|
|
- (bkz: insancıl)
- (bkz: insan sevici)
- (bkz: yalancı)
- yaşanmış bir olaydan ötürü hacettepe üniversitesi snack cafede pediatri, psikiyatri, intern ekibi arasında ibne yerine kullanılan terim.
- orta çağın başladığı yıllarda eski edebiyat ve felsefe üzerinde çalışanlara hümanist denirmiş çünkü bu araştırmalar eski çağlardaki gibi din üzerine değil, insani ilgiler üzerineymiş.
- tanıdığım en büyük hümanist cemil abiydi. pek meşhur bir adam değil bilmezsiniz. o sebepten anlatmama izin verin. kısaca tabi.
cemil abi doğduğu günden bu yana hümanizme tutkuyla bağlandığını idda eden bir abi. öyle ki hümanizme bok atanın kanını akıtmışlığı var biliyorum. gözümün önünde cereyan etti olay. herneyse. tabi ki bu davranışından sonra pişman oldu. tabi ki bu davranışı onun uykularını, iştahını kaçırdı. ama bir gün olsun hümanizm'e olan inancını yitirmedi cemil abi.
sokakta gördüğü yaşlıların gidip ellerini öper, hallerini hatırlarını sorardı durup dururken. bu yüzden hırsız sanılıp pek çok kere gözaltına alınmışlığı oldu. elini öptürmek istemeyen amcalar teyzeler falan. bu zorla ellerini kollarını çekmeye kalktı falan. neyse bunlar detay. bir t-shirtü vardı. üzerinde her renk bulunurdu. derdi ki "bu t-shirtün bu kadar renkli olmasının nedeni ne biliyor musun? tüm ırklar kardeştir. bunu söylemeye çalışıyorum çinom" böyle bir adamdı.
bir gün hiç unutmam kendini hayvanat bahçesine kapatmıştı. insanlara hayvan muamelesi yapmayın, hamallık mesleği ortadan kalksın diye. kimse sallamadı bunu tabi. insnalar buna gülüp gülüp geçtiler. cemil abi o zaman bile aklından "insanlar bana güldü sikerler humanı mumanı" gibi hümanizme hiç yakışmayan düşünceler geçirmedi.
çok didindi cemil abi. herkese iyi davrandı. yüzüne güldü herkesin. insanlar ibne sandılar bunu. özellikle erkekler. yılmadı. ibne değilim hümanistim, insancılım, barışcılım diye dolandı aylarca sokaklarda. sonra noldu? cemil abi mafya babası oldu. artık herkesin topuğuna sıkıyor ve serbest bırakmadan önce "barış" işaretiyle damgalayıp altına hint kınasıyla "peace" yazıyor.
böyle bir adamdı cemil abi.
- insanın canlı bir varlık olmasından ötürü onu incelemeyi bir gerekçe olarak kabul eden akımdır.bugünkü psikolojinin temelini oluşturan,'insanı insan olduğu için sevmek gerek' görüşünü benimseyen felsefi düşüncedir.
|