yeni nesil türkü yorumlayıcısı. erzincanlıdır. kekemedir kendisi. ama her kekeme gibi türkü söylerken hiç teklemez. trt'de katıldığı bir programda "bize de harputlu derler" isimli elazığ türküsünü çok güzel söyleyip, türküyü dilimize dolamıştır.
yine trt'de katıldığı başka bir programda "bakın korsan cd falan almayın yoksa türkü falan okumam ha" diyerek ailecek yarılmamızı sağlamıştır. ailece severek dinliyoruz kendisini.
mektup türkü barda çıkarken canlı dinlemek nasip olmuştu...pek bi efkarlı pek bi güzel pek bi ezdirerek söyler türküleri o ses bu adamdan mı çıkıyor diye hayrete düşürür insanı...
elimde çıkardığı bütün albümleri olan ve sadece sesinin değil karakterinin de büyük hayranı olduğum türkücü idi. taaki onu bakırköy yağmur restorantta izlemeye gidene kadar. bütün arkadaşları toplayıp peşimsıra götürmüştüm ayrıca. muhteşem bir ses, harika bir müzik dinledik gece boyu evet ama hüseyin turan'ın sahnede viski içmesi, konuşmayın aranızda dediği müşterilerin birinden ben zaten seni dinlemeye gelmedim arkadaşların ısrarı üzerine geldim diye cevap alınca, bu kadın burdan gitmeden sahneye çıkmayacağım diyerek mikrofonu yere bırakıp odasına gidip bizi bir saat bekletmesi, tam türkülerle çoşmuş gaza gelip halaya kalktığımızda oynamayın oturun diye bizi uyarması sonucunda bize istanbula 2 saat yol gidip o kadar para ödediğimize pişman ettirmiştir kendileri. biz kendimiz evde müzik setine hüseyin turan cdsi koyup dinleseydik ve gönlümüzce kalkıp halay çekseydik daha çok eğlenirmişiz.
3 sene üstüste belediye başkanı seçilen selami değirmenci yi, son seçimlerde egale eden insandır. bu başarısında, akp nin yükseliş rüzgarindan payını almasının ve kendini bildiğimizden beri chp den aday olan selami değirmenci nin, nasıl bir gafletse artık, genç parti den aday çıkmasının payı olduğunu düşünüyorum. bir daha seçilirse de bu icraatlarından çok, partisinin adı ile olacaktır.
"acayip hayvanlara benziyirsen" adlı şarkısında benzinsiz çakmaklara benziyirsen diyerek bizi şarkıdan çook uzaklara götürebilen şarkıcı.türküleri güzel gerçekten ama.
konuşurken kekeleyen dilinin türkü söylerken nasıl böyle güzel olduğunu merak ettiren türkücü..bir kaç programda görmüştüm zamanında..
türküleri severim sevmesine de bir pop-yabancı müzik kadar dinlemem açıkcası.dünde kuzenle bilgisayar başında zaman geçirirken "ya hiç türkü yok mu senin müziklerinde?" diye sordu..hiç sormamıştım bu soruyu kendime.türküler bizim kültürümüzü yaşatıyordu ve hiç gerekli değeri vermiyorduk.
"indirelim ne duruyoruz"dedim.
"hüseyin turan " dedi kuzen.indirdik, dinlemeye başladık.
"ya bu adam konuşurken böyle hafif kekeleyen adam değil mi?" dedim.
"evet" dedi..
"biliyorum aslında ama dinlemiyorum işte" dedim.
dinlerken insanı öyle bir aşka getiriyor ki, başladık arif sağ,yavuz bingöl dinlemeye....
karar verdim kendime bir türkü arşivi yapmaya, "türk" deyince akla gelen ilk müzik "türkü" olmalıyken nerden çıktı ki bu rap?
tüm albümleri arşivliktir.
ama özellikle ilk albümü herkeste bulunmalı, herkes tarafından dinlenmeli, tekrar tekrar tadına varılmalıdır.
albümdeki türkülere bakmak yeterli nasıl bir albüm olduğunu anlamak için:
izmir'li grup laçin'in solisti iken gruptan ayrılıp solo albüm çıkardı hüseyin turan. ondan daha sonra çok daha meşhur oldu grup laçin o da ayrı bir konu. kekeme olmasına rağmen kendisi ile barışık güzel sesli türkücüdür. son birkaç albümünün düzenlemeleri çok güzel yapılıyor bu bir gerçek. ayrıca albümleri için türkü seçimlerini de çok iyi yaptığına inanıyorum. merak ettiğim konu çok güzel uzun hava okumasına rağmen neden albümlerinde tercih etmemesidir...
bir ayrıntı bilgi. ege üniversitersi konservatuarındaki enstrümanı tar olduğundan azeri eserlerine yatkındır ve albümlerinde en az bir tane azeri mahnısı eklemeye çalışır. bir de çok güzel halkoyunu oynar...
hakkında olumsuz bir şey yazılmayan çok çok nadir sanatçılardan biridir. birisi de çıkıp desin ki, şöyle şöyle kötüdür. diyemez! dese de dediğine kendisi de inanmaz. böyle güzel bir adam ve süper bir yorumcudur kendisi.
an itibariyle tv8'de yayınlanan keyfekeder programında türküsüne başlamadan önce ''devamlı orkestrayla beraber söylediğim için uzun zamandan beri bağlama çalmadım, eğer bir hatamız bir kusurumuz olursa çok sağolun'' demiş, eğlendirmiş, ekranların farkında olmadan güldüren sempatik yüzü, türkücü sanatçı, hoş adam.