hüseyin hatemi 

adana çık aradan

1. istanbul üniversitesi, hukuk fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan profesör. çok ağır konuşmasıyla dikkat çeker. bir de hüsrev hatemi isminde, dış görünüşü ve konuşma tarzı bakımından kendine aşırı benzeyen bir ikizi vardır.
    (finch, 31.01.2006 12:04 ~ 12:05)

2. son sınıftaki talep eden öğrencileri için rubailer yazan hoca. talep patlaması yaşanınca nezakettinden ötürü herkese tek tek rubailer yazmıştır ki her babayiğitin harcı değildir.
    (carnivore, 07.01.2007 23:54)
  3. istanbul üniversitesi hukuk fakültesinin emekli öğretim üyesi. kendisi şimdi sözleşmeli olarak siyasal bilgiler fakültesinde ders vermektedir. öğrencileri arasında kendisini sevmeyen yoktur. odasının kapısı herkese açıktır, ancak girerseniz esir alınabilirsiniz, kalkmanız çok zordur. yürüyen bir sözlüktür, ansiklopedidir.
    (homo economicus, 23.03.2007 16:40)
  4. istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'nden geçen yıl içerisinde emekli olan medeni hukuk profesörü. tam adı hüseyin perviz hatemi'dir. en son, siyasal bilgiler fakültesi'nde sözleşmeli olarak medeni hukuk derslerine gelmeye başlamıştı.

yavaş ve kendine has vurgusuyla konuşur. eğer ola ki isminizi sormuşsa, bilin ki en yarım saatlik bir sohbetin başlangıcındasınızdır; çünkü hatemi hoca isim etimolojisi konusunda uzmandır, isminizin hangi isim kökünden geldiğinden başlar ve anlatır da anlatır. zevklidir de dinlemesi.

emsalsiz bir kedi severdir. zamanında hukuk fakültesi'ndeki odasına gittiğimde, sağda solda hatemi hocanın kedileri uzanıyoru ve masa üstlerinde/duvar kenarlarında vs. hoca'nın kedilerinin resimleri vardı. kedilerine koyduğu isimler de pek hoştur, bir tanesinin ismi "ebu mırmır"dı yanılmıyorsam. zaten sungurbey'den tanör'e...istanbul hukuk'un alamet-i farikalarından bir tanesi de kedi sevgisi değil midir?

1979 iran devriminin gerçekleşmesinden sonra kabul edilen islam cumhuriyeti anayasasını türkçeye ilk kez hatemi hoca çevirmiştir. zaten kendisi de azeri kökenlidir, fakat çok uzun yıllar önce (emin değilim ama herhalde hatemi hoca doğmadan evvel) ailesi türkiye'ye göç etmiştir. şii'dir. dine dair bilgisi/yorumları..., aynı zamanda seçkin bir din alimiyle karşı kaşıya olduğunuz hissini doğrur.

öğrencilerini/asistanlarını sık sık alınlarından öper. öğrenciler arasında da oldukça popüler bir hocadır.

bir defasında ödev amacıyla hatemi hocayla bir röportaj planlamış, yanına gitmiştim. çok iyi karşıladı beni. sorularımı yazılı olarak verdiğim takdirde daha verimli olacağını söyledi, öyle de yaptım. kayıt cihazım olmasına rağmen sorularımı yazılı olarak verdim kendisine. birkaç gün sonra, söz verdiği gün ve saatte sorduğum mülakat sorularına vermiş olduğu yanıtların yer aldığı kağıtları bir şeffaf dosya kağıdının içerisinde verdi bana. birkaç gün önce verdiğim mülakat kağıdında sadece üç temel soru sormuştum hocaya, fakat hatemi hoca önlü arkalı tam 6 sayfa yanıt vermişti, bir sürü gazete küpürü ve makaleyi eklemişti dosyaya, bir de kitap tavsiye etmişti. sadece, minnet ve sevgi dolu bir bakışla gözlerinin içine bakıp teşekkür edebildim, ve elini sıktım.

hüseyin hatemi gibi entelektüel namus sahiplerine akademide daha fazla ihtiyaç var. umarım uzun bir ömrü olur hocanın.
    (neredesin soğuk kış, 09.08.2007 15:58 ~ 16:10)
  5. kurduğu cümlenin sonuna gelindiğinde başı unutulan akademisyen. konuşması o derece akıcıdır yani. *

şaka bir yana, çok esaslı bir entelektüel ve bilim insanıdır. ne mutlu bilgisinden, tecrübesinden yararlanabilen öğrencilerine.
    (insomniaque, 09.08.2007 16:02)
  6. artık mühf bünyesinde olan kıymetli insan.
    (subuo, 02.12.2007 21:44 ~ 21:44)
  7. şu aralar "şafak yazıları sevgi ve küresel namerdlik" adlı kitabını okuduğum yazar.bol bol tırnak işareti kullanıyor.yazdıklarından en ilgi çekici bölüm ise dialog hakkındaki görüşleridir.ve israil'e yeryüzü canavarı diyerek dabbetülarz 'a benzetmesidir.dialog hakkındaki görüşü ise özetle şudur:

"ümîd ediyorum ki kehf suresi'nde hızır'ın musa'ya (a.s) gösterdiği rümûzdan olan "sur = duvar altındaki iki yetimin hazinesi"; yetim kalan isa çağrısı ile, yine yetim kalan islâm çağrısının ortak evrensel değerleridir ve iki yetim ümmet; ortak değerler hazinesi'nin bilincine erişince, "reşîd" olunca, istanbul'da = mecma'ul- bahreyn'de bu hazîne ortaya çıkacaktır. işte "dialog"dan amacımız budur. yoksa "mammon" ehli ile dialog kendimizi aldatmak demek olur. mammon (tâgut) ile dialog olmaz.."
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 03.01.2008 13:42 ~ 13:45)