belki ilginizi çeker
  1. · sürat
  2. · itü sözlük
  3. · speed
  4. · sinek ilacı sıkan aracın sokağa getirdiği heyecan
  5. · taşıma kuvveti
  6. · ışık hızı
  7. · mike portnoy
  8. · aydın yılmaz
  9. · tanım
  10. · velocity
gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · giyotine yolladılar gitmedim
  3. · sözlük yazarlarının itirafları
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · dünyanın en seksi şarkısı
  6. · ugg
  7. · demokratik sol halk partisi
  8. · ariadne
  9. · süper star

hız  

1. bir cismin süratini ve yönünü belli eden vektörel bir nicelik
    (stocky2001, 02.09.2004 16:59)
  2. birim zamanda yer değiştirme.
    hız vektörü yer değiştirme vektörü ile aynı yöndedir.
    (azwepsa, 02.09.2004 17:01)
  3. newton dinamiğinin kullandığı temel olgulardan biri. diğer zaman ve yol kavramlarının oluşturduğu ve ardından da değişim yapıp ivme kavramını çıkartacak olgudur.

çok yüksek hızlarda artık einstein'ın ortaya çıkardığı izafiyet teorisi devreye girmektedir.
    (hell guardian, 02.09.2004 17:08)
  4. klasik hız denklemi v=x/t
    v: hız
    t: zaman
    x: yol
    (thereddeer, 02.09.2004 18:04)
  5. (bkz: formula 1)
    (mclaren, 29.11.2005 17:26)
  6. "eşittir yol bölü zaman" olarak öğretilen olgu.
    (megatron, 08.03.2006 21:51)
  7. daniel koontz un şu sıralar bestseller olan yeni romanı.
    (kv 626, 06.11.2007 05:43)
  8. son 26 yıldır yaptığım şey

bak yaşlanma tankıntısı falan değil. öyle anti eycing işlerine falan girişmeyi de hiç düşünmüyorum. olayım şu; çok hızlıydı. bi çırpıda gelip geçiverdi.

demiştim ki, okul falan biter, yurtdışına çıkarız, yabancı dil falan, lisans üstü de yaparız belki. daha öncesi de var; demiştim ki, beğenmezsem yeniden sınava girer başka bir bölüme geçerim, kaç sene kaybederim ki en fazla. ...ve daha öncesi...

küçüktüm de anne babam hep vardı ve hep var olacaktı, aksini hiç aklıma getirmedim... genceciklerdi. kardeşlerim... biri yanakları sıkılıp mıncırılcak, biri de derslerine yardım edilecek kadarlardı. ben! hep desteğe muhtaç. bir zamanlar ben de ilk defa aşık olmuştum falan...

...ve hayat'la başlayan cümlem burda geliyor; ve hayat ne hızlı koşan bir hayvan. hayatı kovalayım derken, yapacağım dediğim neleri yapmadım saymakla bitmiyor. kardeşlerim büyüdü...biri evleniyor seneye. diğeri lise!!!ye gidiyor. minişim ve lise.

babam...50 yaşını geçti. dedemin, amcalarımın, halalarımın bir anda kalp yetmezliğinden gidiverdiği 50 li yaşlarında. annem boynundaki bir kireçlenmeden bahsediyor...adını bile anmak istemiyorum ama onlardan birine bir şey olsa...hani hiç "seni seviyorum" diyemediğim babama. şu sürekli "bıktım senden" dediğim anneme. çıldıracak gibi oluyorum. yokluklarını düşünmek bir anda beynimin içini zifir rengi bir duman gibi kaplıyor. yoklukları...olmamaları...

...ve ben...
    26 yaşındayım ve hala her şeyin en başındayım!!! her şeye daha var. 10 yıl önce ne kadar uzaktı diye düşününce 10 yıl sonranın ne kadar yakın olduğunu anlıyor insan. en klişesinden geliyor: hayat çok hızlı, yetişmeye çalışmak yersiz. anı yaşa...
    (commensalist, 13.03.2009 20:11)
  9. felakettir.

trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. uyarıdan sonra "yok yine ben saatte 360km hız yapacağım" diyorsa, helvası için malzemeler un, irmik, şeker, yağ ve fıstık.

(bkz: nasıl bilirdiniz)
    (dertli bahattin, 13.03.2009 20:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil