(oquan, 13.04.2009 01:12)
alex ile kimler kıyaslanmadı ki...?
ricardinho,
marcelinho,
delgado,
lincoln...bu kıyaslamaya da bir çok açıdan yaklaşılabilinir... fakat ben, şunu bilir şunu söylerim ki, alex
türkiye nin gördüğü en iyi
10 numaradır...
bugün itibariyle ilk kez reklamlarda gördüğüm, ''böyle saçmasapan soru mu olur yahu?'' dedirten sorudur. yinede insan soruyu görür görmez sinir olmakla beraber, hemen iki futbolcuyu teraziye koyuyor yinede kafada.
dayanamayıp, illa bir kıyaslama yapılacaksa da önce şu soru sorulmalı bence.
alex bugüne kadar
parma dışında nerelerde oynamış, ne yapmış?
üstten çıkarmak lazım artık formaları, atmak gerek at gözlüklerini, biraz geniş düşünmek lazım. gerçi
12 nisan 2009 galatasaray fenerbahçe maçında yaşanılan olaylardan sonra, şu soru bile çok mantıklı geliyor ya bana... ah ahh neyse...
son günlerde yeniden ısıtılan, 1-2 yıldır arada sırada ortaya atılır olmuş ancak cevabı çok ama çok açık olan saçma bir sorudur. cevabı "tabi ki hagi" şeklindedir. çünkü hagi, türkiye'ye 30 yaşın üstünde gelmiştir ve 5 sene krallar gibi oynamıştır. alex ise 4-5 senedir türkiye'de oynamaktadır ve daha yeni 32 yaşına gelmiştir, göreceğiz 30'lu yaşlarında ne yapacak türkiye'de? zaten bu sene istatistikleri düştü mü? düştü. atmayın istatistikmiş, ıvırmış zıvırmış, hagi gelseydi 26-27 yaşında görürdüm ben istatisik manyaklarını. haa, hagi o yaşlarda gelmedi, gelemedi. neden? çünkü kendisi real madrid'de barcelona'da falan oynamaktaydı...
(8844455, 13.04.2009 01:42 ~ 04:08)
alex'le kimler kıyaslanmamıştır ki? rico,delgado,marcelinho,delgado,lincoln,mahmut hanefi,baki mercimek. ama alex hep üstün gelmiştir,istatistiklerle ezmiştir. ama kıyaslanan george olunca bunu söylemek gerçekten gülünç olmayan bi espri çabasıdır. lincoln,delgado,marcelinho kim hagi kim? bir de önemli bi ayrıntıya dikkat edilmiş havası nedir?
hatalı bir kıyastır bu.çünkü;
alex oyunu çok iyi okuyabilen ve yönlendirebilen, pas trafiğini çok iyi organize edebilen, saha içinde sadece işini yapan,rakiplerine saygılı, fair play ruhuna sonuna kadar sahip, efendi, centilmen bir futbolcudur.kaptanlığa layık örnek bir adamdır.
hagi ise bir sanatçıdır.futbolu şiire çevirir.zaten futbol oynaması bizler için başlı başına bir lütuftur.o; sol ayağıyla isterse piyano çalıp besteler yapabilir, isterse resimler yapabilir ya da roman yazabilir.ne mutlu ki o futbolu tercih etmiştir.
biri işinin ehli bir zanaatkar diğeri bu dünyadan olmayan bir sanatçı.fark budur.
- ercan abi hagi mi alex mi?
- tabata
- o kim abi ya?
- işte senin gibi embesiller anca hagi'yi alex'i bilir, iki adam ismi ezberleyip mileti ahiret sorgusuna çeker. tabata ligi kavurdu oğlum bu sene.
- konya sivas maçına ne oynayayım abi?
- 0 2 çifte şans yap koçum. bi de çay söyle şurdan hele, demli tek şekerli, hadi canımıniçi.
kıyaslama yapmaya gerek yok, şuna dikkat çekelim.
kıyaslamanın bir ucunda hep hagi olacaktır. diğer taraftaki adam yıllar geçtikçe değişir.
hagi mi alex mi, bir bakıma vicdan muhasebesidir... gerçekleri ortaya koyalım hele. şöyle ki;
hagi sevmeyen vardır ama sanmıyorum ki o kadar çok alex sevmeyen olsun.
hagi sinirliydi, bağırırdı, hakemle uğraşırdı, karşı takımın oyuncularıyla uğraşırdı... uefa finalinde kırmızı kart gördü, yaptığı o ilginç faulle...
alex sevimlidir, bağırmaz, işine bakar, karşı takımın oyuncusuyla şakalaşır...
bununla beraber, kişiliği bir kenara, hagi gibi futbolcu her zaman gelmez dünyaya... bir ben değil, onu
fifa 100 listesine koyan pele de öyle diyor.
alex ise
fenerbahçede, türkiye liglerinde, milli takımında, yaptıkları ve istatistikleri ile hep en iyiler arasında olacaktır ama, sadece iyi futbolcu diye anılacaktır.
cevaplayanın değil de soranın kazandığı sorudur.
(bkz:
anneni mi çok seviyorsun babanı mı)
çok yanlış bir karşılaştırmadır. alex'in en fazla oğuz'la karşılaştırılması gerekir. hagi'nin ise maradona ve bir kaç benzeri ile. ben demiyorum dünya futbol otoriteleri diyor.
''hagi'nin de
amk alex'in de emi. ulan acun yine yaptın yapacağını. varsa yoksa
mehmet topuz!'' gibi bir tepki vermemek için kendimi zor tuttuğum kıyaslamadır.
(bkz:
yersen)
(fular, 18.04.2009 08:59)
hagi ye hakaret niteliği taşıyan kıyaslamadır.
hagi, real madrid ve barcelona gibi dünyanın en büyük iki klübünde oynamışken alex de souza parma nın en kötü dönemlerinde bile italya da sadece yarım sezon barınabilmiştir.hagi nin uefa ve super kupa madalyaları varken alex in sadece türkiye lig şampiyonluğu madalyaları vardır, ki hagi de zaten ondan üst üste 4 tane kazanmıştır.türkiye kupaları, tsyd, falan feşmekan onları saymıyorum bile.hagi yi papua yeni gine de ki 5 yaşındaki veletler bile tanırken alex sadece ülkesi brezilya ve türkiye de bilinir.bu karşılaştırmayı yapanların ya futbolla uzaktan yakından alakası yoktur ya da akıllarından zorları vardır.
daha fazla uzatmıyorum çünkü çok pis kalbini kırarım alex diyenlerin.
alex'e efendi diyip durulan kıyaslama.
takmışlar hagi çirkefti, hagi çirkefti. hagi hiçbir zaman rakip takım oyuncusunun hakkını çalacak bir hareket yapmadı. hiç bir zaman hakemleri aldatmadı. evet çok asabiydi. gitti hakeme tükürdü, hakemin ayağına bastı, rakip oyuncularla kapıştı ama hiç bir zaman emek çalmadı kısaca.
alex ise bir çok pozisyonda hakemi yanıltarak efendiliğin dibine vurdu öyle mi? en azından hagi sinsi değildi. çıkar ne yapıyorsa kişinin yüzüne yapardı. yetenek olarak da, başarı olarak da alex'i 3'e 5'e katlar, katladığı gibi tekrar açardı. geçeceksiniz o işleri. bir tek istatistiklere bakılınca alex daha başarılı. başka türlü imkanı yok. ama hani alex'i beğenip, hakan şükür'ü beğenmeyen bünyelere istatistiğin hiçbir şey olmadığını, beğenmediğiniz hakan'ın 300 küsür gol attığını söylemek isterim. hani topçu değil şaban ya o yüzden diyorum.
boş konuşmayın allah aşkına. alex bir tek parma'da 12-13 hafta top oynamış, hagi 2 yıl barça, 2 yıl real madrid'de oynamış. oynamakla kalmayıp goller de atmış. takımına yararlı olmuş anlayacağınız. pardon siz anlamazsınız yine. juventus'un steaua bucharest'ten transfer etmek için romanya'ya şimdi ismini hatırlamadığım bir firmanın fabrikasını bile açma sözü, yani istihdam yaratma sözü verdiği. yine de dönemin diktatörünü ikna edemediği için transferini gerçekleştiremediği bir adam. futbolcudan bahsediyoruz. devlet bakanından değil yanlış anlaşılmasın.
yeter yahu. tamam alex istatistik olarak önde tamam. efendi bi de. hani efendi tabiriniz buysa. efendi. yıllarca hagi'ye benzeyen 3 kuruşluk adam aradınız durdunuz. şimdi 10 numara pozisyonunda başarılı olan birini bulunca hemen hagi'den iyidir. ulan hagi'yle ne kıyaslıyorsun ki? neyine yani? alex kimdir? hakan şükür'ü eleştirip bin yıl hakan şükür tipi santrafor arayan, kenneth anderson'dan bile medet ummaya çalışan bir kulüpten söz ediyoruz gerçi. neyse.
hadi öptüm canlar.
edit: alex parma'da 10 hafta bile top oynamamış monako. 5 maç oynamış. adslasdlşşdasşlkdas.
(tatito, 18.04.2009 10:25 ~ 10:37)
saçmasapan kıyaslama sorusu.
ayrıca hani hagi barça'da, real'de bir şey yapamamış demişler ya. bakıyoruz şimdi;
real madrid kariyeri;
63 maç 15 gol.
barça kariyeri;
35 maç 7 gol.
bir de bunların yanında brescia'da oynadığı 2 sezon var;
61 maç 15 gol.
bu adam evet hiçbir şey yapamamış. sen kimsin ki real'de 2 sezon oynayıp sadece 63 maça çıkıyorsun. barça'da 2 sezon oynayıp 35 maça çıkıyorsun. kimsin lan sen!? yuh faydasız olmuşsun. alex iyidir.
(tatito, 18.04.2009 10:40 ~ 13:05)
biri için diğeri ile kıyaslanmak onur verici iken,diğeri için onur kırıcıdır.
(bkz:
batistuta mı batuhan karadeniz mi)
biri
karpatların maradonası lakabına layık görülmüş, diğerinin lakabını bilen var mı?
sor pele'ye, maradona'ya "alex kim?" diye yanıt alabileceğini sanmıyorum.
bonus kart'ın yaptığı araştırmad %59 hagi %41 alex olarak cevaplanmış soru.
cevap olarak galatasaraylıların hagi, fenerbahçelilerin alex, tarafsızların hagi dediği sorudur. genelde kıyaslarken uçurumsal abartılar olabilir, "alex hagi'nin sol ayağının, sol baş parmağının arkası bile olamaz" yada "hagi alex i 50 kez çalıma dizer" bunlara örnektir. gerçekdışıdır ama dinlenildikten sonra insanı tatmin eder bi alaycılık vardır.