış halidir kanımca.
    (mikroflamet, 22.10.2008 19:51)
  12. yabancılar birkaç gündür karlarını realize ettikleri kağıtlarını çekip 50.000 sınırlarında dolaşan endeksi 25.000'e düşürdüler bile. ayrıca böyle durumlar için (bkz: cafer sıçtı bez getir cıvık sıçtı tez getir.)
    (metropolsalagi, 22.10.2008 20:00)
  13. sağlık bakanının, belediye başkanının medya karşısına geçip boklu su içmesine benzer bir durum, tipik türkiye örneği.
    (powdered sugar, 22.10.2008 21:43)
  14. rte'nin kesinlikle kendi kendine düşünüp de söylediği bir laf değildir bu.

kesinlikle altında bir tavsiye var bu lafın. ekonomiyi, ve onun nasıl manüple edildiğini bilen birilerinin verdiği tavsiyeler sonucunda yapılan bir konuşma. hani o askerlik yan gelip yatma yeri değildir gibi bir facia değil bu.

peki tavsiye nedir?
    "40 defa kriz derseniz kriz çıkar"... başbakan "kriz çıkacak aman hazırlıklı olun" demez zaten, hiç bir başbakan demez.dememeli. "kriz çıkar" dendiği anda insanlar mevduat hesaplarını boşaltmaya başlar, hedge fundlar kağıtlarını dolara çevirip uçar gider bu esnada dolar da şahlanır... bir de başbakan kriz derse...

üstelik bunu "hamdolsun" gibi bir sloganla da pekiştirmiştir. bu adamın konuşmalarına kim tavisyede bulunuyor bilmiyorum ama bu sefer iyi iş çıkartmıştır.

sözün içeriğine gelirsek... bir de ben körükle gitmeyeyim, iyisi mi boşverin...

kriz hakkında ise (bkz: 2008 ekonomik krizi/!strangelove)
    (strangelove, 22.10.2008 21:55)
  15. (bkz: bu bir devlet krizidir)
    (wondrous, 27.11.2008 17:54)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil