kapalı alanlarda sigara içimi kesinlikle yasaklanmalıdır, sigara içmeyenlerin bunu talep etme hakları vardır. sigara içicileri olarak içmeyenlerin haklarına tecavüz edemeyiz. fakat, yasak sadece kapalı mekanlarla sınırlı tutulmuyor, otobüs duraklarını, stadları, hastane bahçelerini, resmi kurumların kampüslerini, park ve bahçeleri bile kapsıyor, hatta resmi üniforma giyen kamu görevlililerinin sigara içme "hak"larını tümden ellerinden alıyor. kafe, bar, kahvehane, lokanta gibi yerlere de tecrit edilmiş özel mekanlar oluşturma zorunluluğu getiriliyor. yani bu yasak olduğu gibi kanunlaşırsa bir okulda görevli öğretmenlerin sigara içebileceği ilk yer okulun ana giriş kapısındaki kaldırım olacaktır. teneffüs zili çaldığında sigara tiryakisi öğretmenler grup olarak kaldırımda toplanıp sigaralarını içeceklerdir. hatta hemen karşıdaki kahvede toplanıp çayla beraber dumanlanmayı da tercih edebilirler ki bu kaldırımda çirkin şekilde gözükmekten daha doğrudur. hacettepe tıp fakültesinde görevli bir personel, hasta yakını veya hasta (adamın kolu kırıldı diye sigara içmeyecek mi sanki) sigara içmek için anasının amı kadar (bkz:
türk usulü ölçü birimleri) yol gidecek, kaldırımda dumanlanıp tekrar geri dönecektir. okul bahçesi neyse de, hastane bahçesinde sigara içirtmeyen zihniyete anlam veremiyorum.
otobüs duraklarında da yasak olacakmış. otobüs durağında içtiği sigarayla diğer insanları rahatsız eden bir tip öküzün tekidir. demek ki bu öküz sigarayı diğer insanların burnuna burnuna üflemektedir. bu öküze sigarayı yasak edersin bu sefer donunu sıyırıp işemeye başlar, burnunu çeker falan filan. bu öküzün insanları rahatsız etmesini engelleyemezsin. yeminli sigara düşmanları var, onlar bayram ediyor. sigara görüntü olarak bile hoşlarına gitmediği için her yerde yasaklanmasını istiyorlar. ben de durakta konuşup gürültü yapanlardan zerre hazzetmiyorum, ruh sağlığımı bozuyorlar, konuşmak da yasaklansın. diyelim ki kanun bu haliyle çıktı, bu durumda otobüs durağının sınırını kim belirleyecek? adamın biri kızılayda gima'nın az ilerisinden çağrazlama olarak ssk iş hanı istikametine doğru elde sigarayla yürüyorken yolu otobüs durağından geçecektir, o halde bu kişi durakta sigara içiyor statüsüne mi sokulacaktır? diylim ki sokuldu, pratikte nasıl cezalandırılacak? vatandaşlar toplaşıp adamı linç mi edecekler? tutup polise mi teslim edecekler? polis kimliği alıp ceza mı yazacak? can alıcı soru, adam kaçmaya çalışırsa öldürülecek mi? polis zanlıyı vurduktan sonra resmi üniformasıyla (onlara da yasak geliyor ya) bir defaya mahsus olmak üzere orgazm sigarası yakabilecek midir? (bkz:
tunceli de silahsız 2 vatandaşın öldürülmesi)
yasaklamaktan ziyade denge bulunmaya çalışılmalıdır. tüm kapalı mekanlarda tartışmasız olarak yasaklanmalı, okul bahçeleri hariç diğer kurum bahçelerinde kesinlikle yasaklanmamalıdır. kapalı mekanlarda sigara içilmesi için özel odalar ayarlama mecburiyeti getirimelidir. her lokanta, cafe, bar için değil ama belli bir metrekare üzerindekiler için sigarasız bölümler oluşturma mecburiyeti getirilmelidir.
bu kanun taslağı basına duyurulduğu şekilde yasalaşırsa tbmm tarihi bir hata yapacaktır. vatandaşlarının çok büyük bir bölümünün uymayacağı yasaklar getirerek vatandaşla devleti karşı karşıya getirecektir. 3-5 tane sigara düşmanı milletvekilinin en ağır yasaklarla donattığı böyle bir taslak toplumun geniş kesimlerinde kabul edilemez.
eğer devlet sigarayla mücadeleyle ciddi ise benim önerimi uygulasınlar. sigara içmeyi tümden yasaklasınlar. bıçak gibi kesmeyecekler tabi. 1 yıl gibi bir sürede tüm içicileri kayıt altına alıp hepsine birer karne versinler. karne sahipleri aylık 30 paket haklarını karneyle alsınlar. belli periyotlar içinde içicilerin sigara kullanmaya devam edip etmediklerini tespit için testler uygulasınlar, bırakmak isteyenlere bedava tıbbi yardım sağlasınlar. tüm sigara fabrikaları kapatılsın, tek bir tür sigara olsun ve onu da devlet üretsin. ithalat, ihracat ve ticaret ağır müeyyidelerle yasaklansın, sigara kaçakçılarına özel yaptırımlar getirsinler. tümden bitirmez ama 10 yıl sonra tüm içicilerin sayısı 1 milyonun altına düşer diye düşünüyorum.
not: sigara içicisiyim ama sigarayı savunduğum anlaşılmasın. sigara çağımızın en büyük yasal uyuşturucusudur, hayatımın en büyük hatasıdır. sigaraya başladığım güne lanet olsun. aman durabilenler uzak dursun.