|
|
- 6 mayıs 1972 de idam edilen üç devrimciden biri.
(bkz. deniz gezmiş)
(bkz. yusuf arslan)
- soyu alevi dedelerine dayandığı için kendisine 'dede' diye hitap edilirmiş. deniz gezmiş ve yusuf aslan ile birlikte idam edilen, kimilerinin ölülerinden bile korkup yanyana gömülmelerine izin vermediği 3 devrimci gençten biri.
(zoe, 26.08.2004 01:10 ~ 01:10)
- 3e3 gibi aptal bir teoriden dolayı idam edilen genç devrimci.thko'nun beynidir kendisi.dağa çıkma fikri ondan cıkmıştır.
- idam sehpasında son sözlerinin tamamını söyleyebilen devrim şehidi.
- son bektubu:
babama, anneme, kardeşlerime ve yakın akrabalarıma,
söyleyecek fazla söz bulamıyorum.
bir insanın sonunda karşılaşacağı tabii sonuç, bildiğiniz
sebeplerden dolayı erken karşıma çıktı.
üzüntü ve acınızı tahmin ediyorum.
ileride durumumu çok daha iyi anlayacağınız inancındayım.
metin olunuz.
üzüntü ve acılarınızı unutmaya çalışınız.
bütün varlığımla hepinize kucak dolusu selamlar
sevgiler!..
yazılacak çok şey var; fakat hem mümkün değil,
hem de sırası değil...
candan selamlar.
hüseyin inan
- karşıyaka nın üç gülü'nden en goncası.
asılmış bir al umuttan
karagücün korku dalında
şu can topraktaki üç fidan ölü.
ve artık ölmezliğin son boyutundan
göverir yeşil bahar yağmurlarında
denizgülü, yusufgülü, hüseyingülü.
ölümdür kimileyin kavganın tek ödülü.
kançiçeği sökünü arkalarından...
açmış böğrünü, hepsine ana sıcaklığında
devrimin kankalesi karşıyaka gömütlüğü.
ve gençlik günlerine doymamışlık dağından
bakar, alınlar mavide ve göğüs hep namluda
gezmişgülü, aslangülü, inangülü.
inanç bir deliçay ki yeşertir bir gün çölü.
karşıyakanın üç gülü
yürek dalıma gömülü
karşıyakanın üç gülü
tüm kançiçekleriyle
göz pınarıma gömülü.
(bkz: tahsin saraç)
- deniz gezmiş kadar ön planda olmasada thko hareketinin gizli lideri olduğu söylenir.
- antalya ili senir belediyesinin mhpli başkanıdır. 1955 doğumludur. mesleğini memur olarak bildirmiştir.
- sinan cemgil ile birlikte, deniz gezmiş ve diğer devrimcilerin en çok güvendiği,en çok saydıkları thko üyesidir... idam taburesini kendisi itmiştir.ilk itişinde başaramamıştır lakin ikincisinde sonuca ulaşmıştır. diğer iki yoldaşıyla birlikte ankara da taylan özgür ün yanına gömülmek istemiştir ancak izin verilmemiştir...kendisi anlaşılması, örnek alınması gereken bir kişidir ve hep öyle olacaktır.
son sözleri şu şekilde olmuştur;
"ben hiç bir kişisel çıkar gözetmeden ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için savaştım.bu ana kadar bu bayrağı şerefle taşıdım.bundan böyle bu bayrağı türk halkına emanet ediyorum.yaşasın işçiler,köylüler.yaşasın devrimciler.kahrolsun faşizm!"
- asılmadan önce;
ayağındaki lastik ayakkabıları göstererek. ' söyleyin babama, yarın ayağımda bu lastik ayakkabıları görünce, doğru dürüst bir ayakkabısı bile yokmuş demesin, üzülmesin. mamak'ta, cezaevinde ayakkabılarımızı giymemize bile fırsat vermediler. ayakkabılarım cezaevinde kaldı. onlara hediyem olsun. ' demiştir.
- 6 mayıs 1972de deniz gezmiş ve yusuf aslanla beraber asılan devrimcidir. davanın beynidir. diğer iki arkadaşından faklı olarak son sözlerini -- ben hiçbir kişisel çıkar gözetmeden ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için savaştım. bu an'a kadar bu bayrağı şerefle taşıdım. bundan böyle bu bayrağı türk halkına emanet ediyorum. yaşasın işçiler, köylüler. yaşasın devrimciler. kahrolsun faşizm! --tabureye çıkmadan önce yürekli bir sesle bağıra bağıra söylemiş, tamamlayabilmiştir. ayrıca kendi taburesini kendi devirmiştir.
- darağacında ki üç fidandan birisidir. kendisi için değil davası için yaşamıştır. devrimci olmanın gerektirdiği bütün özellikleri bünyesinde barındırır. son nefesinde dahi kendisini değil başkalarını düşünmüştür. israil'e karşı savaşmak için fkö'nün esas gücü el-fetih kamplarına gitmiş ve birkaç baskında aktif rol oynamıştır. ailesinde alevi dedesi olduğu için ''dede'' diye de çağrılırmış. thko'nun gizli lideridir.
yakalanış hikayesi ise şöyledir:
amcası veya dayısının evinde thko üyelerinden bir arkadaşı ile yatarken, aile meclisi, devletin teslim olurlarsa cezaları hafifler sözüne istinaden polise yerlerini bildirme kararı alır. ailesine haber verilir. aile eşrafı tem tekmil bu evdeyken hüseyin uyanır. etrafın polislerle kuşatılmış olduğunu anlayınca ailenin de baskısı ile istemeye istemeye teslim olur. sonuç olarak hafiflemiş ceza olarak 23 yaşında idam edilmiştir.
- ölüm yıldönümü bugün olan yiğit hemşehrim. hemşehrim demekten utanç duymayacağım çok ama çok az insanın çıktığını bildiğim bir şehirden olduğu için bazen şaşırdığım, en asil en değerli hemşehrim.
|