zühtü hoca : bu sene edebiyatı sizin sınıfa ben okutacağım. adım zühtü. ben yeni lafını katiyen sevmem. hele hele edebiyatta zinhar hiç sevmem. edebiyat demek divan edebiyatı demektir, divan şiiri demektir. divan şiiri ise nazım ve kafiye demektir. kafiyesiz şiir olmaz. bir takım eşraf serbest nazım diye saçmalıklar yapmıştır.
inek şaban : evet efendim.
zühtü hoca : ama biz onları kıraat etmeyeceğiz.
*
inek şaban : etmeyeceğiz.
zühtü hoca :
tahrirlerimde de sormayacağım. unutmayın, en güzel, en büyük, en doğru şiir bir hakikat-i mürşidenin tashiki altında hiçbir şey söylememektir. yani divan şiiridir.
inek şaban : nece konuşuyor bu herif?
hababam 1 : ne diyor bu zühtü hoca?
hababam 2 : valla hiçbir şey anlamadım.
hababam 3 : çince gibi bişey.
hababam 4 : hocam, sizden önceki edebiyat öğretmenimiz semra hanım çağdaş edebiyatı da öğretirdi.
zühtü hoca : olmaz. yeni yok. hepsini unutacaksınız. hımm, nerde kalmıştık? divan şiiri, yani kalıp, yani kafiye. şu akıcılığa bakın, iyi dinleyin. tiz-i reftar olanın payine nağmen dolaşır. sen, sen sen sen. kalk, tekrarla bakayım.
tulumn hayri : teyzesi defterdar olan faytonla damda dolaşır.
zühtü hoca : sus! terbiyesiz adam. hiç mi teessüf etmiyorsun? otur yerine! bakın bu da bir başka latif dizi. süzme ruyini payidarın, müjgan müjgan üstüne. evet, kim tekrar edecek?
güdük necmi : ben hocam.
zühtü hoca : oku bakalım.
güdük necmi : kış geliyor ört hocam, yorgan yorgan üstüne.
zühtü hoca : otur, haddini bilmez, münafık, rezil!
inek şaban : hoca doğru söylüyo, sen rezilsin.
zühtü hoca : sen, konuşan. kalk!
inek şaban : bana mı diyo?
zühtü hoca : tekrarla bakalım söyleyeceğimi.
inek şaban : tekrarlayayım hocam.
zühtü hoca : vech-i hurşidinize münevver demişler.
inek şaban : aman kaçalım hocam.
zühtü hoca : niye?
inek şaban : ee, bekçi hurşit'in eline lüverver vermişler. yakalarsa sizi de vurur bizi de vurur.
http://www.youtube.com/...